Motivele pentru care nu ar trebui să cauți răzbunare în viață
Cât de bine funcționează răzbunarea? Nu funcționează și vei afla și de ce. Confucius spunea că trebuie să sapi două morminte înainte de a te îmbarca într-o călătorie de răzbunare. Credința că răzbunarea este dulce este întărită în mod constant de cultura noastră. De exemplu, dacă te uiți la cele mai populare filme și cărți, care sunt o reflexie a minții colective a societății, vei descoperi că răzbunarea pare un lucru normal. Însă realitatea este că răzbunarea este contraproductivă. În loc să te simți bine, nu vei ajunge decât să simți mai multă durere.
De ce aduce răzbunarea mai multă durere?
În primul rând, răzbunarea vine în detrimentul bunăstării. În general, crește nivelul de stres, afectând astfel sănătatea fizică și emoțională. În al doilea rând, dacă ai impresia că răzbunarea este crucială pentru fericirea ta, s-ar putea să îți dorești mereu ca orice persoană care te rănește să plătească prețul pentru acțiunile sale. Iar tu nu faci decât să-ți pierzi timpul încercând să distrugi viețile altor oameni, în loc să-ți îmbunătățești propria viață. În al treilea rând, prin răzbunare acționezi ca persoanele pe care nu le suporți, transformându-te astfel în cea mai proastă versiune a ta. Atunci când realizezi acest lucru, te cuprind remușcările și vina. În cele din urmă, multe persoane pe care te răzbuni vor vrea să se răzbune la rândul lor. În acest fel, nu vei face decât să contribui la crearea unui ciclu de conflicte interpersonale, care nu se va termina niciodată și care va aduce inevitabil suferințe suplimentare în viața ta.
Răzbunarea nu este altceva decât o reparație rapidă. La început, s-ar putea să ți se pară dulce pentru o perioadă scurtă de timp, dar curând vei ajunge să experimentezi gustul său amar. Deci care este scopul?
Multe persoane susțin că nu caută răzbunare pentru a se simți mai fericite, ci și pentru a restabili pacea și justiția, trăind cu iluzia că pedepsirea altora pentru greșelile lor îi va învăța o lecție importantă. Cu toate acestea, răzbunarea nu atinge niciodată acest scop, iar motivul este că pedepsirea altora pentru faptele lor greșite nu adresează problema care te-a făcut pe tine să suferi în primul rând. Prin urmare, nu poți înțelege și nu îi poți ajuta pe alții să scape de comportamentul lor greșit.
De ce îi rănesc unii oameni în mod intenționat pe alții? Probabil pentru că ei înșiși au fost răniți în trecut, iar violența a devenit modalitatea lor prin care pot face față lumii nedrepte. Aceștia nu sunt răi sau diabolici, ci doar ghinioniști pentru că nu au primit iubire din partea familiei și a celor din jurul lor și, prin urmare, nu au învățat cum să le ofere iubire celor din preajmă.
Văzută în acest fel, răzbunarea este o încercare de a atribui responsabilitatea celor care se află într-o poziție de vulnerabilitate. Nu este neobișnuit să îi disprețuim sau să îi urâm pe cei care ne-au greșit, precum și să plasăm vina asupra lor pentru acțiunile lor, fiind incapabili să vedem că aceștia sunt victime ale unor greutăți și că este extrem de greu să vindeci rănile emoționale. În loc să ne arătăm compasiunea pentru problemele lor, îi pedepsim pentru greșelile lor.
Atunci când ne răzbunăm pe astfel de oameni, nu numai că le provocăm suferințe suplimentare, dar le și întărim convingerea că lumea este crudă și că singura modalitate prin care pot rezolva problemele interpersonale este prin violență. Cu alte cuvinte, îi îndemnăm să devină mai ostili și mai abuzivi, ceea ce este exact opusul a ceea ce am vrut să realizăm în primul rând - pacea și justiția.
Dacă răzbunarea nu funcționează, atunci ce putem face?
Să iertăm. Pentru a ne reveni cu adevărat de la rănile emoționale, trebuie să iertăm. Iertarea înseamnă să renunțăm la ura față de cei care ne-au provocat durere și să arătăm compasiune, lăsând dorința de a-i pedepsi în urmă. Astfel, vei reuși să atingi o pace interioară. În plus, nu îți vei mai pierde timpul și energia încercând să schimbi trecutul, ci te vei concentra asupra a ceea ce este cu adevărat important pentru bunăstarea ta. Cu siguranță nu este ușor să ierți pe cineva, mai ales în societatea competitivă în care am crescut. Însă pentru a ierta pe cineva, trebuie să realizezi că toți oamenii sunt imperfecți și, prin urmare, mai fac greșeli din când în când, greșeli care afectează și alte persoane.