Nici nu va realiza că ai pus la cale o capcană pentru a descoperi dacă spune sau nu adevărul.
Cum să detectezi un mincinos
Mecanismul este cunoscut în psihologie drept „Volatile Conundrum” și este o tehnică subtilă de a verifica dacă o persoană spune adevărul sau nu. Dr. Jack Shafer, un fost analist comportamental în cadrul FBI, susține că metoda corectă de a pune în practică acest truc este să pui o întrebare al cărui răspuns îl știi deja. Ar trebui să fie o afirmație falsă, iar dacă persoana respectivă o confirmă, vei ști că minte. Dacă nu o confirmă și nu este de acord cu ce spui, înseamnă că spune adevărul.
Secretul este să nu folosești prea mult acest mecanism în cadrul aceleiași conversații pentru că oamenii pot detecta intențiile ascunse ale unor astfel de afirmații.
Secretul este ca potențialul mincinos să nu realizeze că este testat și să nu simtă că este supus unui interogatoriu.Cum să pui în practică această metodă
O poți folosi din când în când, atunci când simți că ceva nu este în regulă în timpul unei discuții cu o persoană. Încearcă să-ți menții poziția și tonul, pentru că eficiența acestei tehnici constă în lipsa oricărei urme de intimidare în spatele întrebărilor pe care le pui. Conversația trebuie să păstreze un ton relaxat și trebuie să pară că te bucuri de acea discuție.
De exemplu, discuți cu noul iubit al surorii tale. Se laudă cu faptul că a participat la nunta Prințului Harry cu Meghan Markle. Întrebi dacă tortul cu ciocolată a fost delicios, când, de fapt, știi că a fost un tort cu cremă de vanilie, decorat cu flori.
Dacă noul iubit al surorii spune că tortul cu ciocolată a fost foarte bun, știi că în fața ta ai un mincinos.Ce faci dacă persoana respectivă spune adevărul?
În cazul în care persoana testată spune adevărul, trebuie să știi că această tehnică necesită întotdeauna și o cale de ieșire dacă suspiciunile tale nu se confirmă. În exemplul de mai sus, noul iubit al surorii tale nu își amintește de tortul de ciocolată, dar spune că tortul cu cremă de vanilie a fost delicios. Pentru a ieși din această situație, poți spune ceva de genul „A, cred ca am încurcat nunțile. Poate William și Kate au avut tort de ciocolată”. Este o modalitate de a devia subiectul. Bineînțeles, acesta este un exemplu exagerat. Unele persoane spun minciuni nevinovate, dar altele pot crea minciuni elaborate cu scopul de a te înșela.
În acest caz se documentează mult despre subiectul în cauză și pot avea multe informații pe tema respectivă.Secretul este să găsești o întrebare al cărui răspuns nu ar fi putut fi aflat din altă sursă. De exemplu, dacă la ușa ta vine o persoană care spune că este angajată la compania de electricitate și vrea să intre în casă pentru a verifica contorul de curent, îi poți pune o astfel de întrebare de verificare. O variantă este „Am primit zilele trecute un mail în care am fost anunțată că se fac verificări. Pentru asta ați venit?”. Tu știi că nu există niciun astfel de email, dar persoana în cauză nu știe. Dacă îți confirmă că acesta este motivul pentru care a venit, este clar că în fața ta este o persoană cu intenții ascunse.
Cum să vorbești despre ce ai descoperit
Să acuzi pe cineva direct că te minte sau să spui că ai testat-o și spune adevărul este o greșeală majoră.
Îți poate afecta relațiile de orice natură, cu atât mai mult dacă spune adevărul. În exemplul cu nunta regală, sora ta s-ar supăra foarte tare dacă ar ști că îi suspectezi iubitul de minciună, iar el s-ar putea simți jignit. Este de preferat să ai o discuție între patru ochi cu cel care te-a mințit, atunci când este posibil.