Autocontrolul, un tel care trebuie atins

Pentru a reusi sa te achiti de toate responsabilitatile care iti revin, este nevoie de multa determinare, vointa, munca, dar si... autocontrol. La fel ca si increderea in propria persoana, autocontrolul este un obiectiv in sine care trebuie atins si, in acest scop, trebuie sa depui eforturi. Iata care sunt cei cinci pasi care te pot ajuta sa te controlezi mai bine si, implicit, sa obtii lucrurile care te intereseaza.

1. Asuma-ti un angajament


Vei constata ca obiectivele sunt mai usor de indeplinit daca te concentrezi asupra lor, identificandu-le pe fiecare in parte. Ce anume vrei sa faci si care este primul lucru care trebuie pus in practica? Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a ajunge unde ti-ai propus?

Este usor sa spui ce anume vrei pentru a avea un stil de viata mai sanatos, dar nu vei obtine rezultatele dorite daca incerci sa acoperi toate necesitatile acestei tranzitii in acelasi timp. Evalueaza-ti abilitatile prezente si lucrurile pe care iti sta in puteri sa le realizezi la momentul actual.
Folosindu-te de punctele tale tari, cum ai putea sa iti indeplinesti telul final? Mancand mai multe legume? Renuntand la fumat? Facand mai mult sport?

Stabileste-ti obiectivul si concentreaza-ti toate eforturile pentru a face pasi concreti in aceasta directie.

2. Noteaza pe hartie


Asumarea unui angajament este asemanatoare cu trasarea unei harti - este mai usor sa te "tii" de deciziile tale o data ce le ai notate pe o foaie de hartie.

Atunci cand vezi lista de "to do"-uri, cand incepi sa bifezi lucrurile realizate si sa evaluezi efortul necesar pentru "restante", te simti mult mai puternica, mai increzatoare in fortele proprii si simti ca detii controlul situatiei. Punerea obiectivului in cuvinte, pe hartie, contribuie la sporirea concentrarii, la dozarea efortului si iti aminteste in permanenta ce trebuie sa faci mai departe.

3. Actioneaza


De indata ce ti-ai asumat angajamentul, este important sa si incepi sa actionezi. Daca lasi lucrurile pentru a doua zi, pentru saptamana viitoare, daca iti fixezi ca punct de pornire ziua ta de nastere sau a sotului etc., vei avea (si vei inventa) in permanenta motive pentru a evita si amana ceea ce ai de facut.
Mai rau decat atat, vei gasi suficiente motive sa intrerupi, poate, pentru totdeauna proiectul propus initial.

Daca te simti tentata sa amani, inseamna ca pasii mici pe care ti-ai propus sa ii urmezi nu sunt chiar atat de mici pe cat ai crezut la inceput. "Nu mai vreau sa beau sucuri acidulate de acum inainte" este un tel care poate functiona in cazul unei persoane care nu consuma o cantitate foarte mare de astfel de bauturi. Daca tu nu te afli insa in aceasta categorie, nu este un tel realist.

Tine minte faptul ca oamenii care au incredere in propria persoana tin cont de abilitatile pe care le au si isi cunosc limitele. Impune-ti obiective bine gandite, care pot fi indeplinite si care nu te trag inapoi.

4. Viseaza cu ochii deschisi


Este adevarat ca, pentru a depune eforturi sustinute pentru activitatile pe care le intreprinzi, este nevoie sa fii motivata. Visand cu ochii deschisi, reusesti sa iti alimentezi si sa iti mentii vie motivatia.

In fiecare zi, imagineaza-ti succesul in domeniul vizat.
Imagineaza-ti cum ar fi sa nu mai fumezi, sa mananci sanatos sau, cu ochii mintii, vizualizeaza-te avand o silueta de invidiat, asa cum ti-ai dorit mereu. Mai mult decat orice, gandeste-te la tine - este important sa te vezi zambind si bucurandu-te de viata.

Imaginarea si vizualizarea vietii pe care ti-ai dorit sa o traiesti reprezinta unelte de real ajutor in ceea ce priveste sporirea increderii in propria fiinta.

5. Sarbatoreste-ti succesul


Chiar daca nu ai progresat foarte mult, bucura-te de fiecare pas din evolutia ta. Este nevoie de concentrare, devotament, efort si foarte multa munca pentru ca cea mai mica actiune intreprinsa sa dea roade. Ofera-ti cateva momente de bucurie sincera, mandreste-te cu realizarile de pana acum si gandeste-te ca, pana la urma, a-ti imbunatati viata nu este o actiune chiar atat de dificila.

Vizualizarea visului indeplinit, dar si recunoasterea meritelor prezente te ajuta sa combati si gandurile negative care uneori te coplesesc.


Este posibil chiar sa simti nevoia de a te recompensa pentru reusitele tale, insa fii atenta - aceste progrese trebuie facute pentru propria persoana, nu pentru rochia de seara pe care ai vazut-o recent intr-un magazin sau pentru poseta minunata pe care ti-o doresti de o luna...

Pentru a-ti atinge telurile, nu trebuie neaparat sa dai dovada de vointa de fier - este important sa stii sa faci alegeri realiste si sa iti aliniezi actiunile la scopul general propus. Cu pasi mici, la final vei avea ce sarbatori! In curand, te vei bucura de stilul de viata dorit si, data viitoare cand vei avea de sarit astfel de hopuri, vei sti cum anume sa abordezi problema.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristi pe 4 Mai 2012, 12:46
    Comentariu

    Este adevarat ce este scris.Dar insa nu toti poate sa priceapa intelesul acestui "mesaj";poate ca anumite persoane nu au autocontrolul("intreg").Pe langa acest element esential ar trebui sa avem multa rabdare si mult calm.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod