De ce nu ar trebui să citești știrile mereu?
Mulți oameni consideră că este important să fie informați. Și este de înțeles că știrile pe care le consideri îngrijorătoare îți provoacă stres și anxietate. Iar schimbările modului prin care lumea se informează alături de stilul știrilor care domină mass-media nu reprezintă cea mai bună activitate pentru sănătatea mentală și chiar cea fizică.
Modul în care sunt prezentate știrile și modul în care accesăm aceste informații s-a schimbat semnificativ în ultimii 15-20 de ani.
Iar aceste schimbări au fost adesea dăunătoare pentru sănătatea mentală. Știrile din zilele noastre sunt din ce în ce mai vizuale și mai șocante, fiind văzute adesea pe smartphone. În cele din urmă, pot fi atât de intense pentru consumatori, încât pot cauza simptome de stres acut, cum ar fi problemele cu somnul, schimbările de dispoziție sau comportamentul agresiv.Știrile negative pe care le vedem la televizor ne pot schimba dispoziția în mod semnificativ, iar schimbările induc tristețe și anxietate.
Studiile au arătat, de asemenea, că schimbarea dispoziției exacerbează grijile personale ale spectatorilor, chiar și atunci când aceste griji nu sunt direct relevante pentru știrile difuzate. În timp ce creșterea nivelului de anxietate și stres reprezintă un motiv suficient pentru a face o pauză de la știri, pot apărea și boli fizice. Hormonul corelat cu stresul, cortizolul, este vinovat pentru inflamația asociată cu artrita reumatoidă, bolile cardiovasculare și alte probleme grave de sănătate.Dacă dovezile sugerează că știrile pot stresa oamenii, de ce se mai uită aceștia la ele? Pentru divertisment.
Creierul uman este obișnuit să acorde atenție informațiilor care ne sperie sau ne tulbură. În natură, supraviețuirea noastră depinde de găsirea recompenselor și evitarea răului, însă evitarea răului are prioritate. Creierul uman este atras de informațiile tulburătoare, deoarece este programat să detecteze amenințări, nu să le treacă cu vederea. De aceea, poate fi dificil să eviți lucrurile negative din viața ta și să le vezi pe cele pozitive. Creierul uman este predispus la negativitate, iar știrile pe care le urmărim reflectă acest lucru. Alți experți sunt de părere că efectele știrilor asupra sănătății variază de la o persoană la alta.
Posteaza comentariu