Iubirea si alegerea partenerului de viata

A iubi inseamna mult mai mult decat a placea mult pe cineva. Putem cunoaste oameni pe care ii placem foarte mult, dar pe care nu ii iubim, iar cateodata se intampla sa simtim o atractie pasionala pentru o persoana pe care nu o placem foarte mult. Temele principale care ne pot indica masura in care o persoana iubeste sunt: sentimentul de atasament, sentimentul de grija si sentimentul de incredere.

Cat de importanta este iubirea romantica in alegerea partenerului? Daca un barbat sau o femeie ar avea toate acele calitati pe care tu doresti sa le aiba, te-ai casatori cu acesta persoana daca nu ai fi indragostita de ea? In general, la o astfel de intrebare, atat barbatii cat si femeile raspund ca ar refuza sa se casatoreasca daca nu ar fi indragostiti de persoana respectiva.

Atunci cand iubim suntem cuprinsi de o stare de spirit pozitiva care are drept efect activarea potentialului, a capacitatilor si resurselor de care dispunem. Atunci cand ne indragostim se produce o expansiune rapida a sinelui. In relatiile apropiate, oamenii tind sa gandeasca despre iubitul lor in acelasi mod in care gandesc despre ei insisi.

Exista o distinctie clara intre iubirea pasionala si cea de parteneriat. Iubirea pasionala consta intr-o stare emotionala intensa, sentimente ca tandretea si atractia sexuala, anxietatea si calmul, bucuria si durerea coexista intr-un amestec emotional derutant.

Iubirea de parteneriat consta in afectiunea pe care o simtim fata de acele persoane care fac parte din viata noastra. Locul pasiunii puternice este luat de un ton afectiv de caldura si atasament, toleranta fata de defectele partenerului, grija si incredere. Pe masura ce relatia evolueaza in timp, creste interdependenta iar emotiile devin din ce in ce mai puternice. Atunci cand partenerii sunt despartiti, traiesc sentimente puternice de singuratate, emotiile traite avand un profund caracter perturbator.

In acelasi timp, atunci cand partenerii sunt impreuna, datorita rutinei de zi cu zi, frecventa emotiilor puternice este destul de scazuta. Cuplurile rezistente in timp pun accentul pe elementele de parteneriat din relatia lor. Sentimentele puternice care caracterizeaza iubirea pasionala au mai putine sanse de a supravietui in timp, cuplul despartindu-se intr-un final.

Cuplurile care se casatoresc din dragoste incep de la un nivel mai mare de experimentare a iubirii si interesului sexual decat cuplurile care au la baza relatiei lor alte interese. Iubirea pasionala poate fi minunata, dar fortele de sustinere ale unei relatii pe termen lung sunt scazute. Iubirea romantica confera un grad ridicat de intimitate, implicand apropierea si impartasirea sentimentelor, precum si de angajament, partenerii fiind mult mai interesati de a pastra relatia.

"Istoria unei povesti de iubire este intr-un fel drama luptei sale cu timpul."
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • carmen pe 20 Ian 2013, 17:15
    iubire sau nu?

    cred ca iubirea adevarata e diferita de iubirea pasionala...nu ma refer la rezistenta neaparat ci la sentimente.

    0
    0

  • luminita pe 7 Oct 2012, 19:14
    imi caut perechea

    dezamagita din toate punctele de vedere si imi caut jumatatea

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod