De foarte multe ori, anumite ganduri, numite si negre, din cauza faptului ca au un continut pesimist, functioneaza ca bariere psihologice sau constituie capcane in afirmarea personalitatii si, de ce nu, in calea afirmarii, cresterii personale si profesionale.
Acestea induc stari de teama, de nesiguranta, gelozie, invidie, neincredere in fortele proprii si nu permit relevarea si aprecierea partilor pozitive ale personalitatii, pe care se pot cladi lucruri constructive, reale si folositoare.
Iata ce ti-ai putea spune, in cazul in care gandesti pesimist:
- "Imi imaginez ca voi ramane somera, ca nu voi putea intretine familia si nu voi face fata greutatilor vietii."
- "Ma surprind gandind ca sunt prea grasa, prea slaba, prea inalta, prea scunda, prea blonda sau prea bruneta."
- "Gandul ca nu am reusit sa fac tot ce mi-am propus in viata imi creeaza stari de enervare, suparare sau regrete."
- "Cand o cunoscuta sau colega de serviciu are un succes profesional, imi este greu sa n-o invidiez."
- "Viteza de desfasurare a evenimentelor in zilele noastre ma ingrijoreaza, ma face sa ma gandesc la faptul ca ma depasesc, ca raman in urma celorlalti."
- "Cand se intampla un eveniment nou in familia mea, ma intreb ce vor spune vecinii, ce va spune seful, ce vor spune cunoscutii."
- "Ma compar in gand cu cei asemeni mie si sunt nemultumita de mine."
- "Ma surprind gandind ca prietena mea este mai iubita de sotul (prietenul) ei decat sunt eu iubita de sotul (prietenul) meu."
- "Chiar fara motive evidente, imi imaginez ca sotul (prietenul) este infidel, ca ma insala si-mi fac ganduri negre sau planuri de razbunare."
- "Succesele altora ma pun pe ganduri si ma fac sa-mi vad lipsurile ce ma impiedica sa fiu ca ei."
- "Ma necajeste faptul ca prietenul (colegul, sotul) castiga mai mult decat mine."
- "Fac glume sau barfesc pe cele care au succese profesionale si materiale."
- "Cand trebuie sa merg la doctor sau sa fac un control de rutina, aman cat pot, deoarece imi imaginez ca voi afla vesti rele despre sanatatea mea."
- "Ma gandesc la faptul ca nu sunt iubita, apreciata de nimeni si aceasta imi creaza o proasta dispozitie."
- "Nutresc ganduri de razbunare, chiar daca nu le pun in practica."
A. In cazul in care stii ca ai gandit in mare majoritate aceste fraze sau ceva asemanator, cel putin 11, ai putea fi puternic antrenata de ganduri negative, traiesti sentimente de culpa, uneori nu-ti mai gasesti axa spirituala interioara, datorita unor posibile esecuri repetate, trairii unor evenimente sau intamplari foarte stresante (divort, pierderea cuiva foarte apropiat, faliment etc.). Te afli in deruta, ti-ai pierdut increderea in fortele proprii, in capacitatile tale si in posibilitatile proprii de adaptare.
Pentru a indrepta situatia, trebuie sa faci un efort si sa-ti orientezi gandurile catre imagini si solutii pozitive, sa-ti formezi deprinderea de a gandi solutii multiple la orice problema si a alege pe cea mai potrivita, sa-ti dezvolti capacitatea de a alunga frica, sa-ti educi puterea de a-ti utiliza inteligenta, imaginatia, afectivitatea si capacitatea de comunicare emotionala. Toate acestea pot fi facute insa, in acest caz, cu ajutorul unui psihoterapeut.
B. Foarte important este sa constientizezi faptul ca, daca te-ai gandit de mai multe ori la minimum 6 si maximum 10 dintre frazele de mai sus, denota ca ai imaginatie bogata, insa uneori poti aluneca spre fantezii negative, esti sensibila, comunici bine, tii seama de parerile celorlalti, insa uneori poti trai momente de neincredere fata de tine si de cei din jur.
C. Daca recunosti ca ai gandit asemanator cu maximum 5 dintre fraze, este foarte bine. Ai capacitate de decizie si un stil de apreciere detasat de ceilalti, iti fundamentezi deciziile pe date concrete, poti fi lider autoritar in grup, o sefa obiectiva, iti cunosti propriile forte si ai o personalitate puternica in cele mai multe dintre situatii.
Daca vrei sa combati si sa contracarezi gandurile pesimiste, atunci cand le ai, este necesar, in primul rand, sa incerci sa te autocunosti. Apoi, daca este cazul, sa paticipi la antrenamente individuale sau de grup unde se aplica metode si tehnici de abordare creativa a situatiilor si problemelor de viata, in scopul de a se forma abilitatea si deprinderea de a privi faptele, evenimentele si intamplarile dintr-o pluralitate de perspective.
Astfel, vei inlatura barierele psihologice de acest gen, care te pot impiedica de multe ori in viata personala si profesionala, vei aborda in sens optimist toate situatiile si problemele si vei beneficia de multiple succese si realizari.