Anorexia si bulimia: cauze

Anorexia si bulimia fac parte dintre cele mai frecvente tulburari de alimentatie, intalnite de obicei la femeile tinere sau adolescente. Ce sunt, ce provoaca aparitia acestor tulburari si cum pot fi ajutate persoanele cu aceste probleme ne spune specialistul TopSanatate, psihoterapeutul Stefania D.Nita.

Ce este anorexia / bulimia?

Anorexia reprezinta tulburarea emotionala manifestata prin perioade indelungate de "infometare", de refuz al persoanei de a se alimenta.

Bulimia este tulburarea emotionala manifestata prin exces alimentar (uneori pana la "refuzul gastrointestinal") urmat imediat de voma, cel mai frecvent, voma fiind provocata. In fapt, si aceasta este tot o manifestare a refuzului interior de alimentare.


Cum recunoastem o persoana anorexica sau bulimica?


La nivel profund, atat anorexia cat si bulimia reprezinta o carenta afectiva majora, manifestata in planul realitatii prin acest comportament de refuz alimentar. Persoanele anorexice, pot fi "recunoscute" dupa silueta excesiv de filiforma (slaba), silueta care transmite imaginea unei persoane obosite, slabite cu alura "fantomatica". Acesta nu este insa un criteriu obligatoriu, deoarece, structural anatomic pot arata ca avand o greutate normala, desi interior starea ca atare poate fi in plina desfasurare.

Faciesul (fizionomia, expresia fetei) este trista si "pierduta" parca intr-o alta dimensiune, dificultati de adaptare si acomodare la realitatea de zi cu zi cu greutate de concentrare in a depune un efort sustinut pe o anumita bucata de timp si sarcina data. Totodata, comportamentul alimentar anorexic, poate fi recunoscut dupa tendinta persoanei de a manca foarte putin, uneori dand senzatia ca se hraneste doar "cu aer si apa". Tonusul este scazut, miscarile lente iar preocuparea principala este legata obsesiv de greutatea corporala. Anorexia dezvolta si este in legatura cu simptomatologia dismorfofobica, respectiv cu deformarea imaginii corporale interne (persoana se vede pe sine, la nivel corporal distorsionat. In anorexie, reprezentarea pe care persoana o are despre sine este cum ca a depasit greutatea normala, ca este grasa).

Persoanele bulimice, pot fi recunoscute dupa tendinta de a cumpara si consuma alimente excesiv. Structural anatomic acestea sunt mai dificil de recunoscut dat fiind faptul ca, greutatea corporala se mentine in limite aproape de normal. Cearcanele pronuntate, expresia fetei care exprima oboseala, precum si smaltul dintilor tocit de regurgitarea si voma repetata, pot fi cateva semne care sa atraga atentia si sa ridice semne de intrebare celor din jurul unei persoene care se confrunta cu bulimia.

 
Ce provoaca aparitia acestor tulburari?


Tulburarile emotionale (anorexia si bulimia) au ca si cauze interne o suferinta afectiva instalata de-a lungul timpului, care s-a manifestat simptomatic ascuns, prin mai multe stari (anxietate, panica, deprimare si depresie), stabilindu-se manifest in aceste atitudini legate de alimentare.

Este dificil de spus ce anume contribuie la aparitia si instalarea acestora, pentru ca difera de la persoana la persoana in functie de istoria de viata si experientele personale parcurse. Ca tablou general insa, putem mentiona carentele afective venite din abandon, separare timpurie de unul dintre parinti, o slaba comunicare emotionala in perioadele de dezvoltare (prescolare, scolare mici), decesul unuia dintre parinti in copilarie sau adolescenta.

Foamea de iubire si afectiune, lipsa unei relatii de ingrijire si sprijn afectiv din relatie cu mama sau persoanele substitut de mama (bunica, bona, matusa etc) este redata prin infometarea organica. Refuzul permanent pe care persoanele anorexice sau bulimice il pun in scena propriei existente este printre altele, refuzul afectiv pe care ele insale l-au simtit si trait in perioadele de dezvoltare timpurii.

In ceea ce priveste predispozitia pentru dezvoltarea acestor tulburari, se observa o tendinta mai frecventa a femeilor si tinerelor fete, decat pentru barbati.

 
Cine este mai predispus la aceste tulburari?

Persoanele mai predispuse sa sufere de aceste tulburari sunt cele care se confrunta cu o stare depresiva pe care o mascheaza inconstient, in aceasta forma reactiva (anorexica sau bulimica). Starea de "depresie ascunsa" (neconstientizata) poate sa conduca mai frecvent si sa predispuna la dezvoltarea acestei simptomatologii manifestate prin refuz alimentar fie prin infometare fie prin exces si refuz ulterior prin voma.

 
Ce pot face pentru a ajuta?

Pentru a ajuta o persoana anorexica sau bulica trebuie sa comunicam cu aceasta, sa o atentionam asupra a ceea ce observam in comportamentul ei, sa vorbim deschis si cu rabdare, sa o indrumam sub forma de propunere si nicidecum de impunere spre a intreprinde actiuni care sa o ajute sa depaseasca problematica cu care se confrunta. Suportul emotional, sprijinul afectiv este foarte important in asemenea situatii.


Psihologul poate ajuta?


Pacientul poate fi ajutat in masura in care acesta vrea sa gaseasca o cale de intelegere si rezolvare a starii prin care trece. De altfel, doar prin consiliere psihoterapeutica si psihoterapie, poate sa ajunga la solutii interioare (mentale si emotionale) viabile care sa il ajute sa treaca prin suferinta pe care o traieste. Desigur ca, in masura in care starea este avansata si au aparut deja deterioari la nivel organic si fiziologic, colaborarea dintre psihoterapeut si medic este necesara, inevitabila si binevenita.

Uneori atat in manifestarea anorexica cat si bulimica, deteriorarile la nivel structural fiziologic pot fi atat de masive, incat putem spune ca pana la repunerea in echilibrul afectiv si psihic, este necesar sa se puna accent pe insasi viata persoanelor in cauza, din punct de vedere medical.

 
Ce poate face o persoana care intampina astfel de probleme?

Persoana anorexica sau bulimica trebuie sa urmeze un demers terapeutic prin care sa poata intelege de unde vine, ce semnificatii are manifestarea acestora si prin care sa poata gasi solutii benefice pentru propria-i viata.


Articole utile:
Anorexia si bulimia
Anorexia: pretul pastrarii siluetei
Anorexia si dieta prin infometare
Anorexia nervoasa: o tulburare a tinerelor femei
Invinge bulimia pas cu pas!