Cum se manifesta depresia sezoniera?

Daca te simti deprimat in timpul zilelor scurte de iarna, in timp ce vara sau primavara esti plin de energie si esti vesel, se poate sa suferi de depresie sezoniera. Depresia sezoniera apare in aceeasi perioada, in fiecare an, de obicei iarna sau toamna.
Cauze

Zilele scurte de iarna si lipsa luminii sunt considerate cele mai importante cauze ale depresiei sezoniere. Alte posibile cauze ale depresiei sezoniere sunt dereglarea ceasului biologic intern (a ritmului circadian) sau dificultatile de reglare ai unor neurotransmitatori.


Care sunt simptomele?

Simptomele includ iritabilitate, tristete, anxietate, apetit ridicat pentru dulciuri, luare in greutate, somnolenta, oboseala si lipsa de energie sau pierderea interesului pentru sex.

Simptomele apar si sfarsesc in aceeasi perioada, in fiecare an, pentru fiecare persoana.
De obicei acestea incep sa apara in septembrie sau octombrie si se termina prin aprilie sau mai.


Diagnostic


Un doctor, pentru acest diagnostic, va lua in calcul daca ai mai fost deprimat in timpul iernii si ti-ai revenit primavara sau vara, timp de cel putin 2 ani la rand. Aceste schimbari fac diferenta dintre depresie si depresie sezoniera.

Pentru ca multe dintre simptomele depresiei si cele ale depresiei sezoniere sunt aceleasi, medicul va fi interesat si de cresterea apetitului pentru dulciuri, cresterea greutatii sau somnolenta excesiva.
Doctorul te va intreba si daca o ruda apropiata a suferit de aceast tip de depresie.


Cum poate fi tratata sau prevenita?

Tratamentul pentru acest tip de depresie include si terapia prin lumina. Doctorul iti poate prescrie si antidepresive. Poti incerca sa previi aceasta depresie prin administrare de vitamine, minerale, dieta alimentara sanatoasa bogata in vitamine, minerale, activitati in aer liber si somn suficient.


Cine este afectat?

Cele mai expuse depresiei sezoniere sunt femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 55 de ani si persoanele care au rude apropiate care au suferit de acest tip de depresie.