Nu stii cum si de unde, nu iti poti explica foarte bine fenomenul, dar uneori stii, pur si simplu: un prieten nu iti spune tot adevarul, este mai bine sa accepti oferta de job A decat B, nu este in regula sa pleci la munte in acest week-end... Spune-i premonitie, instinct, sentiment ciudat. Oricum ai cataloga aceasta senzatie, inseamna ca iti vorbeste intuitia. Iar cand aceasta voce micuta te paraseste, poate fi frustrant sau chiar inspaimantator.
Invata cum sa "depistezi" si cum sa ai incredere in sentimentul pe care il ai intr-o anumita situatie. O data ce stii incotro vrei sa te indrepti, intuitia iti va arata cum sa ajungi acolo.
1. Linisteste-te si asculta-ti vocea din interior
Este stiut faptul ca rareori reusim sa avem astfel de "premonitii" exact atunci cand ne dorim sau cand avem nevoie de ele. Atunci cand esti extrem de stresata si ai un program de lucru foarte agitat, alte voci "acute" (cum ar fi cea a sotului tau, a mamei tale etc.) o reduc la tacere pe a ta. Astfel, drumul tau se impotmoleste din cauza lucrurilor pe care ti le spun altii, pe ton cicalitor, ca ar trebui sa le faci, si nu reusesti sa te mai concentrezi asupra a ceea ce iti doresti cu adevarat.
Vei fi mult mai dispusa sa gandesti la rece si cat se poate de clar atunci cand esti relaxata, decat in criza momentului - incearca sa iti recastigi echilibrul si pacea interioara. Acorda-ti pauze zilnice, care sa iti permita sa te retragi in "carapacea" sufletului: mergi la plimbare sau inchide-ti usa timp de cinci minute, pentru a te relaxa si a reflecta mai bine la toate aspectele problemei.
Faptul ca apelezi mereu la sistemul tau de gandire si te intorci de fiecare data la ceea ce iti spune intuitia te va ajuta sa iti mentii calmul si claritatea de care ai nevoie pentru a reduce la tacere persoanele negative si carcotase.
2. Cere raspunsuri intuitiei tale si actioneaza conform lor
Invata sa ai incredere in instinctul tau atunci cand vine vorba despre situatiile importante si mai intai "fa-ti mana" cu probleme care presupun riscuri mai mici. Acorda intreaga ta atentie pana si deciziilor de rutina, zilnice. In loc sa te intrebi "Ce pregatesc pentru cina?", incearca o alta reformulare, cum ar fi "Ce feluri de mancare ar fi mai hranitoare pentru cina?".
Apoi, mergi mai departe, referindu-te la lucruri mai profunde si care te intereseaza mai mult: "Cum o pot ajuta pe fiica mea sa nu mai fie asa de timida?", "As fi mai fericita daca as avea mai mult timp pentru familia mea?" etc. Pastreaza intotdeauna in minte aceste intrebari si, atunci cand te "loveste" un sentiment ciudat, "bate-l in cuie" - vei sti ca intuitia este cea care iti raspunde si ca este bine sa actionezi asa cum iti spune.
De indata ce te-ai obisnuit sa ceri sfatul intuitiei tale, urmeaza-l - cu pasi mici, unul dupa altul. Oamenii se tem adesea de intuitie, deoarece acest lucru duce la schimbare. Insa schimbarea nu este obligatoriu sa survina imediat. Spre exemplu, daca simti ca este momentul potrivit pentru a-ti schimba locul de munca, nu te ridica de la birou, punandu-ti demisia pe masa - mai intai cauta oferte de munca si apoi (re)actualizeaza-ti CV-ul.
3. Invata cum anume "se simte" intuitia
Prin definitie, intuitia reprezinta un sentiment care apare brusc, aproape de nicaieri, dar care este extrem de convingator. Totusi intuitia este complet diferita de reactiile care ne inmoaie genunchii si pe care adesea le avem atunci cand ne este teama/frica, suntem suparati/furiosi sau tristi.
Spre exemplu, o noua cunostinta te invita la o cafea, iar tu refuzi imediat. In foarte multe cazuri, probabil ca nu este intuitia cea care iti spune: "De fapt, nu iti place de el.", ci mai degraba teama din tine care iti sopteste: "Daca el nu ma place?"...
Data viitoare cand te vei afla intr-o situatie asemanatoare, trage putin de timp - verifica-ti agenda sau pur si simplu amana pentru o data ulterioara. Apoi intreaba-ti intuitia daca persoana respectiva poate intra in cercul tau de prieteni.
4. Nu iti subestima latura logica
Nu te baza niciodata exclusiv pe intuitie. Ratiunea ne ajuta intotdeauna sa luam decizii corecte, pe baza unor motive si a unor rationamente logice. Increde-te in instinctele tale, dar, in acelasi timp, informeaza-te si bazeaza-te pe date certe.
Daca te gandesti sa te muti si simti ca ai fi (mai) fericita intr-un anumit oras, informeaza-te cu privire la scolile de acolo (cat de bune sunt, ce conditii ofera, posibilitatea afirmarii prin intermediul anumitor concursuri si competitii etc.), cerceteaza piata imobiliara (pretul caselor, al chiriilor etc.) si nu numai, pentru a-ti confirma (sau infirma) entuziasmul.
5. Ai incredere in tine
Desi este o fraza pe care o uzitam des, sa punem in practica mesajul ei este mai greu decat pare la prima vedere... Pana la urma, ai incredere in propria persoana, dar stii foarte bine si singura ca nu detii toate raspunsurile din lume... Chiar si in aceste conditii, foarte multe dintre deciziile noastre sunt luate pe baza intuitiei.
Ca atare, fa o lista cu toate situatiile in care ai mers "pe mana" instinctului - si ai avut dreptate - si raporteaza-te la acest lucru de fiecare data cand esti nesigura. Cu cat vei exersa mai mult si vei invata sa identifici, sa asculti si sa actionezi conform intuitiei tale, cu atat mai mult te vei increde pe viitor in instinctele tale. In definitiv, asa inveti sa ai mai multa incredere in tine si sa iti construiesti viata pe care ti-o doresti cu adevarat.