Din punct de vedere clinic, agorafobia nu exista de sine statatoare, independenta. Aceasta, se leaga strans de starea de anxietate generalizata si mai ales de atacul de panica.
Teama de locuri publice
Agorafobia reprezinta starea de anxietate legata de teama de a ne afla in locuri publice (mijloacele de transport in comun, metrou, avion, tren), spatii deschise (piete, aglomeratie) sau situatii din care atat posiblitatea de "a scapa" cat si posibilitatea de a primi ajutor in eventualitatea unui atac de panica, sunt imaginate a fi dificil de realizat. Agorafobia este asociata cu panica si poate aparea in urma unui atac de panica.
Caracteristica semnificativa si reprezentativa pentru agorafobie este teama ca, aflandu-ne in locuri publice, nu putem primi un ajutor salvator, o interventie rapida in cazul in care trecem brusc printr-un atac de panica. Starea de anxietate permanenta care insoteste agorafobia duce, de obicei, la evitarea constanta a situatiilor care presupun parasirea casei, iesirea in multime, calatoria cu autobuzul, automobilul, avionul sau ascensorul.
Neincredere in oameni
Din punct de vedere psihologic, agorafobia reprezinta starea de neincredere in ceilalti, care sunt priviti ca potentiala sursa de "rau, distrugere, atac asupra echilibrului interior". Pe de alta parte, evidentiaza nevoia interioara de a se sti in siguranta alaturi de o persoana apropiata pe care, sa o simta ca punct de sprijin pentru o potentiala situatie de pierdere a controlului interior (asa cum este starea traita interior in cazul atacului de panica).
Ce provoaca declansarea fobiei?
Persoanele care au trecut printr-un atac de panica pot dezvolta in timp simptomatologia caracteristica agorafobiei. Totodata, sunt predispuse si persoanele care au trait de-a lungul existentei, fie cu mult timp in urma, fie recent, stari de dezamagire, insecuritate, tradare sau instabilitate in relatie cu o persoana apropiata.
Manifestarile care apar la un anumit moment in existenta noastra avand la baza stari de anxietate, atac de panica, panica cu agorafobie, reprezinta suma anumitor experiente incarcate afectiv, a unor suferinte pe care le-am trait si inchis in interior si care, intr-un anumit context favorizant (divort, separare, moartea cuiva drag, pierderea casei ori a locului de munca, un esec in plan personal sau profesional) ies la suprafata intr-un mod amplu si dificil de gestionat.
Cum poate fi tratata?
In situatiile in care starea este mult amplificata (in puseu), interventia medicamentoasa este recomandata pentru reducerea simptomelor si redarea unei stari functionale. Insa, important este ca persoana care se confrunta cu aceste stari (atac de panica si panica cu agorafobie) sa parcurga un demers psihoterapeutic prin care sa poata intelege si gasi solutii benefice pentru gestionarea afectelor (emotiile si starile interioare) care, in astfel de momente pun stapanire pe intreaga dinamica de functionare.
Tratamentul medicamentos isi face efectul pe termen scurt, iar, in timp, aceste stari pot reveni, uneori brusc, alteori se reinstaleaza pentru a iesi din nou la suprafata dupa un an, doi de la prima manifestare.
© Copyright:
Agorafobia sau teama de spatii deschise
Aproximativ 5-7% dintre adulti sufera de agorafobie si conform specialistilor aceasta tulburare este mai frecventa la femei. In cazuri grave, persoanele cu agorafobie ajung sa nu paraseasca spatiul locuintei personale din cauza fricii. Psihoterapeutul Stefania D.Nita ne spune cum se manifesta si cum poate fi tratata aceasta tulburare.
Comentarii (2)
frica de spatii mari ,campuri deschise ,blocuri inalte ...etc .....frica f puternica ....
Poate nu ar fi fost rau sa se mentioneze ca si alcoolismul sta la baza acestor stari, bineinteles acolo unde e cazul.
Posteaza comentariu