3. Altruismul
Este un comportament prin care te gandesti foarte putin la persoana ta si te intereseaza mai mult sa le fie cat mai bine celor din jur.
Altruismul devine un mijloc de a evita agresivitatea generata de anumite situatii conflictuale si se poate manifesta prin acceptarea inconstienta a celuilalt, a ideilor pe care le sustine, precum si prin diminuarea importantei propriilor pareri. Astfel, altruismul devine, in mod inconstient, o metoda de evitare sau de aplanare a conflictului propriu-zis.
4. Refularea
Se refera la respingerea in inconstient a unor conflicte, in acest fel devenind inaccesibile sferei constiente.
Probabil ai constatat faptul ca, in unele cazuri, aceste refulari revin in constient - acest lucru se intampla doar in situatiile in care refularea nu s-a produs integral sau in cazul unui esec legat direct de subiectul refularii.
Niciodata nu se poate pune semnul egalitatii intre refulare si uitare, in consecinta, te poti astepta ca acestea sa revina in sfera constienta si sa te deranjeze in continuare, deoarece, de fapt, reprezinta probleme nerezolvate, insa "puse la colt", temporar sau definitiv, de catre mecanismele de aparare.
Din pacate insa, nu exista persoane care sa nu aiba refulari, chiar daca nu vor sa recunoasca acest lucru.
5. Detasarea constienta
Are rol de protectie si este compusa din indiferenta afectiva, din restrictionarea relatiilor sociale si din supunere in fata evenimentelor.
Detasarea iti poate permite suportarea anumitor situatii foarte dificile. Este, in esenta, o detasare emotionala. Chiar si sentimentele pot fi "ferecate", trecute intr-o "faza de amortire" prin acest mecanism de aparare, instalandu-se un calm benefic pentru sinele tau.
6. Umorul
Acest mecanism poate fi folosit in mod constient, in anumite situatii traumatizante, prin reliefarea unor aspecte placute sau ironice.
Aspectul defensiv al umorului te protejeaza de efectele dureroase pe care situatia respectiva ar trebui sa le genereze. De asemenea, datorita glumei, iti permite sa eviti exprimarea consecintelor negative. Astfel, daca reusesti sa te amuzi pe seama lucrurilor nefavorabile, vei putea evita dezvoltarea suferintei.
Comentarii (5)
As dori sa-mi fac licenta din acest subiect dar nu stiu de ce este asa de greu sa obtin citeva instrumente de evaluare ca de exemplu; inventarul mecanismelor de aparareDIM,Indexul stilului de viata Plutcknik,Chestionarul stilului defensiv-Bond,Profilul mecanismelor de aparare -Jonson,Testul mecanismelor de aparare-Ulf Kragh,poate ma puteti ajuta cu o sugestie macar unde sa mai caut?Dana
alina nu ai nevoie de bafta si doar sa incerci sa gasesti alta cale sau alte resurse,materiale ptr a le inlocui pe cele care le-ai incercat si nu merg...poate fi de vina modul in care alegi sa faci acel ceva sau n-ai folosit ce trebuia
Activismul.Chiar e adevarat,cand treci prin momente foarte grele activitatea fizica este salvatoare .O ora de sala face minuni.Este verificat.Din sala iesi golit de orice sentiment.Mintea se relaxeaza,trupul se goleste si esti alt om.Nu esti fericit dar poti inta intro noua zi mai destins.
de ce nu am primit a 20-a bulina?
E greu sa devi activ cand un conflict la serviciu sau o despartire sau etc. Sunt de parere ca trebuie sa castigi incredere in sine sa te poti simti puternic. de obicei persoanele slabe de inger terc prin asemenea stari. Daca ai tarie de caracter nu te afecteaza astfel d epiedici sau hopuri. Bafta tuturor ..daca nu ai asa cev adin nastere sau de pe parcurs, e greu sa mai tencuiesti cate ceva... de multe ori nu se prea prinde,si daca da..nu tine mult!
Posteaza comentariu