Atunci cand partenerul tau s-a aratat nemultumit de felul in care tu ai indeplinit una din numeroasele tale sarcini casnice, ti-ai spus ca e posibil ca tu sa fi gresit sau ca este doar o diferenta de pareri de care trebuie sa tii cont. Dar zilele si lunile trec, iar partenerul tau este in permanenta nemultumit si tonul sau devine cu usurinta acuzator si ofensator.
Oamenii abuzivi emotional se pricep de minune sa arate cu degetul ce nu e bine - dar niciodata ce este bine. Incetul cu incetul, relatia incepe sa sufere, apar dificultati in a avea incredere unul in celalalt, prea putine amintiri frumoase si, desigur, ostilitate manifesta sau disimulata.
Reactia ta conteaza:
- Intreaba-te care au fost ultimele evenimente din viata partenerului tau si daca furia indreptata catre tine nu este, de fapt, acumulata din alte evenimente stresante, de la serviciu, relatii cu parintii sau alte rude, etc.
- Fa eforturi constante de a mentine atentia interioara catre propria persoana, in sensul pastrarii unei stime de sine ridicate. Apreciaza-te constant pentru lucrurile pe care le faci bine, fie acasa, in relatia cu copiii, fie la serviciu etc.
- Incearca sa nu te izolezi de prietenii sau rudele apropiate care ar putea fi un sprijin pentru tine in momentele de cumpana din viata.
- Fa distinctie intre criticile intemeiate si cele nejustificate ale partenerului si invata sa raspunzi intr-o maniera adaptata acestora. Astfel, vei mentine o balanta echilibrata intre asumarea responsabilitatii pentru faptele tale si evitarea unui sentiment de culpabilitate care te-ar conduce la temeri si nesiguranta in privinta reactiei tale privind urmatoarea "runda" de reprosuri.
- Evita sa intri in ciclul unor aparari care sa insemne raspunsul cu acuze la reprosurile facute de partener; starea conflictuala va escalada si atmosfera in familie va deveni de nesuportat.
- Nu incerca sa devii o salvatoare a partenerului tau si sa cauti de fiecare data scuze pentru comportamentul sau dificil. Responsabilitatea de a gasi sursa furiei sale si de a face fata emotiilor sale neplacute ii apartine in totalitate. Daca iti adreseaza cereri concrete de ajutor, care tin intr-adevar de tine, atunci te poti arata sensibila la acestea.
- E posibil ca, dupa ce situatia s-a prelungit foarte mult si nu mai vezi nici o cale de a rezolva acesta stare tensionata, sa te gandesti la o eventuala despartire de partenerul tau. Analizeaza bine argumentele pro si contra si costurile unui asemenea pas atat pentru tine, cat si pentru copii, si abia cand balanta inclina evident in favoarea unei despartiri, adu-i partenerului la cunostinta acesta decizie. Altfel, daca doar crezi ca amenintandu-l isi va schimba comportamentul, dar de fapt iti este greu sa te vezi intr-o asemenea postura, partenerul va realiza slabiciunea ta si va intensifica si mai mult "tirul" reprosurilor.