Mintea noastra este atat de puternica incat aceste "experiente" nu trebuie sa fie neaparat reale si pot exista doar in imaginatia noastra. Frica "invatata" este un important mecanism de supravietuire, dar doar ocazional. Se intampla sa depasim limitele si sa dezvoltam frica pentru ceva care nu reprezinta un pericol important.
Principala cauza a fricii de intuneric variaza de la individ la individ, dar majoritatea persoanelor se includ in una sau mai multe din categoriile:
1. Un incident traumatizant. Un eveniment real cu un grad ridicat de stres sau terifiant aduce la aparitia fricii de intuneric, asemanator cu, sa zicem, o intamplare in care un copil este muscat de un caine, face sa apara imediat o fobie.
Frica initiala poate sa nu aiba nicio legatura cu intunericul. Deseori indivizii se plang ca problema a inceput intr-un moment foarte stresant din motive irelevante, dar mintea a asociat cumva trairile negative cu intunericul.
2. O experienta traumatizanta asociata. In acest caz individul nu experimenteaza direct frica, ci cu ajutorul unei alte persoane careia i s-a intamplat, fie intr-o situatie reala sau, mai rar, cand privesc un personaj dintr-un film - sau chiar vis - care trece printr-o intamplare traumatizanta.
3. O constructie lenta. Aici, frica se dezvolta in timp. Individul face asociatii intre frica si intuneric astfel incat evidenta folosita de minte si sistemul nervos arata ca frica este cea mai potrivita emotie. Asta inseamna ca nelinistea este creata anticipat de fiecare data.
Cateodata frica de intuneric poate fi dezvoltata din experiente aparent inofensive, sau ce par ca "au fost la fel dintotdeauna". Adevarul este ca nu a fost la fel dintotdeauna (nu se intampla ca un copil sa se nasca cu o frica irationala sau fobii) dar acestea pot incepe foarte devreme in copilarie.
Organismul uman este capabil sa invete noi raspunsuri incredibil de repede (cum altfel ar putea ca o singura experienta care a durat doar cateva secunde sa creeze o astfel de problema?) si cu ajutorul tehnicilor corecte aceste reactii pot fi modificate.