Stresul este o altă problemă des întâlnită ce afectează 75% dintre oameni, cu efecte serioase asupra sănătății fizice și psihice. Terapia este una dintre principalele soluții pentru astfel de probleme, dar există și câteva tehnici simple pe care să le pui în practică atunci când simți că te confrunți cu o stare de anxietate. Iată ce să încerci:
Gargara
Gargara stimulează nervul vag, care joacă un rol important în reglarea stărilor de spirit, inclusiv în apariția anxietății. Stimularea acestui nerv încetinește răspunsul față de situații stresante, reducând nivelul anxietății. De asemenea, cântatul și râdul stimulează nervul vag, îmbunătățind starea de spirit.
Îmbrățișarea „fluture”
Acest gest simplu te ajută să te calmezi atunci când simți că ești cuprinsă de o stare de anxietate. Încrucișează mâinile pe piept, cu palmele în dreptul umerilor.
Degetele mari ar trebui să se situeze în zona claviculei. sLovește ușor cu mâinile în zona umerilor, alternând stânga dreapta. Concentrează-te asupra respirației.Expirația prelungită
O altă modalitate de a stimula nervul vag este aceea de a respira lent. Expirația prelungită este în mod special benefică pentru a reduce stresul. Expiră într-o perioadă de două ori mai lungă comparativ cu inspiția. O proporție adecvată este de patru secunde pentru a inspira și opt secunde pentru a expira. Va dura 12 secunde ciclul de respirație, iar într-un minut vei putea să respiri de cinci ori, astfel că îți va fi ușor să numeri pe degetele de la o mână.
Mirosurile familiare
Studiile au arătat că anumite mirosuri pot reducere stresului.
De exemplu, unele uleiuri esențiale te pot ajuta să te relaxezi. De asemenea, cercetătorii au descoperit că mirosurile familiare ne calmează și reduc stările de anxietate. Mirosurile sunt asociate de obicei de creier cu anumite amintiri, emoții sau persoane. Dacă simți un miros care îți amintește de un lucru plăcut sau o persoană dragă, vei putea să reduci starea de anxietate.Un cub de gheață în mână
Acest truc te va ajuta să faci față atacurilor de panică. Ia un cub de gheață în mână și ține-l cât poți de mult, apoi mută-l în cealaltă mână. Funcționează prin faptul că îți distrage atenția de la starea de neliniște accentuată pe care o simți. Dacă nu ești acasă și nu ai acces la gheață, o altă opțiune sunt bomboanele sau jeleurile acre.
Au un efect similar, reușind să-ți distragă atenția de la starea de neliniște.Relaxarea musculatură progresivă
Această tehnică presupune încordarea și relaxarea anumitor părți ale corpului și te poate ajuta să te reduci nivelul stresului și anxietății. Iată câteva exemple:
Picioare: Strânge degetele de la picioare și ține-le astfel timp de zece secunde, apoi relaxează-le.
Umeri: Ridică umerii până la nivelul urechilor, păstrează poziția timp de zece secunde apoi coboară-i.
Brațele: Strânge pumnii și încordează brațele. Menține astfel timp de zece secunde, apoi relaxează-le.
Tehnica de eliberare emoțională
Este o metodă cu efecte benefice pentru a reduce stările negative cauzate de anxietate și depresie.
Presupune lovirea ușor cu vârfurile degetelor a unor puncte de pe corp în timp ce te concentrezi asupra problemelor care te frământă și repeți unele afirmații scurte. Principalele puncte sunt muchia palmei, sprâncenele, lateralele ochilor, sub ochi, sub nas sau bărbia.
Posteaza comentariu