Ideea articolului mi-a dat-o o prietena care imi spunea, de curand, ca se plictiseste destul de rau cand se intoarce de la birou sau in week-end (chiar daca are o viata sociala) si incepe din nou sa lucreze. Se gandea sa-si gaseasca un hobby, dar nu prea stia ce anume sa aleaga.
Un hobby este o activitate care iti face placere, prin urmare, ti-l alegi, constient sau mai putin constient, in functie de inclinatiile tale. Multi isi aleg hobby-urile fara sa se gandeasca, in mod concret, la ce anume le place sa faca, ci pur si simplu aleg o activitate si o practica. Altii analizeaza inainte ce anume vor sa faca. In ambele cazuri, se tine cont atat de preferinte, cat si de stilul de viata (daca, de exemplu, ai astm, e destul de dificil sa alegi ca hobby traseele montane), de bugetul necesar (daca ai ca hobby origami, iti trebuie hartie si manuale de instructiuni, care nu costa excesiv, dar daca este vorba de colectionat opere de arta, deja vorbim de un buget mult mai substantial) si de timpul disponibil.
Iata deci cateva sugestii de hobbby-uri, din care poti sa alegi daca nu prea stii ce anume ti s-ar potrivi. Gandeste-te ce fire ai, ce posibile restrictii (de sanatate, financiare) si ce te stimuleaza.
Exemplu personal: am fost, la scoala, foarte buna la geometrie, iar cea mai dificila si mai interesanta forma geometrica mi s-a parut sfera. Pe de alta parte, imi place sa clasific, sa compar, sa etichetez. Prin urmare, am cateva colectii, dintre care cea mai impresionanta este una de... bile. Un exemplu interesant de colectii mi s-a parut cea a unui prieten care calatoreste foarte mult si, din fiecare oras in care merge, cumpara un pix. Cand i-am vazut ultima data colectia, cred ca avea, apreciativ, vreo 100. Stie precis de unde l-a luat pe fiecare (nu numai orasul, dar si magazinul, cam cat a costat si perioada in care l-a cumparat). Si nu are doua la fel.
Colectiile sunt pentru astfel de analisti, pentru cei carora le place povestea din spatele fiecarui obiect, care isi aduc aminte de unde au obtinut fiecare dintre componentele colectiei si carora le place sa-si admire achizitiile. Exista si colectii generale (precum ziare, de orice fel), si colectii foarte particulare (de exemplu, eu colectionez bile de un anumit fel) Poti colectiona orice (atata vreme cat iti permiti, bineinteles): imagini, cutii, cartele, jucarii, carti, calendare si aproape orice altceva.
© Copyright:
Alege hobby-ul potrivit personalitatii tale
Ideea articolului mi-a dat-o o prietena care imi spunea, de curand, ca se plictiseste destul de rau cand se intoarce de la birou sau in week-end (chiar daca are o viata sociala) si incepe...
Comentarii (2)
exista cumva teste pentru a ne ajuta sa ne gasin hobby-ul potrivit?
mi-a plăcut articolul foarte mult, mă ajută, că şi eu am această dilemă cu ce să îmi unplu timpul liber făcând ceva plăcut şi util, mulţumesc pentru informaţii.
Posteaza comentariu