Prietene de neoprit!

Când prietenele tale devin oamenii tăi preferați, e bine să le ții aproape. Când dimineața poate începe fără să împărțiți cafeaua și visele, când ziua poate să se încheie fără să fi schimbat vreo vorbă sau vreo haină, dar parcă viața ta n-are sare și piper fără ele, poți fi sigură că ești implicată în câteva prietenii serioase.

N-are importanță dacă sunteți prietene de o viață sau de o lună; v-ați insinuat una în viața alteia, și v-ați promis să țineți piept lumii împreună. De acum încolo, lumea e a voastră, prietene de neoprit!

Se întâmplă, însă, ca în relațiile astea pe care noi le luăm de-a gata și în care ne simțim confortabil, să ne pierdem uneori răbdarea. Sigur că nu ai nevoie de cineva care să îți dea lecții despre „cum să fii o prietenă bună”, dar poate câteva recomandări despre cum să fii mai înțelegătoare și mai deschisă, în situații delicate pot fi bune. Știi cum e, se întâmplă câteodată chiar să nu fiți deloc pe aceeași lungime de undă - tu ești vioaie, ea e somnoroasă, tu ești norocoasă, ea ghinionista, tu ești plina de incredere, iar ea nu este. Poate să fie o joacă de-o zi sau o stare de moment, dar când o prietenă de-a ta își pierde încrederea în ea însăși, cum o abordezi? Cum poți să fii o sursă de inspirație și de încredere pentru ea?

Un experiment social realizat recent de Always arată că multe dintre fetele din ziua de azi se simt limitate de așteptările societății față de femei.

Datele colectate de cel mai recent Sondaj Always Confidence & Puberty* arată că 53% dintre fetele cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani consideră că nu au fost suficient de încrezătoare pentru a face ceea ce și-au dorit după perioada de pubertate.

Ce ai tu de facut? În primul rând, ascult-o până când termină de vorbit și nu o repezi. Asta nu înseamnă că problemele ei vor deveni brusc și problemele tale, doar pentru că pare că le auzi la nesfârșit; ca să o poți ajuta, însă, ai nevoie să știi ce se întâmplă cu ea, să fii mai puternică și mai hotărâtă, să gândești la rece. Uneori, oamenii au nevoie doar să vorbească, să se confeseze, fără să aștepte în schimb sfaturi sau recomandări. Așadar, nu-ți fie teamă dacă te simți neputincioasă - poți chiar să îi mărturisești că nu știi cum să o ajuți, dar că îi ești aproape pentru orice are nevoie.

Nu o judeca...cu voce tare. Dacă nu poți scăpa de impulsurile tale critice, e bine să le amâni puțin, până când prietena ta e pregătită să le audă. Când un om e cu moralul la pământ, ultimul lucru pe care trebuie să îl faci e să îi adâncești starea.
Nu te gândi că ești nesinceră sau că prietenii ar trebui să își poată spune orice, oricând - lucrurile astea sunt, în general, valabile - însă în situații delicate, trebuie să intuieși momentul potrivit pentru a-ți exprima deschis părerea. În fond, e mai important ca prietena ta să își revină, decât să spui tu tot ce ai de spus.

Nu o evita. Când subiectul supărării e recurent, când despicați firul în patru și întoarceți o problemă pe toate părțile, până aproape că îi cunoști tu situația mai bine decât și-o cunoaște ea, nu e momentul să te faci nevăzută și să crezi că ați rezolvat. După ce ați epuizat împreună problema, e timpul să găsiți remedii împreună. Și cel mai bine e să începeți cu întrebări: Ce resurse avem și cum luptăm împreună împotriva stării de angoasă? Cum facem nu să uităm, ci să acceptăm situația pe care o avem? Cum avem grijă să nu cădem în aceleași capcane? Ce petreceri sunt azi și cum ajungem la toate?

Nu căuta tu soluții în locul ei. Chiar dacă ai impresia că o cunoști ca pe tine însăți, asta nu înseamnă că îi știi fiecare simțire care o tulbură.
Evită să dai verdicte, să o forțezi să își revină sau să apelezi la scurtături. De exemplu, o noapte în club nu scoate pe nimeni din depresie - cel puțin, nu pe termen lung, o petrecere surpriză s-ar putea să enerveze, iar o nouă relație ar putea fi prematură. Cele mai bune soluții la problemele personale le găsesc oamenii care au aceste probleme, deci nu încerca să fii o eroină, ci doar un om de nădejde.

Bucură-te de prietenele tale și de momentele pe care le petreceți împreună. Când creșteți împreună, când vă întâlniți cu aceleași probleme, provocări și nesiguranțe, parcă totul e mai ușor de combătut. Vorbește cu prietenele tale și fiți alături de Always în demersul său de a încuraja fetele să fie mai curajoase și mai încrezătoare în propriile forțe!

*Studiul Always Confidence & Puberty Wave II a fost derulat folosind panelul Research Now, la care au participat 1.800 de persoane americane (1.300 de femei americane cu vârste cuprinse între 16 şi 49 de ani şi 500 de bărbați americani din aceeași categorie de vârstă). S-a utilizat un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.000 de femei şi 500 de bărbați, precum şi un eșantion adițional de 150 de femei afro-americane şi 150 de femei hispanice.
Sondajul a fost realizat în perioada 5 decembrie 2014 - 12 decembrie 2014.

---

Mișcarea Always #CAOFATĂ este susținută de milioanele de fete din întreaga lume care dau expresiei #CAOFATĂ sensuri uimitoare. Campania Always lansată în iunie 2014 a fost inspirată de ideea că începutul pubertății şi prima menstruație marchează momentul în care fetele au cel mai scăzut nivel de încredere, precum şi de faptul că anumite cuvinte ofensatoare pot contribui la scăderea încrederii de sine. Campania a demonstrat efectul profund al expresiei „ca o fată” asupra încrederii de sine inspirând astfel crearea unei mișcări, care a început deja să schimbe percepția publică: după ce au vizionat filmul #CAOFATĂ, majoritatea persoanelor (76% dintre tinerele cu vârste cuprinse între 16 şi 24 şi 59% dintre bărbați) au declarat că videoclipul le-a schimbat percepția asupra expresiei „ca o fată”*, conform Studiului Always Puberty & Confidence Wave II.