Tulburarea de panica este o tulburare anxioasa destul de comun intalnita in medii urbane stresante. Ea apare in mod brusc si inexplicabil sub forma unor stari de frica si de neliniste, dificultate de respiratie, palpitarii, ameteli, tremurat, frica inexplicabila de moarte, boala grava sau nebunie. Intrucat aceste senzatii sunt fizice, majoritatea celor care manifesta aceste simptome trec prin cabinete medicale, unde incearca sa caute o boala organica.
Biologic vorbind, atacul de panica vine din interpretarea gresita a unor reactii fizice (am niste simtome fizice si sunt incapabil sa le interpretez corect). Psihologic vorbind, este vorba despre atribuirea unei dimensiuni catastrofice unor simptome fizice (imi bate inima mai tare, inseamna ca voi face infarct sau ca am o boala foarte grava).
Panica implica elemente fizice si emotionale in aceeasi masura; persoana care sufera de atacuri de panica este de obicei una inclinata catre o sensibilitatea crescuta in receptarea si interpretarea simptomelor corpului propriu. Intreaga activitate cerebrala ce duce la panica este cauzata de aceasta interpretare gresita.
Ce se intampla de fapt in timpul unui atac de panica?
Frica este elementul de baza in atacurile de panica. Sa luam exemplul unei persoane care este la volan. Conduce gandindu-se la diferite lucruri. Brusc, fara nici un motiv aparent, simte un nod in gat, senzatie de sufocare. Inima incepe sa bata nebuneste, palmele ii transpira, simte ca ameteste si ca va muri sau ca i se va intampla ceva foarte rau.
Cognitiv, persoana e convinsa ca va muri sau va innebuni, ca va pierde controlul, ca inima sa e de vina sau sistemul endocrin, oricum, ca se intampla ceva grav. Emotional vorbind, persoana se simte coplesita de aceasta stare de panica si de ceea ce simte.
Cum se simte o persoana in timpul unui atac de panica?
Se gandeste imediat ca o sa moara, ca o sa innebuneasca; o sa aiba senzatia ca va face infarct, ca isi va pierde controlul. Persoana in cauza are simptomele fizice care creeaza starea de panica, starea de panica ii accentueaza simptomele fizice, astfel incat se intra intr-un cerc vicios; aici simptomele sunt accentuate pana colapseaza pur si simplu in atacul de panica.
De multe ori cel care sufera atacuri de panica ajunge la urgenta, convins fiind ca are ceva la inima, ca analizele sunt proaste, ca are, oricum, o boala foarte grava. Analizele ii ies bune, de obicei, i se spune ca este hipocondriac; individul in cauza nu intelege ce se intampla cu el, se simte neinteles, pierde increderea in medic sau in diagnostic si de multe ori are tendinta de a continua investigatiile, pentru a gasi o cauza organica a simptomelor sale.
Ce trebuie sa stie o persoana care se confrunta cu atacuri de panica?
Primul lucru pe care trebuie sa-l stie e ca nu va muri, nu va innebuni, nu i se va intampla absolut nimic grav. E foarte important sa constientizeze ca atacul de panica este pornit din interior, este o stare accentuata de frica ce poate fi stapanita. Cu cat frica este mai mare, cu atat va deveni simptomul mai puternic. Cu cat simptomul este mai puternic, la fel, frica se accentueaza. Tendinta de a exagera in astfel de momente ne face sa nu percepem in mod real timpul si dimensiunea tulburarii.
Un pont bun este sa cronometram cat dureaza un atac de panica. Desi cei mai multi vor spune ca a durat in jur de 5-10 minute, vor putea vedea ca nu dureaza aproape niciodata mai mult de un minut sau doua. In acest fel persoana poate sa isi reinterpreteze simptomele si durata lor in mod realist. Ajuta foarte mult sa intelegem de unde a aparut emotia.
Persoana respectiva trebuie sa dobandeasca niste tehnici de relaxare care sa intervina la nivel biologic.
Relaxandu-se, corpul nu mai reactioneaza ca in stare de panica - drept urmare, creierul nu mai interpreteaza ca se intampla ceva grav in organism. In lipsa interpretarii gresite, nu se mai transmite starea de anxietate, cercul vicios spargandu-se la nivelul biologicului prin relaxare.
Care sunt simptomele atacului de panica? Difera de la persoana la persoana sau sunt comune mai multor persoane?
Simptomele generale atacului de panica sunt urmatoarele:
- impresia ca inima bate tare sau ca se opreste;
- transpirarea mainilor;
- respiratia este necontrolata;
- starea de ameteala;
- sentimentul de pierdere a cunostintei;
- sentimentul de greutate in picioare - unii simt ca li se inmoaie genunchii, ca urmeaza sa lesine;
- o stare de incordare foarte puternica - unii se incordeaza atat de tare incat fac chiar febra musculara in clipa respectiva;
- stare de derealizare (viata dubla intre real si reprezentarile derilante), de depersonalizare;
- palpitatii;
- stare de sufocare, sentimentul ca nu se poate respira.
In general, simptomele difera de la persoana la persoana, cat si interpretarea acestora, insa, sub o forma sau alta, multe din cele de mai sus se regasesc in atacul de panica.
Cand anume se petrec aceste atacuri? Pot fi prevenite in vreun fel?
De obicei exista o problema, un factor stresor foarte puternic; sunt oameni la care atacurile de panica apar in timpul noptii - se trezesc si au atac de panica. Sunt oameni la care atacul poate sa apara in timp ce sunt pe strada sau la volanul masinii si atunci se sperie si mai tare pentru ca le este frica sa nu faca infarct la volan.
Atacurile de panica pot sa apara in momente diferite. In general, persoanele care se confrunta cu aceasta problema simt ca au o stare de rau fizic cateva clipe inainte de producerea atacului. Nestiind cum sa interpreteze simptomul, ei intra si mai tare in panica, accentuandu-si starea de rau.
Cum ar trebui sa intervina? Cea mai buna metoda de a interveni se realizeaza prin relaxare. Persoanele ar trebui sa-si spuna: "simt, am aceasta stare de ameteala, dar stiu ca este un atac de panica, nu o sa se intample nimic grav". Daca procedeaza in acest fel, in loc sa accentueze atacul, au mari sanse de a se relaxa si de a-l indeparta.
Cum se trateaza atacurile de panica?
Pentru atacurile de panica exista tratamentul medicamentos care se prescrie in psihiatrie, care este corelat cu psihoterapia. Prin intermediul psihoterapiei, pacientul invata sa se relaxeze, sa isi reinterpreteze simptomele si sa reactioneze realist.
In psihoterapie se merge in primul rand pe relaxare. Omul, rezolvandu-si simptomul, capata siguranta, stie ca este bine. Este foarte important sa intelegem de unde a aparut aceasta reactie de aparare. Atacul de panica este un raspuns la un factor stresor care inseamna "nu mai pot", "nu mai rezist". Prin psihoterapie pacientul gaseste cai realiste si integrate social de a-si rezolva problemele si de a-si interpreta simptomele.
De ce sunt asociate atacurile de panica cu diferite fobii?
Atacurile de panica sunt asociate de obicei cu agorafobia, frica de locuri publice. In general atat fobiile, cat si atacurile de panica se invata din experienta. De exemplu, o persoana care are un atac de panica pe strada, in mijlocul multimii sau la Mall, va evita in mod automat acele locuri, pe care le va asocia cu starea sa de rau.
Cu aceste concluzii in minte (pentru ca nu mi-am putut explica atacul sau pentru ca nu am fost de acord cu explicatia primita, fiind convins ca sufer de o boala foarte serioasa) evit sa mai ies afara sau ies numai daca sunt insotit de cineva alaturi de care ma simt in siguranta.
In clipa in care ies afara, creierul meu este deja "programat" - "daca o sa ies, o sa mi se faca rau". Astfel, creez conditiile prielnice unui nou atac de panica.
Cum trebuie sa ne purtam cu o persoana care are atacuri de panica?
In primul rand trebuie sa incercam sa nu-i intarim comportamentul. De obicei, alegem sa facem noi toata treaba, sa il lasam in liniste pentru ca este bolnav si ne este frica sa nu pateasca ceva. Izolandu-l in felul acesta in simptomatologia lui, nu-l ajutam in nici un fel pentru ca el va obtine foarte multe prin boala lui si atunci va avea toate motivele sa-si intareasca simptomele.
Automat, daca se ajunge acolo, persoana "bolnava", in mod inconstient, nu mai face nimic din ce nu vrea, pentru ca ii este frica sa nu aiba un atac de panica.
O tehnica paradoxala de vindecare este prin exacerbarea simptomelor. Pentru a trece peste atacuri, el trebuie expus simptomelor, pentru ca in acele momente va descoperi ca de fapt nu i se intampla nimic - nu lesina, nu innebuneste, nu moare.
Unii pacienti care nu pot sa treaca de aceasta stare sunt chiar provocati in cabinetele de psihoterapie sa faca un atac de panica de fata cu psihoterapeutul, in care au incredere. Procedandu-se astfel, ei isi vor da seama ca nu se intampla nimic din ce si-au imaginat.
Daca intri in panica alaturi de el si-l ocrotesti excesiv, de fapt ii intaresti simptomul si sentimentul ca este bolnav si ca trebuie ocrotit, ca nu se descurca singur, ca este in pericol.
Un om are atacuri de panica, trece peste ele, ii reapar peste cativa ani. Este posibil acest lucru?
Da, bineinteles, pentru ca este vorba de o reactie invatata deja. Daca din punct de vedere cognitiv nu stapaneste si nu intelege care este mecanismul, de ce reactioneaza asa, poate sa se confrunte cu un atac data urmatoare (peste cateva saptamani, luni, ani de la atacul initial) cand va aparea un factor stresor puternic.
Este un mod de aparare, un mod al nostru de a reactiona. Un bulimic, de exemplu, se vindeca de bulimie, dar poate oricand sa reapara aceasta problema, dupa cativa ani, intr-o alta conditie si cu alti factori stresori, daca nu se echilibreaza. In acelasi mod se intampla si cu atacurile de panica; mecanismul este acelasi. Prima data la ce faci apel? La ceea ce ai invatat. Daca nu gasesti alte mijloace de aparare, se iveste cel care este cel mai usor, respectiv atacul de panica.
Se mostenesc ereditar atacurile de panica?
Exista teorii care subliniaza o predispozitie genetica in interpretarea gresita a simptomelor, asa cum se intampla in atacurile de panica. Insa factorul mediu este extrem de important, aceasta insemnand stresul la care este supusa persoana, modul in care a invatat sa reactioneze.
De exemplu, sa presupunem ca avem un om caruia ii este frica sa faca un anumit lucru. Este obligat de familie, de cei din mediul lui sa faca lucrul acesta. Constient isi da seama ca lucrul este bun pentru el - cum ar fi, sa se duca la scoala - dar el nu vrea si chiar nu-si doreste.
Cum poate sa impace dorinta lui interna cu presiunea exterioara? Se duce acolo, dar face un atac de panica, i se face rau. Intr-un final, obtine ce vrea, nu mai este obligat sa faca lucru respectiv - nu se mai duce la scoala sau nu mai se duce sa cumpere paine. In asemenea cazuri, mediul este cel care forteaza, nu predispozitia biologica.
Este bine sa le oferim informatii despre atacurile de panica omenilor care au aceasta problema?
Chiar daca sunt dezamagiti ca nu au o boala unica, spectaculoasa, grava, este foarte util ca acesti oameni sa stie cat mai multe informatii legate de problema lor. Ei trebuie sa ajunga sa constientizeze ca atacul de panica se rezuma la o reactie pe care ei insisi si-o provoaca.
Ei isi simt starile si sunt foarte speriati de ele; in clipa in care, la cabinete, de exemplu, le spui "simtiti aceasta stare si pe aceasta si pe aceasta ..." par destul de dezamagiti sa afle ca exista si altii care simt o traire ce lor li se parea apocaliptica. In momentul in care sunt nevoiti sa raporteze simptomul la real, isi dau seama ca tulburarea lor nu atat de grava, precum credeau initial.
Comentariile 1-50 din 231
Buna tuturor. Fac o cercetare despre anxietate si predispozitia la atacurile de panica. Cercetarea este formata din chestionare. Daca credeti ca imi puteti acorda cateva minute pt a participa la cercetare as fi recunoascatoare! Multumesc anticipat si bafta!! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfoip3hnwHDBG72WynTi99lzvC1ZYdoRc0QcsFqqldW6wJgzw/viewform?usp=sf_link
salut.eu cand am un atac de panica nu mai suport nici macar ca cineva sa vorbeasca langa mine.imi vine sa alerg si de multe ori asa imi revin dar problema e mai serioasa.am renuntat la fumat la cafea etc desi nu am avut niciodata probleme din cauza acestor 2 vicii acum sunt multumit ca am scapat totusi de tutun, mirosul unui fumator e dezastru.pastile ? nu am luat si nici nu cred ca voi lua.pastilele ne pacalesc,trebuie sa lucram cu creierul.eu observ ca atacurile de panica le am cum intru in contact cu cei de la actualul loc de munca.desi oamenii sunt ok (uneori) si cand stau in masina 5 min sa ii astept ma apuca palpitatiile.un lucru e cert, nu am lesinat niciodata si nici cu inima nu am probleme.am facut toate analizele sunt ok.doar din creier.dupa ce conduc distante mai lungi desi ma opresc la destinatie ma apuca bataiala.si nu ma pot culca desi sunt frant.pana nu ma linistesc si nu scap de tensiunea din corp nu pot dormi.nu mai cautati raspunsuri inutile.anxietatea e trecatoare dar sa vedem cand.
sunt foarte trista pt faptul ca nu mai stiu ce sa fac ,mam simtit bine atunci cind am fost insarcinata cu cei doi copii ai mei. acum sunt sa zic mai bine , dar tot mai apare este foarte urit cind sunt in atac de painic. vreu un remediu sa ma vindec. sunt si cu tratament si tot mao apare.
si eu am aceleasi simntome plus cand ma duc la frizer si nu numai cand imi intorc capul imi tremura tare de sperii si frizerul stiu ca e ceva de la creier da nu pot sa ma controlez mai ales ca ma doare si in partea inimii ma sperii foarte tare am fost oprerat acu 2 ani mi-au facut EGK toate bune nutiu ce sa cred e aiurea tare ... ce sa fac
Stiu ca atacurile trec prin plimbari lungi , nu am cu cine sa ma plimb daca sunteti amatori/oare de parcuri sunt din Bucuresti, id yahoo dellliadelllia , la mine a inceput acum 1 an si jumatate, faceam crize biliare , erau foarte dureroase m-am speriat de atunci am facut atacuri de panica mai mereu acum mai am dar tot nu trec , sunt vesnic ametita, ziua n-am nimic , seara cand n-am activitate , daca locuiti in Bucuresti poate ne ajutam reciproc am observat ca plimbarile lungi seara imi fac foarte bine.
articolul este o tampenie, cum sa te relaxezi cand ai un atac de panica, esti blocat complet.
SALUT SUNT DIN BACAU SI PRIN OCTOMBRIE ANUL TRECUT AM FACUT UN ATAC DE PANICA.SI DE ATUNCI TRAIESC CU FRICA CA SE POATE INTAMPLA CEVA CU MINE... ESTE CINEVA DIN BACAU CARE A AVUT ATACURI DE PANICA SI A SCAPAT DE ELE... SAU CINEVA CARE A SCAPAT DEFINITIV?MULTUMESC SI MULTA SANATATE
I'm back...........si atacurile de panica la fel :) Anul trecut am fost ft bine,acuma iara m-au apucat.Am fost la doctorita si mi-a dat Stresclin,calciu si magneziu.A spus ca daca nu imi revin in 2 luni tr sa iau Xanax.Nu vreau sa aj pe Xanax.Nu mai stiu ce sa fac.........m-am gandit sa caut si un psiholog la care sa ma duc sa vad.
Ma aflu si eu aici cu o difilcultate privind respiratia. Mai exact, ma pun la somn unde dorm un somn si pe la 05 - 06 dimineata ma trezesc din senin pentru ca, nu pot sa respir si ca nu am aer. Anul trecut caci de atunci am inceput sa nu pot respira a inceput cu plamanii unde m-am prezentat la medicul de familie, am facut doua filme, primul atunci in care mi s-a dat un tratament si in urma luarii acestuia, am avut un somn faain ; extra bun ca ma puteam odihni pe deplin si nu am mai avut absulut nici o senzatie iar cel de al 2`lea film dupa incheierea tratamentului respectiv. Recunosc ca, medicul de familie anul trecut, asta intamplandu-se in decembrie mi-a spus sa vin cu cel de al 2`lea film la o luna distanta exact la terminarea tratamentului si am venit dupa doua luni sau asa, nu stiu daca conteaza acest aspect de vedere insa, eu il mentionez. Pe cel de al 2`lea film rezultatul pe fisa cat si din gura medicului de familie a fost ca, plamanii mei sau vindecat dar pentru ca aici vreau sa precizez ceva, uitandu-ma pe film si facand o comparatie cu primul, ceva in cel de al 2`lea film mi-a ridicat semne de intrebare si am avut un sentiment asa straniu ca, ceva nu-i bine cu toate ca rezultatu pe fisa ma contesta, nu stiu, poate sant paranoic sau cine stie. Anul trecut pana sa incep tratamentul trebuie sa spun ca, nici macar scarile nu le puteam urca, adica reuseam sa urc o treapta/doua si oboseam unde nu puteam sa respir, eram praaf si tot aici legat de anul trecut am inceput sa am o durere pe partea stanga la gat insa in spate dar nu cu mult si undeva in zona umarului dar, catre gat si mi urca durerea pe gat ; prin spatele urechi si nu stiu, undeva prin cap se pierde. In medicamentele din tratamentul respectiv, a fost un medicament cu efect prelungit ce mi-a facut durerea de la gat din zona umarului sa dispara. Acum de la, 3 luni sau asa de cand am terminat acest tratament, dificultatea mea ca, nu pot sa respir si ca ma trezesc din instinct cu ora 06 dimineata, a revenit unde intradevar si este adevarat nu in aceasta forma si doar una mai usoara dar, a reaparut si simt ca se blocheaza in gat dar se duce catre plamani ca, nu pot respira si poate este doar senzatia dar asa simt, nu am idee. M-am prezentat iarasi la medicul de famile care mi-a dat o trimitere catre ORL. Astazi la fel, in ora 05:45 dimineata mi sau deschis ochii ca, nu puteam sa respir si nu aveam aer. Eu pana sa ajung la ORL mai dureaza si de aceea, oameni buni ce aveti cunostinte mai avansate si totodata experimentate in, sanatatea aceasta ; in " arta " asta a sanatatii sa o denumesc asa, ce punct de vedere aveti? ; care este opinia voastra? ; ce argumente aveti? ; care sugestii le aveti? ; ce idei exista?
si eu ma regasesc in spusele voastre mama mia ce urat e ... bine ca am citit pe aici poate asa o sa ma pot controla .....
Am suferit şi eu atacuri de panică, foarte grave nu mai pute-am să mai respir şi de 2 ori am ajuns la urgenţe, sa constatat că nu aveam nimic. Am învins această boală mergând la Biserică în fiecare zi, eram aşa de grav încât nu puteam să mănânc nimic aveam impresia că mă sufoc şi nu pot să mai respir. Am slăbit în 3 săptămâni 10 kg. Dar cu spovadă, împărtăşanie şi prezenţă mereu am învins această boală. Acum am început să mă îngraş din nou.
Salut tuturor,ma numesc Adrian,am 21 de ani si de 3 ani de zile ma lupt cu o boala,care nu e bine definita nici in mintea mea nici de doctorii de care am fost analizat!Acum 3 ani cum am zis mai sus,am fost la pescuit cu pr de ai mei,am stat acolo 3 zile,gratare,tigari,bautura,cafea (nu am dormit aproape deloc in acele 3 zile)!In fine,am ajuns acasa in cele din urma,am dormit cateva ore,cand m-am trezit mi-a venit rau,m-am albit la fata,mi s-au subtiat venele,nu mai aveam aer,simteam ca nu imi mai bate inima.....direct am chemat slavarea!am ajuns la urgente.mi-a zis ca e de la oboseala si mi-a dat ceva sa beau,ceva amar1imi revenisem cat de cat!Eeee,de atunci am inceput sa cred ca sunt bolnav grav de inima,de atunci a inceput calvarul pe mine,palpitatii aritmice,Senzatie de gol in stomac,nod in gat,transpiratii reci ale palmelor si talpilor,tremor,lipsa de aer,dureri precordiale,O moarte iminenta,o vedeam cu ochii!Simptomele astea le aveam in fiecare zi!Am fost la doctori privatizati,mereu mi-au zis ca am Tulburare Anxioasa!Mie tot rau imi era continuu,am ajuns pana in Spania sa imi fac analizele,acelasi lucru mi l-au zis si acolo!nu-mi gasea nimeni nimic la inima!Acum am 22 de ani,si am cam aceleasi stari,m-am obisnuit cu ele,ultimul doctor la care am fost mi-a zis sa evit substantele care influenteaza negativ sist nervos,adica energizante,cafea,alcool etc!asta pe o perioada de timp!eu nu am am facut ce mi-a zis bineinteles!Acum vreau sa ma duc din nou la un Dr cardiolog,sa vad daca nu intre timp din cauza stresului chiar am dezvoltat o boala Cardio-Vasculara! Va salut si ne mai auzim pe aici!toti care suferiti de aceasta ,,boala,, Luati id-ul meu Rantea_Adrian sa mai vb pe mess,adica sa tinem o legatura in privinta asta.si sa ,,monitorizam,, impreuna evolutia acestor boli mai mult inchipuite!Va salut!
buna si eu am probleme cu panica de un an si ...am fost la diferiti doctori dar nimic nu ma ajutat doar calmante care te ajuta sa treci peste sintome dar pe termrn lung nimic ...
am citit comentariile voastre si am si eu o intrebare.eu am aceasta problema de vreo 10 ani si din momentul cand a aparut aceasta problema, au aparut si unele interdictii dac pot sa le numesc asa:ardei iute,usturoi,ceapa,cafea,sucuri ce au cofeina si acid,alcol.toate acestea nu le mai pot consuma pentru ca imi fac rau.voua vi se intampla sau vi s-a intamplat la fel? daca si colacao care este pt copii imi face rau si ma agita,cateva guri de alcol si le simt in stomac si incep sa ma agit si sa creasca pulsul si dupa aia stiti ce urmeaza.multumesc
si totusi exista cauze organice care declanseaza atacurile de panica, de exemplu problemele ficatului si litiaza biliara, or fi si altele. orice manifestare a creierului este o atentionare ca un organ este bolnav, da si diabetul da stari de panica, ele nu apar din senin , sunt urmare a unor boli.
recunosc in ultima perioasa am fost stresat nervii munca mese neregulate ,merg pe strada si simt ca nu am putere in picioare ce ar putea fii duc o viata cat de cat sanatoasa nu fumez nu beau am grija de mine sunt prob cu inima ?
id:mardale.alexandru@ymail.com
Sunt alexandru am 22 de ani si ma confrunt cu axietate si atacuri de panica,am citit sfaturile de pe blogul dumnevoastra si ma regasesc in toate dintre sintomele enumerate.Am fost la pshiatru unde am primit tratament cu xanax,arketis,zolpidem si o gama de calciu cu magneziu.In perioada tratamentului m-am simtit mai binisor atacurile de panica erau mai rare aproape de loc,dar cand am intrerupt tratamentu atacurile au aparut.Cu aceste starii ma confrunt de 3 luni mai precis a 2 zi de pasti cand m-am intors dupa o petrecere cu prieteni de la padure.Pe un fond de oboseala si putin mai mult alcool,intorcandu-ma acasa am facut un dush ferbinte si m-am asezat in pat dupa cateva minute m-am confruntat cu primul atac de panica,senzatia a fost de bataii puternice in piept,in momentu acela ma cuprins si o teama puternica de moarte,i-mi era frica sa dorm in camera in care sa intamplat incidentu,nu putut dormi deloc in acea seara si nici in urmatoarele 2 zile,imi era frica sa ies din casa imi evitam chiar si prieteni.Rugamintea mea mare catre dumneavostra este sa ma sfatuiti cum sa ies din problema aceasta cat mai repede si daca se poate fara medicamente.Nuvreau sa devin dependent.Multumesc,si doresc sa- mi raspundeti cat mai repede pentru a-mi rezolva acesta problema care ma macina de ceva timp.
Te-am cauta pe facebook.Am gasit MultzaCarla din Timisoara.Ti-am dat add,sper sa fii tu,daca nu scrie-mi aici si o sa-ti dau facebook-ul meu.Mersi.
pt.ESSA Astea toate sunt pe baza nervoasa. Stresul- batal vina. Stres la munca, la scoala, poate si acasa etc., lipsa de alte preocupari, de prieteni cu care sa vorbesti despre problema ta si care sa te inteleaga si sa te sustina. Lexotan pt. starile de frica (se da doar pe reteta) si distonocalm pentru linistire. (dar au fost prescrise de medic). intra eventual pe facebook si mai vorbim. sau lasa un ID.
Eu am fost la medicul de fam si nu mi-a dat nimic.Tu ce tratament urmezi???La mine cea mai mare problema este ca simt ca nu iau aer destul,ca o greutate in piept.Aiurea......Eu iau iarasi Magne B6 si calciu,nu mai stiu ce sa iau.
Din pacate nu scapam de atacurile astea afurisite. Cind vin, cind trec. Inima bate mai puternic, transpira mainile uneori , plins fara nici un motiv, frica fara un motiv anume, agitata, stresata etc. Este usor de vorbit dupa ce le -ai avut, dar atunci cind au loc este mai complicat. Toti spun sa se gindesca pozitiv si asta trebuie si facut cind sunt aceste atacuri de panica. Iti spui ca este bine si ca imediat va trece. La inceput te sperii ca ai cu inima, ca vei muri...pui raul in fata si atunci te sperii si mai tare. Mergeti macar la medicul de familie pt. un tratament. Cu Stima Carla. Facebook carlamultz
Sa inteleg ca va simtiti bine de nu mai postati???!!!! :))))))
Si eu am inceput sa ma simt rau iarasi.........Alina nu stiu ce sa-ti spun,ai fost la medica,ti-ai facut analize???
Buna ziua, De cativa ani, periodic, am niste stari foarte ciudate. Mi se poate intampla si la 3-4 luni, dar si de doua ori pe saptamana. Am o stare puternica de incordare. Imi simt incordat tot corpul, si in special maxilarul. Ma uit fix, imi tremura mainile si picioarele. La ultima criza a inceput sa imi tremure si capul. Aceste stari ma tin cateva ore. Imi trec dupa ce adorm, numai ca in timpul crizei sunt foarte agitata si nu reusesc deloc sa ma linistesc pentru a adormi. Pentru ca am maxilarul incordat, in acele momente simt nevoia sa imi tin limba in afara gurii, motiv pentru care incep sa salivez. Nu stiu ce sa mai fac. Aaaa...si am si o transpiratie rece in acele momente...... Am fost si la psihiatru si la psihoterapeut si nu am simtit vreo ameliorare.S-a mai confruntat cineva cu asemenea simptome? Eu una sunt foarte speriata. ......Nu mai vorbesc de familie......Multumesc!
Eu am inceput sa iau ApiMag plicuri,sunt in a 3 a zi!!!!Iar dupa o sa iau un antioxidant Scout,mi-a recomandat medicul.De luna viitoare o sa ma duc si la psiholog,k este in concediu pana in 2 iulie.Voi cum va mai simtiti???
La fel ca tine Essa patesc si eu dar am invatat sa ma controlez si singur. O chestie pentru cei care cred ca fac infarct in momentul cand inima le bate tare: in momentul acela adrenalina creste iar ultimul lucru pe care poti sa il faci este infarctul.Cand cineva ajunge la doctor cu infarct i se face o injectie cu adrenalina deci... nu ai cum sa faci infarct in acel moment! Sa va obisnuiti sa treceti singuri peste pentru ca se poate si evitati Xanax si alte medicamente care produc dependenta. Eu ma calmez singur incerc sa imi ocup timpul cu altceva si ma simt mult mai bine. O sa fac si niste sedinte de psihoterapie poate grabesc vindecarea! O zi buna si aveti mai multa increde in voi ca sunteti sanatosi
Si eu de 2 luni ma simt rau,nu mai stiu ce sa fac!!!!In 1 aprilie am ajuns la urgente,mi-au facut ceva analize,au iesit bn si m-au lasat acasa.Am mers la doct. de fam. mi-am facut multe analize si mi-au iesit bn.Eu tot nu ma simt bn,ma inteapa in piept,simt k nu i-au aer destul,am pulsul mare,imi tremura mainile si multe multe alte stari.De cateva zile am senzatia ca nu vad bn,k imi fuge imaginea sau ca vad in ceata.Chiar nu stiu ce sa mai fac.......
Buna.5 ani de zile m-am chinuit cu atacurile de panica.Am fost la psiholog si am ajuns si la psihiatru care mi-a dat tratament.A fost ce-a mai mare greseala.Tratamentul medicamentos iti face mult mai rau.De 1 an pot sa spun ca sunt libera si mi-a revenit viata la normal,nu mai fac atacuri de panica.Am reusit singura sa le controlez.Sportul ajuta foarte mult.Mai ales alergatul seara.Totul depinde de noi.Trebuie sa controlam noi boala,nu ea pe noi. stiu ca va este greu,dar puteti sa treceti peste.Trebuie sa fiti tari.Incercati sa invatati sa va relaxati prin respiratie,incercati sa invatati sa va deconectati in timp ce faceti atacul de panica ganditi-va la ceva frumos.Cantati o melodie in gand,sau rugati-va.Pe mine m-a ajutat sa trec peste gandindu-ma la cei dragi,sau la inceput numaram.In timp sa stiti ca sintomele se schimba pana ajung chiar sa dispara.Muzica de relaxare ajuta foarte bine,sau mai puteti daca aveti pe cineva drag sau un prieten o prietena care va intelege si este alaturi de dumneavoastra sa o sunati in timp ce faceti atacul de panica ,de multe ori sunt persoane care doar ascultand vocea lor ne linistim.Va doresc multa sanatate.
Buna, numele meu este Gabriel si suflar si eu de atacuri de panica, totul a început acum 2 ani cand am avut o lipsa de calciu ... Pur si simplu stătea in picioare si am început sa vad negru in fata ochilor , pentru 2 secunde nu am văzut nimic , dupa care am început sa transpir foarte foarte tare , tinand cont ca afara era frig , au început senzatile de greata, prietenii cu care eram sau speriat foarte tare ... Infine la 2 săptămânii dupa acest incident , eram la locul de munca (barman) si mă uitam la formula 1 si am început sa ametesc... Am dat vina pe mâncat pe oboseala , așa ca am băut o cafea (a 4 a fi viața mea) dupa care a început sa Imi fie mai Rau , am băut si un redbull ... Dupa care l'am sunat pe taicameu sa vi a dupa mine ca nu mai pot sta la lucru ca mie Rau...am ajuns acasă unde mi'a fost din ce in ce mai Rau , si am chemat salvarea ... Bineinteles ca analizele au ieșit ok, dar doctori mă tot întrebau daca nu am consumat etnobotanice :)).... Infine intr'o seara cand am încercat sa adorm, am simțit ca nu mai pot respira si dai iara fuga la spital unde Israel analizele au ieșit ok... Atunci mi'a zis un doctor ca e posibil sa am atacuri de panica.... Ca sa scurtez unpic povestea ... Topul incepe de la un lucru interpretat greșit pe care degeaba încerca sa til schimbi in cap oricât de inteligent ai fi ... Tot nu reusesti.!!!!!asa ca modul meu de a "stăpâni" atacul este sa respir ușor si sa mă gândesc la persoana iubita , la început o sunam supa care acum Imi este de ajuns sa mă gândesc la ea... Sau uneori mă joc pe telefon ...sau fac orice sa na mă gândesc la atacul de panica!!! In baza ca va pot ajuta oricum , dați pe facebook la Litvin Gabriel, sau pe. Yahoo la B_i_c_i_k_l_e_t_a@yahoo.com. Imi cer scuze de eventualele greșeli de ortografie , dar scriu de pe telefon. O zii buna in continuare ai o viața cât mai frumoasa!
Singura modalitate de a scapa de senzatile acestea neplacute este sa va duceti la psihoterapeut,asta daca nu reusiti sa le razbateti singuri.Eu trec prin asta de 2 ani,si de 6 saptamani ma duc la un psihoterapeut.Ma simt mai bine de atunci si recomand oricui sa incerce.
Asta este dragilor... suntem toti pentru unu si unul pentru toti:)...luptam inpreuna... sunt de acord cu Andreea Dima ...(Inpreuna vom reusi!).mult succes:)
dragi copilasi ... am trecut prin aceste stari de foarte multe ori , simteam ca inebunesc nu puteam sa mai zambesc , mereu aveam ganduri urate , imi faceam rau singura , m-am inchis in mine si in fiecare zi credem ca mi se intampla ceva rau ..... din fericire am reusit sa trec peste sa le controlez si sa tratez aceste atacuri de panica ca pe niste intamplari ciudate si in acelas timp amuzante deoarece akum knd ma gandesk imi vine sa rad .... dak doreste careva sa ii dau un sfat sa il ajut cu orice sa depasim "impreuna " aceste momente voi face cu mare placere id d mess:luv.anka ...... Doamne ajuta!
...de ex. daca ma trece profa la tabla sa ma asculte imi tremura mainile si imi bate frte tare inima asta depinde si de profesoar/a !!! .....si cand stau la masa cu prieteni sau persoane necunoste si sunt nevoit sa ridic un pahar...........imi tremura mainile de cand eram prin cls a 5a asta fiind acum 5-6 ani.......daca sunt singur nu am nici-o problema sau daca stau la masa cu parintii, prieteni de familie.......am fost diagnosticat de curand cu PROLAPS DE VALVA NITRALA dar cred ca asta o aveam de mult ......am observat ca daca ma fac vazut (in centrul atentie) nu-mi tremura......mentionez faptul ca mi-a placut sportul de mic....de cand aveam 6-7 ani faceam flotari si tot felu de exercitii fizice ....... am jucat si fotbal vreo 2 ani da cand am vazut k imi bate prea tare inima am zis STOP k nu e pentru ''inima mea'' :(......SI CEL MAI NASPA E ATUNCI CAND SUNT LA MASA SI INCERC SA RIDIC un pahar (INIMA BATE TARE buuuum-buuum) se trezeste cate unul si zice '' ma dc iti tremura mainile??'' nu dau vina pe el !!! Va rog ajutatima !!!!!!!!!!!!!!!
Buna`seara. Va rog frumos sa imi spuneti ce pot face pentru a scapa de aceste atacuri de panica.Deja nu mai suport! Am 15 ani si simt ca inebunesc, am senzatia ca traiesc in permanenta un atac, ca nu mai vad cum vedeam inainte. Simt ca inebunesc la propriu. Prietenii,parintii,bunicii ba imi spun ca sunt nebuna, ba ca nu am nimic si ca sunt in regula, toti imi reproseaza ca m-am schimbat radical, si stiu asta, insa toti mi se plang ca nu mai sunt aceeasi, dar nimeni nu ma sustine. Incearca sa imi dea sfaturi dard mai rau imi fac. Pur si simplu nu mai suport! Va rog frumos ajutati-ma!
virgil_1994@yahoo.com id meu ... astept sa imi dai add .. poate ma vei ajuta !
lasa`mi id tau sa vb mai multe
Tot nu ma pot controla! Chiar acum sunt asa! NU MAI POT!!! Respir freu, ametesc, nu mai stiu ce fac... aoleu...
intradevar atacurile de panica sunt foarte urate..este atat de greu sa stai cu gandul ca trb sa te controlezi si ii vezi pe ceilalti k nu au nimic..eu m`am tratat am facut psihoterapie..la inceput faceam atacuri de panica in locuri publice..acum mi`au revenit dupa tratament si le fac chiar si knd ma trezesc ma simt rau o stare ciudata de panica..la scoala imi este cel mai greu cand sunt la ora oiimi doresc saies afara dar stiu ca nu rezolv nimic si ca daca ieso sa vreau sa ies si alta data...ata e trebuie sa trec singura peste ti
Salut ! Cand a murit unchiul meu acum 6 luni ... Am atacuri de panica in ce fel : ameteala , un nod in gat , nasu mi se infunda , corpu imi transpira , bataile inimi foarte foarte puternice ! Dureazaa 2-3 minute ! Asta se intampla doar daca ma gandesc la lucruri negative ! Pe langa asta am astm brosic ! Am facut un test si mi-a iesit foarte bun . Am 18 ani . Fac tratament de 10 ani si imi e super bine acum referitor la astm ! Dar de cand a venit atacul asta de panica pe mine ... ma facut un baiat mai cu frica pot sa spun ! Ciudat ! Cu timpul sunt sigur ca va trece , cu acctivitate si sa nu la-s(am) Gandurile negative sa intre in noi ! Parerea mea ! Astept comentarii va rog !
Salut ! Aproape de o luna si ceva , in fiecare noapte am senzantii de ameteala , sufocare , bataii foarte tari a inimi , transpir tot corpu , si moleseala . Mi se intampla asta doar cand mintea imi zboara la lucruri negative ! Gen morti .... Foarte urat ! Astept un mesaj cu idei . Ce pot sa fac sa scap !! Multumesc !
care l-am dus la urgenta,cum murea....si m-am speriat f tere! cind apareu atacurile de panica ,eu in loc sa iau o pastila de calmare ,sau sa beau apa sau sus dulce,,,eu luam un sandvis,cu piine! pina il mincam ,penica trecea,si eu credeam ca m-a ajutat,acea felie de piine! dar fals! trecea,ca asa trece ,panica f repede si eu am ramas dependenta de mincare....!si este mai rau ca un atac de panica. acum ma lupt cu o foame nebuna...care cred ca ma va inebuni de tot! ajutati-ma daca pputeti! geta bufnea!
Si eu ma confrunt cu aceasta situatie ,citind acest articol o sa incerc sa imi stabilizezi atacurile .Va doresc multa sanatate !domane ajuta!
Cine a reusit sa depaseasca aceste momente grele il rog sa ma contacteze si sa ma ajute si pe mine pe simat_hiia@yahoo.com, multumesc:(
Cititi cartea din linku-ul urmator http://www.lifestylepublishing.ro/product.php/Codul_vindecarii_6_minute_pentru_vindecarea_problemelor_de_sanatate_succes_sau_relationale/2186/
cred ca o sa va ajute..
as vrea sa fiu informat daca a avut rezolvare in cazul vostru, dupa ce folositi codul vindecarii in 6 minute
va rog....de cateva luni cad..in depresie in emoti in frica...nu mai pot in fiecare seara incepe sami bata inima...transpir imi este cald ..tremur...sau nu mai pot respira...desi am doar 14 ani si 2 luni...si ...nu inteleg inima bate foarte foarte repede imi ajunge pulsul pana la 120 de batai pe minut..va rog...cine stie un tratament..ceva..sa ma contacteze la adresa ovidiuovis80@yahoo.com urgent va rog nu mai rezist:((
Eu in fiecare seara..cand in emoti in depresie.. si frica....dar mai mult incepe sami bata inima foarte foarte tare...cu toate ca am doar 14 ani..si nu ma pot controla...imediat cum ma apuca imi este frica ca fac infarct...sau mor...si as vrea sa aflu un tratament sau ceva..:(((
In ultima vreme sunt ciudata. ma sperii pur si simplu de cum pot sa fiu.. de exemplu..acum vorbesc la telefon, cu cineva, ceva si in urmatoarele 2 minute am impresia ca doar am visat..actiunea asta s`a intamplat de mult sau totul e asa o ceatza. pot sa zic ca trec printr`o perioada dificila. nu stiu cum o vad altii dar eu asa o percep. am impresia ca orice lucru banal cum ar fi o simpla contrazicere este o cearta in adevaratul sens al cuvantului. acum ceva timp am trecut prin lucruri destul de urate care m`au marcat dar totusi eu zic ca am trecut peste ele...chiar nu stiu ce e cu mine.sunt constienta ca sunt ciudata in ultima perioada dar nu stiu cum sa schimb asta!!
Daca reusesc sa adorm in timpul unui ADP ma trezesc ca un om normal,dar palida ,secatuita. Exista cineva care se linisteste in acest mod? La mine apar,daca ma doare burta,vomit,am indigestie.
sunt studenta la medicina si pot marturisii ca am avut cateva atacuri de panica,o furtuna vegetativa si senzatie iminenta de moarte.am fost la urgenta si nimic,au tot continuat,dar de ceva timp ma simt extraordinar si am invatat sa ma controlez fara sa iau pastile sau ceva...autosugestia este cea mai importanta.nu se intampla nimic daca in sinea voastra va controlati.
Posteaza comentariu