Cosmarurile: de ce apar?

Visele pot fi influentate de starea de spirit, de anumite intamplari, de starea de sanatate si chiar de anumite tratamente medicamentoase. Este normal ca din cand in cand sa visam urat si nu trebuie sa ne ingrijoram. Ce se intampla insa cand cosmarurile devin obisnuinta si intreaga viata ne este afectata? Psihoterapeutul Stefania D.Nita ne explica ce sunt cosmarurile, de ce apar si cum putem avea din nou un somn linistit.

Ce sunt cosmarurile?

Reprezentari onirice incarcate de tensiuni inconstiente care ies la suprafata in continuturi, de cele mai multe ori agresiv - violente, in timpul somnului, cosmarurile sunt forme de descarcare atat a impulsurilor primare cat si a afectelor pe care in mod constient nu ne dam voie sa le simtim si gandim. Pe de alta parte, cosmarurile pot aparea si in urma unor evenimente traumatizante parcurse recent sau de-a lungul existentei (accidente, moartea cuiva apropiat, instalarea unei boli precum neoplasmul etc).

Nu in ultimul rand, traumele de separare timpurii fie prin abandon fie prin moartea unuia dintre parinti pot conduce la instalarea unui registru oniric incarcat de "vise urate" (cosmaruri).
Totodata, acestea apar si ca manifestare a fricilor pe care incercam sa le tinem cat mai departe de registrul constientei (frica de moarte, frica de pierdere, frica de abandon), ca manifestare a dorintelor pe care le consideram inacceptabile (dorintele sexuale) precum si a tendintelor agresive pe care in mod firesc, fac parte din dinamica noastra psihica.


De ce apar?

Parcurgerea unor evenimente traumatizante in copilarie, adolescenta sau maturitate, manifestarile agresiv – violente verbale sau fizice in relatia cu parintii sau cu persoanele importante din existenta noastra pot lasa urme psihice care isi gasesc o forma atat de descarcare cat si de "semnal de alarma" prin aparitia cosmarurilor.
Pe de alta parte, pierderile timpurii sau bruste ale parintilor precum si abandonul trait in copilarie fie prin moartea unuia dintre parinti fie prin parasirea acestora pot fi cauze care determina aparitia cosmarurilor.

Nu in ultimul rand, relatiile distante si excesiv autoritar – interdictive in care se face apel repetat la normele moral-etico-religioase (in mod excesiv autoritar) pot produce in dinamica interna cenzurari atat de puternice incat singura cale de acces a acestor tensiuni care tin de caracteristici ce fac parte din psihismul nostru (agresivitate, sexualitate, ura etc) ramane calea onirica (visele).
Cu cat cenzura este mai puternica cu atat visele pot imbraca mai usor forma cosmarurilor.


De ce sunt mai frecvente la copii?

Puterea de simbolizare in perioada copilariei este mai prezenta si se manifesta mai amplu decat in perioada adolescentei sau la maturitate. Visele, inclusiv cosmarurile, reprezinta si o cale de negociere inconstienta a acestor trairi si caracteristici fiind astfel si o forma de "solutionare" a conflictelor interne, astfel incat copiii in perioada de crestere gasesc forme de solutionare temporara a acestor tensiuni si frici inclusiv prin vise.


Cum le tratam?

Recomandata este inceperea unui demers terapeutic prin care pacientii pot intelege atat ce se intampla in sufletul si mintea lor cat si pentru a gasi cai de solutionare benefice pentru propria existenta.


Psihologul poate ajuta persoana care trece printr-o suferinta manifestata prin cosmaruri, recurente (repetitive) sau nu, parcurgand demersul de intelegere a cauzelor care conduc la aparitia acestora.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod