Faza a II-a – “Furia”
A doua fază prin care vom trece este, conform specialistului, starea de furie. “Vom fi furioși și agresivi. În primă instanță, vom începe să fim furioși pe obiecte – pe rețeaua Facebook, iar furia noastră va translata către persoane – pe Mark Zuckerberg: Să-l dăm în judecată pe Mark, el e de vină, el ne-a făcut asta! – va fi o reacție generalizată. După ce vom constata că nu ne putem răzbuna nici pe Facebook, dar nici pe fondatorul său, vom începe să dăm vina pe noi: Daca aș fi știut ..., Dacă mi-aș fi făcut prieteni reali și nu virtuali...?!, De ce tocmai acum când am 5000 de prieteni?!”, consideră psihologul Iuliana Fűlaș.
Faza a III-a – “Depresia”
În a treia fază vom experimenta depresia și vom fi invadați de tristețe, vom crede că viața nu mai are sens, nu vom mai fi interesați de nimic, vom fi abătuți și lipsiți de energie, crede specialistul. “În a treia etapă vom conștientiza că nu mai este nimic de făcut și că am pierdut pentru totdeauna contul de Facebook, că suntem singuri, ca rețeaua online ne-a izolat social, că totul a fost doar o iluzie. Este perioada cea mai grea, când poate apărea chiar și consumul de droguri sau alcool, ca o încercare de a depăși depresia și insecuritatea personală. Este perioada în care o mare parte din populația globului, cei cărora Facebook le-a dezvoltat și accentuat tulburările de personalitate narcisistă (persoanele care au o nevoie covârșitoare de admirație), histrionică (cei care vor sa fie în centrul atenției, joacă rol de victime sau „prințese”), bordeline (cei care gândesc extrem: „totul sau nimic”, au tentative repetate de suicid), dependenții (sunt cei care caută în permanență aprobarea și sprijinul celor din jur), vor avea nevoie de psiholog, dar și de psihiatru. Dependenții de selfie-uri vor fi cei mai afectați, pentru că nu vor mai avea cui să ceară atenția. Sunt scenarii plauzibile pe care noi, psihologii, le luăm în calcul, când vine vorba despre un fenomen global”, declară psihologul Iuliana Fűlaș.
Faza a IV-a – “Acceptarea”
A patra etapă este acceptarea, care se face gradual, perioadă în care începem să ne organizăm. “Dezvoltăm comportamente compensatorii, unele pe care poate nu le-am experimentat de multă vreme: învățăm să fim vii citind o carte, pictând un tablou, făcând plimbări în aer liber sau sport etc. Învățăm să fim prezenți în viața noastră. Reîncepem sa ne întâlnim cu prietenii, învățăm să coexistăm. Reînvățăm să fim sociabili, să relaționăm unii cu alții. Descoperim bucuria de a împărtăși momentele importante din viața noastră, doar cu cei dragi sau doar cu persoana iubită și nu cu mii de persoane pe care nici nu le cunoaștem în viața reală”, conchide psihologul Iuliana Fűlaș.
Comentarii (3)
Se inseala psihologul .1-pentru ca facebook nu va disparea.Acesta face prea multi bani.O multime de oameni ar ramane fara slujbe.Sigur nu se va desfinta si oamenii nu se vor plictisii niciodata de facebook .Generatiile continua sa apara.Vedem copii de 11-12 ani cu conturi de facebook.Ar putea sa dispara doar in cazul in care ar aparea o noua retea sociala mai buna .Deci nu cred ca va disparea e mult prea folositoare aceasta retea de socializare.
La cum evolueaza lucrurile eu ma astept ca intr-o zi detinerea facebook-ului sa devina obligatorie. Si vor gasi ei multe motive. (Daca in Lumea Reala avem carte de identitate prin care sa fim legitimati, intr-o zi probabil ne vor cere ca in lumea virtuala sa avem o legitimatie, o identitate fara de care sa nu mai poti naviga in acea ,,lume``, pe baza caruia sa cheme la raspundere pentru faptele tale care incalca legea, asta o zic asa numai, poate exagerez) Dar totusi ma astept, de asemenea, ca Facebook-ul intro zi sa inlocuiasca Curriculum Vitae, uni patroni probabil pe acea vreme nu te vor angaja daca nu prezinti facebook-ul tau care sa fie OFICIAL, nu zic ca va disparea Curriculum Viate insa nu i se va mai da atentie ci toata atentia va fi pe Facebook, acolo scrie unde ai studiat, ce iti place, ce nu iti place, ce ti-ar placea, daca ai legaturi cu persoane sau lucruri care pe patron il nemultumeste. etc E folosit de (agenti.ile de inf. sec.r.ete) ei nu mai umbla dupa bonurile individului urmarit pe la hotel si alte locuri, prin Facebook stie unde ai dormit daca te-ai logat in acel loc.
ideea e ca nu dispare brusc, doar se vor plictisi si vor trece mai departe... la altceva nou. si cine sa mai posteze pe o platforma aproape goala? deci, negarea furia, etc nu-s valabile aici...
Posteaza comentariu