8 trucuri ca să rezişti în avion

Fobia sau cel puţin o anxietate accentuată legată de zborul cu avionul sunt manifestări destul de întâlnite. Atât de întâlnite şi luate atât de mult în serios încât oamenii ajung să refuze promovări, să anuleze vacanţe sau să le organizeze, astfel încât să nu depindă de un zbor cu avionul.

Fobia sau cel puţin o anxietate accentuată legată de zborul cu avionul sunt manifestări destul de întâlnite. Atât de întâlnite şi luate atât de mult în serios încât oamenii ajung să refuze promovări, să anuleze vacanţe sau să le organizeze, astfel încât să nu depindă de un zbor cu avionul.

Vulnerabilitatea care naşte toate aceste trăiri vine din nevoia de a avea controlul. Iar nevoia de a avea controlul naşte frica de a nu-l pierde. Persoanele anxioase se hrănesc cu sentimentul că sunt în siguranţă dacă "cunosc mediul", anticipează ce s-ar putea întâmpla, se pregătesc pentru orice fel de scenariu şi se simt în siguranţă când pot controla mediul din care fac parte. 
 
Acest comportament implică un efort continuu, costuri mari de energie şi neputinţa de a se bucura plenar. Cât priveşte avionul, el este perceput de multe persoane anxioase ca un loc în care pierzi controlul: nu poţi ieşi când vrei, nu poţi pune mâna pe volan, nu ştii ce se întâmplă. Trebuie să stai şi să aştepţi. Şi cu cât se gândesc la asta mai mult, cu atât mai greu le vine să urce în avion sau să rămână pe scaun. 
 
Până să îţi rezolvi problemele în adâncul lor, să le înţelegi cauza şi calea de a le depăşi, există şi lucruri simple care te pot ajuta să îţi "atenuezi simptomele", să îţi măreşti rezistenţa la stress şi să înveţi să faci faţă unor situaţii stresante, cum ar fi o călătorie cu avionul. 
 

1. Când eşti stresată, eşti încordată.
Încordarea induce şi întreţine starea de anxietate

Învaţă să îţi conştientizezi corpul şi să îl relaxezi; învaţă să îţi relaxezi muşchii, să ai o postură relaxată, să ai o respiraţie echilibrată. Practică acest lucru înainte de a zbură cu avionul, astfel încât să îţi fie la îndemână atunci când vei fi în avion. 

2. Meditaţia

Dacă îţi e la îndemână, meditaţia e o tehnică simplă şi sofisticată în acelaşi timp care îţi dă voie să te relaxezi la nivel fizic şi mental. 

3. Gândeşte pozitiv

Scenariile minţii tale pot fi preponderent negative. Poate eşti obişnuită să te gândeşti dinainte la ce s-ar putea întâmpla şi apoi să trăieşti aceste lucruri ca atare. Cele mai multe frici pe care le avem sunt învăţate şi apar în urma experienţelor noastre de viaţă. Frica de avion este ea însăşi efectul minţii tale, care corelează un stimul condiţionat care în mod firesc ţi-ar produce frică (de exemplu, un accident aviatic) de unul necondiţionat (avionul).

Ea apare aşadar prin extrapolare, fiind confundată cu frica de un accident (la fel cum ajungem să dezvoltăm frica de câini când adevărata frică este de muşcătura de câine). Înţelegând acest lucru, îţi poţi da voie să te eliberezi de el. Învaţa să îţi conştientizezi gândurile negative şi să "antrenezi" gânduri pozitive pe care să le aduci în locul lor.
 

4. Mută sferă preocupării mentale

Cu cât te gândeşti mai mult la ceva negativ, cu atât se accentuează emoţiile negative care te fac să fii tot mai încordată. Acest lucru îţi accentuează şi mai mult emoţiile negative, intrând astfel într-un cerc vicios care poate duce anxietatea cât de departe, inclusiv până la un atac de panică. De aceea, cu cât intervii mai repede pentru a ieşi din acest carusel, cu atât e mai simplu şi benefic. Dacă nu ştii ce altceva să faci, goleşte-ţi mintea şi concentrează-te asupra respiraţiei. Apoi vizualizează aterizarea, cum vei coborî din avion şi te vei bucura de călătorie. Orice te motivează să te simţi bine. 

5. Evită lucruri care pot deveni falşi prieteni:

  • Alcoolul nu ajută. Şi nu e "cool" să îl combini cu anxiolitice sau antidepresive.
  • Nu sta de vorba cu persoane anxioase înainte de plecare sau în timpul zborului. Nu risca să te impregnezi, pe lângă temerile tale, cu temerile celorlalţi. 
  • Evită să te uiţi la emisiuni tip discovery cu dezastre. Acolo sunt prezentate întâmplări absolut excepţionale şi tendinţa ta de a extrapola scenarii anxioase în viaţa de zi de zi poate fi hrănită de astfel de emisiuni. 
  • Cafeaua sau alţi excitanţi nu te ajută. 

 

6. Stai lângă culoar dacă îţi e frică să te uiţi pe geam sau la fereastră dacă te simţi mai bine privind în zare. 

 

7. Citeşte, dacă te relaxează, vorbeşte cu cel de lângă tine sau pune-ţi muzică în căşti până la destinaţie. 

 

8. Fii atentă la lucrurile care te relaxează şi te fac să te simţi bine

O anumită postură, un anumit parfum, o amintire. Poate fi orice, atâta timp cât le poţi folosi în kitul tău special de urgenţă pentru a te simţi bine. 

A ne da voie să ne simţim bine este în cele din urmă o alegere pe care noi o facem, conştient sau inconştient. Fii sinceră cu tine şi o să vezi care e scopul tău: să zbori sau să demonstrezi ţie şi altcuiva că nu o poţi face? Şi dacă e ultima variantă, începe prin a schimba direcţia în care îţi mişti motivaţia, acceptând faptul că te poţi simţi bine şi în momente în care nu ai controlul absolut asupra tuturor lucrurilor.

Căci între noi fiind vorba, sunt aşa de multe alte situaţii în care nu ai controlul şi totuşi te simţi aşa de bine.