Craciunul... prilej de aduceri aminte, de bilant personal, de impacare cu sine si cu ceilalti.
Ne-am insusit cu totii semnificatia Craciunului - nasterea lui Iisus Hristos, cea acceptata de toti crestinii, si, plecand de aici, putem aduce noi sensuri si semnificatii acestei sarbatori crestine: momentul in care se naste iubirea neconditionata, acceptarea neconditionata a celuilalt (dar si a propriei persoane), descoperirea si afirmarea propriei generozitati.
Craciunul poate fi o invitatie pentru a ne pregati casa si sufletul de sarbatoare.
In preajma Craciunului ne amintim ca suntem asemeni Creatorului si Mantuitorului, ca suntem creatori, astfel incat ne putem construi si reconstrui in fiecare an, apropiindu-ne de ceea ce dorim si putem sa fim.
Oferim cadouri materiale, de cele mai multe ori, (din nefericire sau lipsa de imaginatie?) persoanelor apropiate, rude, prieteni care ne inteleg si care sunt in acord cu noi. Va propun ca in acest an sa oferim daruri si persoanelor care sunt mai putin in acord cu noi, celor care, poate, nu ne sunt aproape sau de care ne-am despartit printr-o cearta. Si, pentru aceasta, poti folosi acest exercitiu:
- Identifica persoanele semnificative din viata ta si noteaza-le numele pe o foaie.
- Imagineaza-ti ca ar trebui sa oferi un dar fiecarei persoane de pe lista, ceva ce ar putea-o ajuta: un gand, o incurajare, un gest care i-ar produce bucurie.
- Noteaza darul oferit in dreptul fiecarei persoane de pe lista.
- Ofera aceste daruri in plan real (pe cat posibil) sau in plan imaginar.
- Mediteaza la starea de bine pe care o ai dupa fiecare cadou oferit.
Un cadou "magic" putem oferi propriei persoane: asumarea si iertarea propriilor greseli. Mai mult, ne putem propune sa cream in fiecare zi din an un moment de "sarbatoare".