Construieste-ti singura fericirea

Exista situatii in viata in care avem nevoie de sprijin, dar, de multe ori, cand ceilalti nu ne sunt alaturi, ne simtim dezamagiti si tristi pentru ca noi le-am acordat ajutorul atunci cand ni l-au solicitat.

Multi oameni se adapteaza regulilor societatii si traiesc facand ceea ce se asteapta de la ei. Avantajele pe care le obtin in urma acestei atitudini sunt urmatoarele: admiratie din partea celor din jur, o viata comoda intr-un cadru trasat de altii, recunoastere pentru sacrificiile facute, dar in realitate ei raman cu majoritatea dorintelor proprii nesatisfacute.

Astfel, avem de ales intre doua posibilitati: sa punem interesele comunitatii in care traim peste ale noastre sau sa acordam prioritate propriilor noastre interese pentru a duce viata pe care o dorim.

Daca am alegem a doua varianta, e cazul sa ne bazam pe noi insine si nu pe altii - doar noi ne putem cunoaste propriile necesitati si dorinte. Este adevarat ca procedand astfel, vom ajunge tinta atacurilor celor din jur: familie, colegi, prieteni, care ar prefera sa actionam dupa criteriile lor doar pentru a beneficia ei de foloasele rezultate din actiunile noastre.

Dar a venit timpul sa ne dezvoltam capacitatea de a ne afirma in mod hotarat in fata celorlalti, pentru a putea duce viata pe care ne-o dorim.

Josef Kirschner ("Arta de a fi egoist") ne propune urmatoarele reguli de convietuire:

  •  fiecare isi este sie insusi cel mai aproape; mai cu seama cei care pretind ca se simt responsabili pentru noi;
  •  toti incearca mereu sa-i inhame pe altii in avantajul lor; printre ei se numara si oamenii care ne sunt deosebit de apropiati;
  •  cine se bazeaza pe promisiunile semenilor sai devine dependent de ei;
  •  cine nu stie singur ceea ce vrea sa realizeze cu adevarat in viata nu rezolva niciodata problemele cu care se confrunta zilnic;
  •  nimeni nu primeste ceva in dar; tot ce vrem sa realizam isi are pretul sau, pe care fiecare trebuie sa-l plateasca singur.

Daca ai decis sa te ocupi mai mult de tine decat de ceilalti oameni si sa realizezi ceea ce consideri ca este corect si potrivit pentru tine, este necesar sa constientizezi mai intai rezistentele care iti stau in cale si sa te ocupi de ele:

  •  pasezi altora raspunderea pentru faptele tale, eviti sa iei decizii si ii consideri pe toti din jur responsabili pentru nerealizari pe care le ai tu, dar in nici un caz pe tine;
  •  ii crezi pe ceilalti mai mult decat sa te crezi pe tine, te lasi condus de ei si refuzi sa gandesti tu pentru tine, deoarece consideri ca este gresit tot ceea ce altii nu iti ingaduie;
  •  ipocrizia de complezenta face ca sentimentele tale sa se atrofieze, ajungi sa simulezi sentimentele pe care nu le nutresti pentru a fi pe placul altora, in timp ce iti inabusi adevaratele sentimente;
  •  iti lipseste disponibilitatea de a-ti apara dreptul la fericire si autodezvoltare; lupti pentru altii, pentru dreptatea generala, dar nu faci nimic pentru tine.
  •  accepti sa-ti fie stirbita fantezia pentru a te adapta colectivitatii si te subordonezi criteriilor altora, in loc sa-ti stabilesti criteriile proprii de actiune;
  •  esti incapabil sa faci ceea ce este cu adevarat important pentru tine si sa renunti la lucrurile neimportante; iti irosesti timpul si emotiile facand ceea ce este considerat la moda si uiti de ceea ce este cu adevarat important.

Daca ii dai oricarei dorinte sansa de a se dezvolta, elimini toate indoielile, dai curs liber fanteziei si decizi sa actionezi mobilizandu-ti toate fortele disponibile, ai toate sansele de a obtine satisfactie si fericire in viata.
Dar, daca iti inabusi dorintele pe motiv ca ele nu corespund normelor sociale, vei fi mereu exploatat de cei din jur, iar sacrificiile tale vor folosi cu preponderenta celorlalti.

Pentru a putea trai fericit, chiar daca altora nu le place, ai de parcurs urmatorii pasi:

  •  recunoaste ceea ce doresti pentru tine si asigura-te ca nu urmaresti doar sa fii pe placul altora;
  •  invata sa fii constient de ceea ce esti capabil: nu-ti aprecia capacitatile dupa masurile in care sunt recunoscute de ceilalti, ci dupa ceea ce stii ca esti in stare sa faci;
  •  pune-ti dorintele si aptitudinile in acord cu realitatea: tine cont de necesitatile si posibilitatile tale reale, nu de ceea ce vor altii de la tine;
  •  decide la ce trebuie sa renunti pentru a obtine ceea ce doresti: prea putini oameni accepta sa renunte la anumite lucruri, dar nimeni nu le poate avea pe toate - si orice lucru in lumea asta se plateste!

De multe ori, este nevoie sa renunti la un avantaj imediat sau aparent pentru a-ti asigura un avantaj durabil.
Cel ce traieste constient de sine si este preocupat sa se realizeze in mod fericit, ii poate intelege mai bine si pe semenii sai, deoarece este satisfacut de viata sa si nu isi varsa frustrarile pe cei din jur.

Daca ne luam singuri viata in maini si nu mai dam vina pe altii pentru nefericirea si frustrarile noastre, vom obtine multe satisfactii si vom avea relatii multumitoare cu cei din jur - o persoana vesela este mai bine privita decat una vesnic posomorata si predispusa sa-si planga de mila.