La nivel biologic elementar, anxietatea este un semnal care ne alerteaza, cu mult inaintea durerii, in privinta unui posibil pericol. Ea anunta retragerea sau lupta pentru viata. Prin urmare anxietatea trebuie respectata si nu este indicat sa luam in considerare efectuarea unui tratament decat in cazul formelor excesive.
Cand depaseste anxietatea o limita "normala"?
O modalitate pentru a delimita anxietatea normala de anxietatea patologica o reprezinta analizarea consecintelor lor asupra calitatii vietii celui anxios si a anturajului individului. Durata tulburarilor (in general, mai bine de sase luni), consecintele nefaste in plan profesional si in relatie cu ceilalti, sentimentul de neputinta in controlarea simptomelor – toate acestea anunta depasirea pragului de normalitate. Prin urmare, anxietatea devine patologica in momentul in care depaseste un anumit prag, definit in principal pe baza unor modificari substantiale ale calitatii vietii.
Anxietatea este o teama nespecifica
Anxietatea este definita ca o teama difuza, fara un obiect bine precizat. Subiectul traieste o incordare continua, simtindu-se permanent amenintat. El este foarte nervos si de multe ori nici nu realizeaza de fapt ce anume il sperie atat de tare.
Anxietatea este o teama nespecifica fara legatura cu situatiile externe si care nu este asociata cu comportamentul de evitare sistematica a anumitor stimuli, cum se intampla in cazul fobiilor.
In literatura anglo-saxona, gasim pentru a descrie o astfel de stare, termenul de anxietate care pluteste in aer si se fixeaza cand pe un obiect, cand pe altul, astfel incat subiectul anxios, imediat ce a scapat de un motiv de ingrijorare, gaseste altul.
Caracteristicile personalitatii anxioase
Tipul de personalitate care integreaza anxietatea ca element al dimensiunii sale centrale este numit, in literatura, personalitate anxioasa.
In cercetarile lui H. Eysenk (1975) anxietatea apare ca trasatura de personalitate, alaturi de altele, subsumata unei dimensiuni generale care exprima emotionalitatea subiectului, si anume, factorul nevrozism.
Persoana cu anxietate ca element structural al personalitatii este caracterizata ca banuitoare, nesigura pe sine si de altii, mai ales in confruntarea cu situatiile problematice sau ambigue, prezinta stima de sine redusa, neincredere in fortele proprii, fara constiinta propriei valori, este sensibila la rejectia si critica altora, evita contactele sociale.
De psiholog Marinoiu Daniela, Clinica Aquamarin
© Copyright:
Anxietate normala vs. anxietate patologica
Anxietatea reprezinta o dimensiune normala si pozitiva a vietii umane. Ea are o functie: permite anticiparea pericolelor, scoaterea individului dintr-o situatie periculoasa, ii asigura progresul, in masura in care previziunile sale alarmante ne motiveaza sa intervenim asupra viitorului.
Comentarii (5)
HAHAHA terminati cu prostiile. Pana la depresie e cale lungaaa. Eu m-am convins cu meditatia audio Atac de Panica http://www.brainsync.ro/magazin/atac-de-panica/ Da, credeam ca sufar si eu de depresie sau atacuri de panica. Aiurea, temeri nefondate, neincredere, etc. Ascultati voi o meditatie, linistiti-va si vedeti dupa daca intr-adevar sunteti acolo unde credeti ca sunteti… ;)
Am un blocaj mintal de ceva tip nu stiu unde ma aflu dar asta dureza cateva sec. Va rog daca cineva are ceva similar sa-mi dea un sfat urgent.
Da, si eu ma consider a fi o persoana anxioasa. Ce e de facut pentru ca nu ma simt deloc confortabil?
Ba da, eu cred ca se controleaza de catre persoana, deoarece am trecut cu ceva ani in urma printr-o perioada anxioasa destul de avansata, si, cu toate ca am facut o consultatie de specialitate si mi s-a spus ca fara tratament medicamentos nu voi trece peste aceasta problema, pot spune cu mandrie ca eu am facut-o!!!!! Autosugestia are uneori puteri nebanuite, lucruri pe care nu intotdeauna le intelegem, dar poate avea rezultate spectaculoase in anumite fobii, stari anxioase, si as mai putea enumera multe...
Am si eu anxietate si cred ca e trecut peste masura normalitatii, am toate semnele descriese mai sus numai ca-mi afecteaza si sistemul digestiv, n-am pofta de mancare si ma simt din ce in ce mai slabita, eu cred ca anxietatea nu se controleaza de persoana.
Posteaza comentariu