Cum poti preveni surmenajul intelectual

Este foarte cunoscut faptul ca munca neplanificata, prost organizata, efectuata in asalt, alaturi de nopti nedormite, cafele, tigari, duce, cu siguranta, la oboseala excesiva a creierului...

Este foarte cunoscut faptul ca munca neplanificata, prost organizata, efectuata in asalt, alaturi de nopti nedormite, cafele, tigari, duce, cu siguranta, la oboseala excesiva a creierului, respectiv la surmenaj.

Atunci cand resimti o stare de oboseala prelungita si accentuata pe care nu o poti inlatura, de la o perioada de activitate la alta, inseamna ca s-a instalat aceasta situatie de surmenaj intelectual, care poate evolua catre o stare grava, daca nu este inlaturata la timp.

Daca incerci sa te recreezi prin odihna si nu reusesti, este primul semn.

De aceea, este important sa previi surmenajul intelectual, urmand urmatoarele recomandari psihologice:

1. Imprieteneste-te cu  miscarea


Viata sedentara tulbura circulatia sangelui si duce la stagnarea lui in organele abdominale si in membrele inferioare. Scaderea efortului fizic se face pe seama scaderii efortului nervos. De aceea, miscarea, de la simplele exercitii fizice independente, turism, sport, mersul pe jos si pana la cea organizata in sali de fitness, inseamna vitalitate si bucuria de a trai.

Confortul intelectual si miscarea sunt doua notiuni strans legate intre ele.
Miscarea poate fi un factor de sanatate preventiv, conditia fiind sa o practici in anumite limite si in anumite conditii; uneori, dupa caz, chiar si sub supraveghere medicala.

Poti face acea activitate fízica, acel sport care iti corespunde din punct de vedere al capacitatii fizice, varstei sau starii de sanatate.

2. Incearca, pe cat posibil, sa duci un regim de viata echilibrat


Activitatea si odihna trebuie sa fie cat mai judicios imbinate. Daca lucrezi dezordonat, nu te surmenezi doar pentru ca muncesti mult, ci si din cauza lipsei unei planificari a timpului. De foarte multe ori, renunti la odihna in favoarea rezolvarii unor probleme de serviciu, ceea ce este complet gresit. Trebuie sa-ti construiesti un anumit ritm de viata, care influenteaza un anumit ritm de activitate a propriului creier. Aceasta inseamna sa pastrezi o anumita igiena fizica si mentala, care sa te protejeze de surmenare.

Nu uita faptul ca o conditie fundamentala a odihnei este alternarea ei sistematica cu perioadele de activitate, care asigura consolidarea reflexelor conditionate ce stau la baza intregii activitati.

Nu sunt recomandabile concediile lungi dupa o perioada de 2-4 ani de activitate fara repaus anual, deoarece acest lucru ar reprezenta un alt exces care ar dauna ritmului propriu de viata, adaptarii si, nu in ultimul rand, homeostaziei (echilibru al mediului interior al individului).

3. Implica-te in activitati diverse si diferite, profesionale sau personale


Activitatea uniforma si prelungita favorizeaza trecerea celulei corticale intr-o stare de inhibitie. De aceea, este necesar sa schimbi activitatea principala, pentru un scurt timp, cu alte feluri de activitati.
Trecerea de la o anumita activitate la alte activitati are o influenta benefica asupra starii psihice si dezvolta capacitatea de munca, evitandu-se, bineinteles, surmenajul intelectual.

4. Ai incredere in odihna activa


As vrea sa-ti precizez faptul ca odihna rationala nu inseamna numai a dormi, a sta nemiscata si a nu face nimic. Dimpotriva. Ea impune folosirea unor forme variate de activitate, placute si recreative, deosebite de munca profesionala. Aceasta conditie are legatura, in mod special, cu practicarea miscarii, a exercitiilor fizice si a sportului.

Cel mai simplu si mai accesibil mijloc de a supune propriul organism la efort fizic este plimbarea, mersul pe jos. Mai mult, ca orice medicament, mersul pe jos linisteste repede si complet creierul obosit de munca intelectuala, favorizeaza atentia si stimuleaza memoria. In plus, linisteste gandurile, clarifica problemele urmarite si chiar poate favoriza procesul de creatie.

5. Evita supararile la serviciu si in familie


Emotiile puternice negative produc tulburari. Ele tulbura si scad toate procesele vitale din organism, ceea ce duce la pierderea capacitatii de munca, la oboseala si la slabirea rezistentei in fata bolilor.
O viata personala complicata constituie o cauza de perturbare afectiva.

Daca ai avut o suparare, te va inviora, cu siguranta, muzica preferata, o baie sau un dus, dupa preferinta, o plimbare in aer curat, un drum cu masina sau compania unui bun prieten.

6. Evita conflictul intre vocatie si profesia exercitata


Nu de putine ori, te poti vedea obligata sa faci ceva ce nu ai fi dorit in Eul tau sa faci. Este bine sa te autocunosti, pentru a te orienta bine profesional, in raport cu posibilitatile tale. Poti apela in acest sens la un psiholog, care, in mod sigur, te va sprijini in demersul tau.

In cazul in care nu poti respecta recomandarile de mai sus, acestea vor deveni cauze sigure ale surmenajului tau intelectual si vei fi nevoita sa suporti consecintele atat de nedorite.

Incearca macar o parte dintre sugestiile enumerate pana in acest moment, cele mai importante si mai la indemana, si totul va fi bine.