Certuri dese, accese de gelozie, probleme financiare, pierderea unei sarcini - sunt cateva dintre problemele care pot afecta viata de cuplu. Despre posibilitatile de rezolvare ne vorbeste psihologul Madi Vasile.
In multe cazuri, este necesar ajutorul specializat din partea unui
psiholog. Cuplurile pot discuta cu un psihoterapeut care le poate face
cateva recomandari.
In cadrul Atelierului de psihologie de la Constanta
(Psihologia: arta de a iubi viata), din perioada 20-22 februarie, va
avea loc o discutie pe aceasta tema, unde cuplurile pot adresa
intrebari si pot afla informatii suplimentare despre sanatatea in
cuplu.
Ne certam des. Inseamna ca nu ne potrivim?
Mai curand inseamna ca aveti monologuri simultane in loc sa purtati un dialog, ca il auziti pe celalalt, dar nu il ascultati, ca il priviti, dar nu il vedeti, in sfarsit, inseamna ca, in loc sa comunicati, doar spuneti cuvinte. Iar daca, dupa ce va trece supararea, realizati ca v-ati certat "dintr-o prostie", mai poate insemna si ca aveti prea mult timp.
Cat de normala este gelozia in cuplu?
Normal sau anormal, iata doi termeni dificil de definit. Ce inseamna "normal"? Ce este "normal"? Cine decide ce este "normal" sau nu si dupa care reguli? Pe de alta parte, e un fapt de observatie comuna frecventa ridicata cu care gelozia apare in viata cuplurilor, iar acest criteriu poate indica, statistic vorbind, normalitatea.
Fireste, cand gelozia devine impovaratoare, ea devine indicatorul unei stari cvasiperpetue de nesiguranta, neincredere, inadecvare, teama, egocentrism, imaturitate. In consecinta, iti sugerez ca, in loc sa te intrebi cat de "normala" e gelozia intre parteneri, sa reflectezi mai indeaproape la cat de multumita te simti in relatia ta. Astfel, ai posibilitatea de a considera gelozia drept unul dintre variatele aspecte ale vietii in doi, un "ingredient" al acesteia, daca vrei. Care poate da savoare ori... dimpotriva!
Ce pot face pentru a evita micile conflicte?
Comunica! Adica fii atenta si la punctul de vedere al celuilalt. Asculta, empatizeaza, intelege. Imagineaza-ti, fie si pentru o clipa, ca te afli in locul lui. Sigur exista o bruma de adevar in ceea ce spune. Un adevar nu neaparat diferit de al tau. Vorbiti pe rand, fara sa va intrerupeti – e o forma de respect! Priveste opiniile pe care le aveti ca fiind doar diferite, nu obligatoriu conflictuale. Transformati contrariile in motive de a va redescoperi unul pe celalalt. E important sa va completati, nu sa semanati pana la identitate.
Situatia financiara ne poate afecta relatia?
Da, in masura in care "finantele" au avut rol in stabilirea relatiei voastre. Da, daca nu va puteti imagina traind dincolo de un anumit standard de viata, cu care sunteti obisnuiti, fie ca vorbim de prea putini bani, fie de prea multi! Da, atunci cand vedeti in partener doar un companion de "vreme insorita". Nu, atunci cand relatia voastra e matura, armonioasa si trainica. Si cand a renunta la celalalt e ca si cum ai renunta la tine.