Indiferent dacă mergi într-o altă țară pentru afaceri, într-un concediu sau te muți acolo este esențial să cunoști regulile de bază pentru interacțiunile sociale, astfel încât să nu dai o impresie greșită și să nu jignești fără să-ți dai seama. Contează foarte mult să realizezi că bunele maniere în jurul lumii nu vor fi neapărat identice cu tot ce ai învățat în timp ce creșteai și va trebui să fii flexibil în anumite circumstanțe. Deschiderea la nivel cultural va crea interacțiuni pozitive și îți va fi mult mai ușor să te apropii de alte persoane, care vor aprecia respectul pentru ceea ce contează în țara respectivă.
Iată câteva exemple concrete pentru bunele maniere în jurul lumii:
1. Scuipatul în loc de salut: Africa Subsahariană
Deși foarte multe țări consideră scuipatul ca un gest nepoliticos și neigienic, în această zonă este clasificat drept o formă de afecțiune, noroc și respect. În tribul Maasai se scuipă când te întâlnești cu un cunoscut, iar un tată scuipă când fiica lui se căsătorește pentru a aduce prosperitate și fericire noului cuplu.
De asemenea, în cadrul tribului se scuipă și pe nou născuți pentru a îndepărta blestemele.
2. Nu da mâna stângă: Orientul Mijlociu
Deși majoritatea persoanelor dau mâna folosind mâna dreaptă, probabil că nu ți s-ar părea o ofensă dacă cineva ar întinde mâna stângă când te salută. Cu toate acestea, în Orientul Mijlociu este o insultă gravă. Ai mare grijă să folosești mâna dreaptă pentru a saluta și a mânca pentru a evita să fii considerat nepoliticos.
3. Bacșișul jignește: Japonia
Obiceiul de a da bacșiș diferă în funcție de țară. În unele zone se oferă numai dacă serviciul oferit a fost excepțional, dar dacă faci acest lucru în Japonia vei comite o insultă la adresa personalului și a restaurantului. Este ca și cum le-ai oferi o sumă de bani pentru a învăța să servească mai bine. Chiar și în cazul în care nu vor crede că ești nepoliticos, vei crea o stare de confuzie dând mai mulți bani pentru că vor crede că le-ai plătit prea mult.
Evită să dai bacșiș în Japonia nu numai pentru chelneri, ci și pentru taximetriști, recepționiști sau alți angajați ai unui hotel. Nu este un gest permis de codul bunelor maniere din această țară.
4. Sorbitul exprimă mulțumirea: China
Felurile de mâncare cu tăieței sunt foarte populare în multe țări, dar modul în care arăți că ți-a plăcut ce ai mâncat diferă în funcție de locație. Dacă în Europa se mănâncă în liniște și orice fel de zgomot este considerat nepoliticos, în China se întâmplă invers. Dacă mănânci un fel de mâncare delicios cu tăieței este ideal să sorbi tot timpul. Poate ți se va părea dificil la început, dar să știi că este un adevărat compliment pentru bucătarul care ți-a pregătit masa. Sorbitul este echivalent cu a-l felicita pentru măiestrie.
5. Dacă inviți pe cineva tu plătești: Ghana
Fii foarte atent cu invitațiile lejere pentru băuturi sau mese dacă ești în Ghana. În această țară o astfel de exprimare este sinonimă cu a te oferi să plătești tu totul, așa că fii prudent.
În cazul în care inviți mai multe persoane în oraș și nu achiți nota de plată vei fi considerat foarte nepoliticos și ai putea pierde câțiva prieteni din această cauză.
6. Evită solnița: Egipt
Cel mai probabil solnița va lipsi oricum de pe masa restaurantului la care mergi, dar dacă simți nevoia să ceri sare chelnerului fii pregătit să devii ținta unor priviri nemulțumite. În momentul în care soliciți mai multă sare este ca și cum i-ai spune bucătarului că nu a condimentat corect felul de mâncare servit și că tu vrei să remediezi greșeala. Se interpretează drept un gest care ofensează și gazda, ca și cum i-ai spune că tot ce a pregătit nu are un gust bun.
7. Nu aduce vin la o petrecere: Franța
Deși în multe țări se consideră un gest de politețe să aduci o sticlă cu vin la o petrecere, în Franța nu se întâmplă așa. Această țară are o selecție excepțională de vinuri, iar francezii sunt foarte mândri de aromele diferitelor sortimente.
Dacă aduci o sticlă cu vin când ești invitat la o petrecere este ca și cum le-ai spune că vinul lor nu este destul de bun. Mai bine alege un buchet de flori sau dulciuri.
8. Ai grijă să întârzii cel puțin 15 minute: Venezuela
Dacă te-ai obișnuit să ajungi la fiecare întâlnire sau eveniment cu cel puțin 5 minute înainte pentru a nu irosi timpul celorlalți, să știi că această regulă nu se aplică în Venezuela. Dacă ajungi exact la ora stabilită sau mai devreme se va crede că ești prea nerăbdător, iar dacă este vorba despre o masă că ești lacom. Cel mai bine este să ajungi cu 15-20 de minute după ora de începere a evenimentului sau a întâlnirii, cu excepția concertelor.
Posteaza comentariu