Multe persoane vin in cabinetul de psihoterapie, plangandu-se ca au probleme in cuplu, ca partenerul nu le intelege, nu le asculta si nu vrea sa se schimbe. Dar cand ii cerem partenerului sa se schimbe, nu facem decat sa il indepartam de noi, sa ne instrainam si relatia sa se raceasca din ce in ce mai mult.
Comunicarea este un element foarte important intr-o relatie, insa exista diferente mari intre felurile in care femeile si barbatii vad relatiile intime.
Cu cat femeia incearca sa se apropie mai mult de barbat si cauta momentul oportun pentru a avea o discutie cu el in acest sens, cu atat barbatul simte mai multa nevoie de independenta si face tot posibilul pentru a amana discutia.
Cu cat femeia simte mai mult ca trebuie sa rezolve neintelegerile si sa se faca ascultata, cu atat barbatul considera ca nu este cazul sa intre intr-o disputa care il va face sa piarda controlul asupra situatiei si alege sa taca.
De asemenea, in timp ce femeia considera ca un compromis reprezinta o modalitate de a incerca sa imbunatiti situatia, barbatul respinge din start compromisul, din teama de a nu se lasa condus si a fi considerat un papa-lapte.
Si in cuplurile armonioase exista neintelegeri, dar aceste cupluri stiu cum sa rezolve neintelegerile; in caz de conflict, partenerii au sentimente negative adaptative, cum ar fi: dezamagire, enervare, preocupare. Doar cand sentimentele lor sunt foarte puternice si de necontrolat, ambii parteneri fiind furiosi, frustrati, deprimati sau anxiosi, acestea se vor reflecta si in comportamentul lor: vor tipa, se vor jigni reciproc sau se vor retrage.
Suferinta resimtita de partenerii unui cuplu in cazul in care apar conflicte are la baza urmatoarele credinte irationale:
- partenerul trebuie sa ma trateze corect;
- partenerul trebuie sa ma multumeasca;
- partenerul este o persoana rea pentru ca s-a purtat asa;
- situatia este ingrozitoare si nu pot sa o suport.