Cum sa devii optimista

Invinge pesimismul!

 
De cate ori ai auzit una dintre urmatoarele fraze: “lumea este pe o panta descendenta”, “este prea tarziu pentru a mai putea salva planeta”, “lumea nu mai are resurse”? De multe ori. De prea multe ori. Explicatia este ca, in cultura noastra, a fi realist si a fi pesimist este acelasi lucru. Efectul: am devenit pesimistii perfecti, realismul fiind identificat cu o forma totala de pesimism si cinism.

Ca masura terapeutica, Alain Gamichon, psihoterapeut citat de psychologies.com, recomanda “exercitiile de vigilenta”, pe care le descrie ca dialoguri cu sine, in care tu, omul pesimist, sa cauti si sa gasesti surse care iti intretin psihicul negativ.
"Voluntar adopta un limbaj pozitiv, joaca rolul celui cu atitudine increzatoare, chiar daca tu stii ca este doar un rol. Secretul este sa fii constant si sa-ti joci rolul un timp suficient, cat sa fie remarcat si cat sa-ti convingi anturajul de atitudinea ta pozitiva. Vei vedea ca simpla reorientare de la pesimism la optimism este suficienta pentru a pune lumea din jurul tau (recunosc si eu, aproape in pragul dezastrului), intr-o alta lumina (Apocalipsa nu vine chiar maine…)", spune Alain Gamichon.
 

Se poate trai cu putin!


“Suntem construiti sa fim consumatori. Reclamele, oferta bogata a pietii, dar nu neaparat cu produse de buna calitate, ne transforma in consumatori inraiti, vrem tot ceea ce exista pe rafturile magazinelor. Criza, poate fi un pretext excelent ca sa invatam sau sa ne aducem aminte ca putem trai cu putin, sau macar cu mai putin. Implicit asta inseamna si bani mai putini”, spune Laura, de 44 de ani, mama a doi copii.

“Am avut de ales: parasesc locul de munca sau renunt la 20% din salariu. Am ales a doua varianta, pentru ca eu lucrez intr-un domeniu care a fost grav afectat de criza, iar sansa unui alt job era mica. Trebuia sa ma descurc cu mai putini bani. Nu am sa va povestesc toate artificiile facute, pentru ca pe unele le stie fiecare dintre voi. Doar cateva: am redus valorile abonamentelor la telefoane mobile ale familiei si am impus pentru mine si sotul meu o limita de convorbiri pe care nu o putem depasi, am renuntat la telefonul fix si am cumparat baietilor cartele lunare. Am pregatit in casa unele din lucrurile pe care le cumparam. Nu am mai luat prajituri de gata, am preparat eu. Pregatesc doua tavi cu prajituri, cu banii dati pe 500 de grame de prajituri cumparate! Gatesc si le fac baietilor (inclusiv sotului) pachetel, in loc sa le dau bani de buzunar. Am schimbat masina cu metroul… si alte cateva. Una peste alta m-am restrans, dar cred ca am reusit sa ma descurc!”
 

Te poti schimba!

 
Planurile, indiferent la ce se refera, se pot schimba pe parcurs, in mai bine sau in mai rau. Schimbarea, ca urmare a unei noi situatii, nu este mereu un lucru placut. Dar trebuie sa il accepti. Silvia continua povestea ei: “Am gasit cel mai bun loc de munca, cand nu mai speram. Bun si foarte bine platit. Insa, imi genereaza fustrari, complexe, unde nu ma pot manifesta in plenitudinea mea, unde trebuie sa ascult indicatiile unor oameni mai slabi profesional decat mine, unde trebuie sa ma subordonez unora care nu stiau foarte bine ce sa-mi ceara. Una peste alta, stresant si dificil. Singura solutie a fost sa accept si sa gasesc mereu puterea de a continua in dragostea celor de acasa, care prin afectiunea lor rasplateau efortul meu. Si imi spun mereu ca va veni ziua in care dificultatile se vor termina si totul va fi bine!”
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod