Efectul depresiei asupra vietii sexuale

Creierul reprezinta cel mai sensibil "organ sexual". Dorinta sexuala ia nastere in creier si apoi coboara la celelalte organe.

Chimicalele, aflate in creier, numite neurotransmitatori, ajuta la comunicarea dintre celulele creierului cu scopul de a stimula circulatia sanguina spre organele sexuale.  

La o persoana care sufera de depresie, aceste chimicale sunt in dezechilibru. Ca rezultat, dorinta sexuala scade sau dispare. In concluzie, nivelul scazut de neurotransmitatori duce la scaderea placerii sexuale.

Incordarea pe care depresia o aduce intr-o relatie poate interveni in viata sexuala a cuplului. Multe persoane cu depresii au experimentat probleme sexuale. Gravitatea acestor probleme depinde de severitatea depresiei si de prezenta si severitatea altor probleme medicale.


Cum afecteaza antidepresivele viata sexuala?

 
Desi antidepresivele au o mare eficienta in tratarea depresiei, multe dintre aceste medicamente (ex: SSRI) au efecte secundare nedorite, precum aparitia unor probleme sexuale. Atat pentru femei cat si pentru barbati, acest lucru inseamna neputinta de a initia, de a participa intru totul sau de a se bucura de actul sexual. Astfel apare o scadere a increderii in sine si poate afecta tratarea depresiei.

Unele persoane care s-au tratat cu antidepresive au observat o dorinta sexuala scazuta si dificultatea de a ajunge la orgasm. Unele antidepresive pot ingreuna aparitia erectiei la barbati. Aceste efecte secundare cresc in intensitate odata cu cresterea dozei de antidepresiv.  


Cum se pot trata problemele sexuale?

Poti evita aceste probleme prin inlocuirea acestor antidepresive cu medicamente care nu au aceste efecte secundare. Pentru a face fata efectelor depresiei si a efectelor negative ale tratamentului, trebuie sa discuti problemele deschis si sincer cu doctorul si partenerul sexual.