10 semne de abuz emoțional în cuplu

Abuzul fizic este ușor de recunoscut, dar abuzul emoțional este adesea omis de membrii familiei, prieteni și chiar victime.

Probabil cunoști cele mai evidente semne ale abuzului mental și emoțional. Dar, când te afli în mijlocul acestuia, poate fi ușor să omiți comportamentul abuziv.

Abuzul emoțional implică încercările unei persoane de a te speria, controla sau izola. Se regăsește în cuvintele și acțiunile agresorului.

Abuzul de orice fel este complicat și greu de înțeles și identificat, dar acest lucru este valabil mai ales pentru abuzul emoțional. În relațiile abuzive fizic, există dovezi tangibile de violență și suferință. Deși semnele de avertizare pot părea mai ambigue, abuzul psihologic și emoțional poate fi la fel de dăunător.

  • 10 semne de abuz emoțional în cuplu


Control


Dacă celelalte semne din această listă sunt elemente constitutive ale abuzului emoțional, atunci controlul este cheia care le ține pe toate împreună. Adesea, motivația care stă la baza unui abuzator este intenția de a-și controla victima, fie în mod deschis (restricționând rutina și relațiile de zi cu zi), fie subtil (prin mici lovituri pentru a submina independența și stima de sine).

Manipulare


Într-o relație sănătoasă, partenerul tău îți recunoaște nesiguranțele și se îndreaptă cu respect spre ele.
Dar, într-o relație abuzivă emoțional, s-ar putea să descoperi că partenerul tău îți exploatează punctele slabe și știe cum și când să apese butoanele. Subminându-ți calmul și provocându-te să te simți dezorientat, abuzatorul îți expune slăbiciunile, facilitând astfel stabilirea dominației.

Țipete


Cu toții ridicăm vocea din când în când, dar dacă majoritatea dezacordurilor se transformă într-o ceartă cu urlete, mai ales dacă aceasta determină pe unul dintre parteneri să tresară, atunci acesta este un steag roșu. Nu numai că strigătele fac aproape imposibilă purtarea unei conversații productive, dar creează și un dezechilibru de putere, deoarece se aude doar cea mai gălăgioasă persoană.

Intimidare


Orice fapt care face ca o persoană să se simtă amenințată sau temătoare de rău sau de vătămătare poate face parte din intimidare.

Aceasta include (dar nu se limitează la) țipete, gesturi agresive, distrugere (aruncarea unui pahar, lovirea unui perete etc), afișarea armelor sau amenințarea mijloacelor de trai ale victimei sau ale unei persoane apropiate.

Citește și: 15 semne că nu-ți mai pasă de partenerul tău și că a venit momentul să vă despărțiți

Critica


Te critică din orice? Acest semn apare, de asemenea, atunci când tu sau partenerul tău vă concentrați asupra atacului caracterului sau calităților celeilalte persoane, mai degrabă decât asupra acțiunii sau comportamentului care deranjează.

Dispreț


Un lucru este să spui cum te simți și să ceri ce ai nevoie. Dar apoi, este esențial pentru o relație sănătoasă ca persoana de lângă să te audă și să răspundă cu grijă și respect, chiar dacă nu îți poate oferi exact ce ai nevoie. Dacă există dispreț în relație, îți vei petrece viața suferind.
Câteva exemple de dispeț includ sarcasmul răutăcios, aroganța, dezgustul și apatia.

Defensivă excesivă


Dacă simți în mod constant că trebuie să te aperi, atunci practic nu există decât o comunicare negativă între voi. Nu există dragoste, sprijin sau grijă, ci doar o luptă permanentă în care ai scutul în sus tot timpul.

Amenințări


Aceste amenințări pot include șantaj, amenințări de vătămare fizică sau sinucidere sau alte observații intimidante. De cele mai multe ori, acestea au aceeași intenție, aceea de a pune victima într-un colț și de a o împiedica să iasă din relație.

Ignorarea


Când cineva refuză să vorbească sau să comunice și se închide în el, acest lucru poate fi la fel de dureros ca jignirile, disprețul și defensiva. Poate fi la fel de dăunător pentru că transmite mesajul că te respinge și nu îi pasă de tine.
Deoarece refuză să se implice, în esență te abandonează.

Învinovățirea


Victima este manipulată ajung chiar să creadă că este vinovată pentru tot ceea ce i se reproșează și, prin urmare, ”merită” abuzul și nefericirea cu care se confruntă.