Cum faci fata provocarilor unei relatii?

Pentru a avea o relatie romantica plina de dragoste, trebuie sa consideri ca atat tu, cat si iubitul tau sunteti doua persoane separate, cu dorinte, nevoi, mijloace de expresie si comunicare si moduri de a interpreta viata complet unice. Studiile stiintifice au stabilit ca oamenii care au prietenii si relatii romantice satisfacatoare duc o viata mai lunga, mai sanatoasa, mai rezistenta.

Dificultatile pe care le intampini in relatiile tale pot fi provocate de presiuni externe, cum ar fi o schimbare importanta in serviciul partenerului, o boala grava sau chiar si nasterea unui copil. Exista situatii in care oricare dintre aceste provocari externe poate fi intampinata cu succes, daca ambii parteneri au facut fata propriilor provocari interne.

Care sunt principalele provocari ale unei relatii?


1. Capacitatea de a-i comunica partenerului nu numai gandurile si sentimentele, ci si necesitatile si expectativele, intr-un mod pe care el il intelege.

2. Capacitatea de a asculta si de a intelege, la randul tau, necesitatile partenerului, ceea ce implica aptitudini de ascultare si putere de discernamant.

3. Capacitatea de a rezolva disputele, neintelegerile si dezamagirile, ceea ce include o dispozitie de a recunoaste si a privi in fata aceste lucruri, precum si bunavointa de a ajunge la un compromis.

4. Capacitatea de a accepta "eul de cuplu" fara a-ti nega sau a pierde contactul cu "eul individual", procedura denumita, de obicei, "respectarea frontierelor"; poti face acest lucru pastrand interesele si activitatile care iti faceau placere inainte de inceperea relatiei. Ambele parti trebuie sa mentina echilibrul delicat dintre spatiul si activitatile comune si acele lucruri pe care fiecare le face in afara relatiei. Esential intr-o comunicare sincera este sa intrebi si sa asculti, sa-ti comunici direct necesitatile si ideile.

Relatiile au loc la trei niveluri:


  •  nivelul constient, unde interactionezi in general;
  •  nivelul inconstient, care include configurarea antecedentelor individuale si modul cum actioneaza acestea in cadrul relatiilor;
  •  nivelul intuitiv, care consta in dialogul continuu al gandirii, simtirii si reprezentarii care se desfasoara intre tine si partener.

Lipsa de comunicare se bazeaza adeseori pe trairi si perceptii diferite - fiecare persoana are gusturi, valori, antecedente diferite si un mod diferit de a privi lucrurile. Concentrandu-ti atentia si intuitia asupra modului in care cealalta persoana percepe cuvintele, necesitatile si asteptarile pe care le exprimi, poti ajuta la crearea unei comunicari si a unei interactiuni mai eficiente. Intuitia iti da posibilitatea de a te vedea prin ochii si prin experientele celorlalti, asa cum te vad ei.

De multe ori, sentimentele personale de dezamagire sunt rezultatul dorintei de validare din partea partenerului, dar, daca noi nu credem in noi insene, incurajarile altora nu prea au sanse sa ne convinga. Majoritatea dezamagirilor sunt cauzate de asteptarile noastre, dar partea inselatoare a lor este ca multe sunt neexprimate in cuvinte.

De obicei, deceptiile nerezolvate duc la furie, care, la randul ei, determina conflicte si creeaza tensiuni. Daca aceste tensiuni sunt canalizate adecvat, ele pot furniza combustibilul care sa te ajute sa iti transformi relatia si pe tine insati. Momentul exact in care simti tensiune intr-o relatie este momentul in care este cel mai important sa actionezi cu chibzuinta, sa transformi dificultatile si furia in pasiune. Intr-o astfel de situatie, adreseaza-ti urmatoarele intrebari:

  •  Ce anume are nevoie partenerul meu sa perceapa in acest moment pentru a schimba aceasta dinamica intr-una pozitiva sau unificatoare?

  •  Exista vreun "catalizator" pe care l-as putea folosi pentru a imbunatati dinamica relatiei noastre? De exemplu, o plimbare cu partenerul in fiecare seara, dupa cina, pentru a ameliora comunicarea, sau un pahar de vin pe care sa i-l oferi iubitului in toiul unui conflict.

  •  Ce ma indeamna tensiunea mea interioara sa rezolv?

Aceste intrebari nu sunt decat orientative. Pe masura ce te obisnuiesti tot mai mult sa-ti folosesti intuitia, aceasta iti va furniza intrebari si raspunsuri care au legatura directa cu tinta. Chiar si in cele mai sanatoase relatii, este inevitabil ca unele dintre elementele dinamice sa intepeneasca din cand in cand. De cele mai multe ori, o mica schimbare de perspectiva sau de comportament poate aduce o schimbare enorma in cadrul relatiei, deschizand usa spre comunicare si intimitate.

Daca sunt lasate nerezolvate prea multe probleme, relatia sfarseste prin a se prabusi, dar cand dificultatile sunt clarificate, ele devin posibilitati de fortificare a relatiei, care devine, astfel, mai puternica.