Culoarea este un element important al vietii noastre. S-a constatat ca, modul in care ne imbracam si felul in care combinam culorile, demonstreaza starea noastra de spirit si ofera in acelasi timp indicii asupra personalitatii noastre. Fiecare dintre noi avem cateva anumite culori preferate, dar fiecare culoare in parte potenteaza un anume tip de personalitate. Iti prezentam in continuare semnificatiile psihologice ale culorilor, pentru ca in functie de acestea sa va puteti ghida in alegerea tinutelor de sarbatori.
Alb
Non-culoarea alb semnifica liniste, inocenta, virtute, castitate, impacare, raceala. Este o culoare obositoare prin stralucirea ce prezinta, datorita capacitatii de reflexie totala a luminii. Cei care poarta acesta culoare sunt de obicei persoane expansive, suave, puritane.
Albastru
Culoarea albastru este o culoare rece odihnitoare si linistitoare, indeamna la calm si reverie, predispozitie la concentrare si liniste interioara. In exces conduce la depresie; seriozitate, tendinta de evocare, spatialitate, ingaduinta, pace, dor, nostalgie. Favorizeaza dezvoltarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii; senzatie de departare in spatiu, distanta, infinit si meditatie. Persoanele care prefera acesta culoare sunt persoane concentrice, pasive, senzitive, perceptive, unificative, dar in acelasi timp sunt linistite si afectuoase.
Galben
Galben este o culoare calda si dinamica. Efectele pe care le poate avea asupra persoanelor care prefera aceasta culoare sunt caldura, intimitate, satisfactie, admiratie, inviorare. Galbenul stimuleaza si intretine starea de vigilenta, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei, predispune la comunicativitate.
Privita mult timp, culoarea galbena da senzatia de oboseala, dar in tonuri palide este suportabila. Este o culoare care exprima spontaneitate, aspiratie, originalitate, veselie. Este specifica persoanelor active, proiective, expansive, investigative si cu un nivel ridicat de aspiratie.
Gri
Persoanele care prefera culoarea gri sunt de obicei melancolice. Gri semnifica tristete, plictiseala. Este caracteristica persoanelor deprimate, inchise, cu tendinte de izolare, cu stare de amaraciune.
Verde
Culoare rece, placuta, odihnitoare, linistitoare si calmanta; lasa impresia de prospetime; faciliteaza deconectarea nervoasa si creeaza o senzatie de departare in spatiu. Semnifica concentrare, renastere, siguranta, indrazneala, abstinenta, autoevaluare, persistenta. Persoanele care poarta acesta culoare sunt caracterizate a fi pasive, defensive, autonome, retinute, posesive, imuabile.
Rosu
Rosu este o culoare foarte calda, stimulator general, excita, irita, provoaca, incita la actiune, indeosebi in plan psihomotor, stimulator intelectual, nelinistitor, senzatie de apropiere in spatiu, excitare, aprindere, insufletire, activare, mobilizare, faciliteaza asociatiile mintale de idei.
Specifica persoanelor active, excentrice, active, autonome, dominatoare, erotice, competitive. Adjudecata culoarea sarbatorilor de iarna, rosu este culoarea cea mai aducatoare de noroc. Este bine porti rosu in seara de Anul Nou, daca vrei sa ai noroc tot anul.
Portocaliu
Culoarea portocaliu emana optimism, veselie, este o culoare calda, un stimulator emotiv, da o senzatie de apropiere puternica, este o culoare mult mai activa decat galbenul; impresie de sanatate si optimism; in cantitati si pe suprafete mari pare dulceag si iritant. Se caracterizeaza ca �forta vointei�, este specifica tipului activ, excentric, ofensiv- agresiv, autonom, locomotor, competitv, operativ, exprima dorinta, excitabilitate, dominanta, erotism.
Violet
Violet este o culoare rece, nelinistitoare si descurajatoare; stimuleaza, are efect contradictoriu: in acelasi timp atractie si indepartare, optimism si nostalgie, senzatie de apropiere foarte mare in spatiu, o culoare ce da o senzatie de gravitate. Rezultatul amestecului dintre rosu si albastru, simbolizeaza pasiunea care se stinge. Este o culoare a independentei personale. Persoanele care poarta acesta culoare sunt melancolice, triste si singure.
Negru
Non-culoarea negru semnifica retinere, neliniste, depresie, introversie, induiosare, impresie de adancime, plinatate si greutate. Negru semnifica misterul, iar daca nu faci parte din categoria persoanelor superstitioase poti opta pentru o tinuta neagra in seara de Revelion.
Culorile au putere de influentare asupra starii fiziologice a organismului, proceselor psihice si starii noastre afective, lucru dovedit printr-o serie de cercetari stiintifice. O culoare este cu atat mai calda cu cat se apropie mai mult de rosu, si cu atat mai rece cu cat este mai dominant albastrul.
Culorile inchise induc stari depresive, descurajante, cele prea vii sunt obositoare, iar culorile deschise inveselesc. Tot culoarea este cea care ne face bucurosi, deschisi, comunicativi, sociabili sau, dimpotriva, tacuti, interiorizati, meditativi.
Indiferent ce spun studiile un lucru este cert, culorile fac parte din viata noastra de zi cu zi. Inevitabil fiecare dintre noi are cel putin o culoare preferata. Sa nu uitam de tendintele marilor creatori de moda care nu cred ca se gandesc la superstitii atunci cand decid culoarea sezonului!
Posteaza comentariu