"Vreau si eu sa stiu daca inainte de a lua anticonceptionale trebuie sa fac analize sau medicul imi poate spune care sunt bune pentru mine? Acum iau prima oara si imi este teama sa nu fie potrivite pentru mine".
"Am facut sex neprotejat dupa care am cumparat pastila de Postinor, i-am dat-o prietenei si dupa doua ore am facut iar sex. Nu am stiut ca nu e voie, iar acum urmeaza sa ia a doua pastila dupa 12 ore de la prima. Se poate sa ramana insarcinata sau o sa aiba efect pilulele?"
"Daca vorbeste cu o fata pe messenger despre sex, inseamna ca ma inseala? Cica a vorbit cu ea despre relatiile ei sexuale. Si din greseala mi-a trimis mie mesajul. Imediat a inventat niste chestii ca sa se disculpe. A zis ca vorbea cu un prieten si ca a tastat gresit cuvantul "lins" in loc de "atins". A doua zi mi-a zis adevarul".
"Am 25 de ani, inca virgina. Incercam de ceva timp sa trecem peste primii pasi. Imi e teama sa nu am o problema medicala (din cate stiu totul este ok), deoarece durerile sunt insuportabile si niciodata nu reusesc sa trec peste primele etape de penetrare. Imi doresc din tot sufletul sa reusesc, insa imi e foarte greu. Sunt deschisa pentru orice fel de sfat, idee".
Sexualitatea infantila influenteaza comportamentul sexual
Inca de mic, copilul incepe sa simta placere la atingerea zonelor sexuale si a celor erogene. Exista o sexualitate infantila care nu este manifesta in sensul in care vorbim despre un act sexual la adulti, dar care este legata de existenta, functionarea si dezvoltarea corpului si de imaginea, perceptia, gandurile, dorintele, reprezentarile pe care copiii le au despre sexualitate in general. Perceptia organelor genitale ale celuilalt sex, diferenta dintre ele, organele sexuale ale parintilor vazute sau doar imaginate, intrebarile despre venirea pe lume a copiilor, diferite informatii cu care copilul intra in contact (poze, filme, intamplari, internetul), discutiile cu colegii, prietenii. Sigur ca rareori ne gandim ca toate acestea au importanta, ne influenteaza, ne determina comportamentul sexual, placerile sau dificultatile.
In plus, capacitatea noastra de a intra in relatie cu alti oameni, sociabilitatea, adaptarea la celalat, modul in care incercam sa-l cunoastem, in care ne lasam cunoscuti, cat din noi il lasam sa vada, sa descopere, care sunt partile pe care le ascundem din noi insine si tot ce tine de a avea o relatie constituie o alta parte esentiala a vietii sexuale.
Ejacularea precoce, lipsa orgasmului, teama de durere
Chiar daca "sfaturile" se gasesc peste tot, cati le pot aplica oare? Toti ne recomanda sa fim spontani, sa ne simtim liberi si sa dam la o parte inhibitiile, sa ne jucam, sa ne bucuram de propria placere, sa avem o relatie buna cu propriul nostru corp, sa comunicam cu partenerul spunandu-i ce ne place, sa incercam ceva nou si cate si mai cate, dar cine poate tine cont de ele. Sa nu uitam ca orice sfat este ceva foarte general, care foloseste tuturor si nimanui in acelasi timp.
Multi dintre cei care scriu pe forum spun: "stiu ca ar trebui sa ma relaxez si sa nu-mi mai fie frica de durere dar nu pot", "ma gandesc de fiecare data ca o sa vina un moment cand voi avea orgasm, dar nu se intampla", "prietenul meu insista sa incepem viata sexuala, dar nu nu ma simt pregatita, desi nu vreau sa-l refuz pentru ca mi-e teama ca-l voi pierde". Cum ii putem ajuta pe acesti tineri? Care este de fapt problema despre care ei vorbesc? Poate altcineva in fara de ei insisi sa gaseasca o solutie adecvata?
Daca ne oprim la cererea lor explicita, ea suna cel mai adesea asa: "ce sa fac?", "dati-mi un sfat", "ajutati-ma ca nu mai pot", "cum sa-l determin sa...?". Altii intreaba: "sunt normal?", "trebuie sa fac asta pentru ca el mi-o cere?", "cum va fi?", "ma va durea?" etc. In acest context, pentru a da un raspuns, pentru a ajuta persoana respectiva intr-un anume fel, este necesar sa aflam ce anume ne cere si la ce se asteapta. Pot oare cuvintele sa ajute? Pot ele sa indeparteze teama, inhibitia, vinovatia, durerea? Este persoana care solicita ajutorul dispusa sa descopere cauza problemelor actuale, sa se priveasca ca pe o fiinta intreaga, cu corp si psihic, cu propria istorie de viata, cu evenimentele prin care a trecut, sa afle ce isi doreste, sa constientizeze care ii sunt limitele?
Leacuri miraculoase nu exista
Daca acest demers pare prea complicat, daca persoana insista sa obtina un leac miraculos, un sfat care rezolva orice problema, este putin probabil sa gaseasca ceva rapid si satisfacator.
Daca insa persoana are deja intuitia ca lucrurile sunt legate intre ele si ca orice manifestare are o cauza, niste consecinte, niste conditii favorizante si accepta sa le descopere, atunci este porbabil sa afle multe despre el insusi, despre relatia cu partenerul, sa reuseasca sa-l auda si sa se faca auzit.
Tu cum ai trait prima experienta sexuala? Posteaza la finalul materialului povestea ta sau intrebarile pe care le ai si psihologul nostru iti va raspunde.
© Copyright:
Tu cum ai trait prima experienta sexuala?
Pe forum gasim multe intrebari referitoare la viata sexuala, la aspectele legate de teama, indoielile sau intrebarile despre relatiile cu iubitul sau iubita. Cum va incepe relatia, care va fi atractia, cum va evolua relatia, care vor fi dificultatile pe care le vor intampina in viata sexuala aflata la inceput.
Comentarii (4)
A se citi romanul "Corigent la limba romana", scris de catre Ion Minulescu !
Eu de exemplu mi-am inceput viata sexuala tarziu, la 21 ani, am facut-o cu persoana mea iubita (aveam doar petrecute impreuna 2 luni) si totusi am facut-o. Pentru amandoi a fost extrem de dureros, dar poate asta ne-a legat si mai mult, acum nu simt nimic in afara de durere astept cu nerabdare momentul cand voi avea si eu un picut de placere. Cred si eu ca trebuie sa ai totala incredere in partener si sa faci ceea ce va place la amandoi.
Parerea mea e ca inainte de orice trebuie sa iti cunosti partenerul foarte bine si el la randu-i la fel! Eu am un singur partener de aproape 10 ani! Ati crede ca am avut suficient timp sa ne si plictisim unul de celalalt, dar nu-i asa! Eu am ajuns la orgasm abia dupa 2 ani, timp in care am tot incercat multe [imaginatia nu ne lipseste niciunuia] eu cred ca importanta este siguranta pe care ti-o da partenerul si relatia cu el! E nevoie de incredere in tine si in partener si vei ajunge sa traiesti momente unice!
Cand faci pentru prima oara sex, spre exemplu eu am zis ca nu mai fac deoarece am suportat o durere exagerata. Incontestabil ca au mai urmat relatii dar problema mea este ca niciodata nu am avut orgasm de la sexul propriu zis nu stiu care-i motivul sau partenerii nu se descurca sau eu nu ma relaxez la maxim. As vrea sa cunosc este firesc daca o domnisoara facand sex nu are orgasm decat de la masturbare?
Posteaza comentariu