Ce este devianta sau anormalitatea sexuala?

Multe autoritati si legislatii au incercat sa defineasca anormalitatea si devianta sexuala, de cele mai multe ori producand mai multa confuzie!

Ce fac asa numitii "perversi" sau "devianti" sexual:

  •  ignora legile sau regulile culturale;
  • se comporta nenatural;
  • se comporta ca animalele;
  • sunt impotriva legilor lui D-zeu;
  • ranesc alti oameni;
  • au un comportament neurotic sau auto-distructiv.

Par aceste definitii plauzibile sau legitime? Nu prea, cu exceptia, in anumite limite, a ultimelor doua. Haideti sa le reluam si sa vedem de ce.

1. Daca ignori reguli culturale sau normele legale, poti intampina dificultati in plan social si personal. Dar cateodata merita efortul, regulile nu sunt intotdeauna bune pentru toti, nici macar pentru majoritatea ,de cele mai multe ori. Reguli si legi impotriva masturbarii si a adulterului, de exemplu, au existat de cand ne stim - si multi oameni intelepti le-au ignorat sanatos si fericit. Chiar daca astfel de actiuni iti pot face  rau tie sau partenerilor,  putem sa le numim devianta sau anormalitate sexuala?

2.
Comportamentul sexual nenatural nu poate fi niciodata definit cu exactitate. Orice activitate care-i face placere unei persoane, fara a cauza vreun rau ei sau altcuiva, i se va parea, evident, foarte naturala. Este greu de crezut ca oamenii pot actiona nenatural in mod consistent. Fac lucruri copilaresti, irationale, si auto-distructive - ca atunci cand devin obsedati de sex si neglijeaza alte aspecte ale vietii lor, ignorand un urias potential de satisfactie si fericire. Daca omenirea vrea sa supravietuiasca  multi ani de acum incolo,  sa se bucure la maximum de viata si sa reduca la minim suferinta,  ar fi de preferat sa urmeze anumite reguli de conduita. Se pare insa ca e foarte natural pentru oameni sa-si saboteze chiar si valorile lor fundamentale. Deci, sa numim oricare comportament sexual (sau nesexual) nenatural, pare incorect, si sa etichetam oamenii ca devianti sau perversi pentru acest comportament nenatural este discutabil.

3.
Cand numim un act sexual ca deviant, pervers sau anormal datorita animalicitatii sale, este fals, pentru ca noi existam ca animale, nu ca zei si spirite. Si mai mult, majoritatea animalelor inferioare nu sunt compulsive, sau fixate intr-un tipar sexual, cu toate ca oamenii sunt compulsivi in mod frecvent. Compulsivitatea sexuala a oamenilor pleaca de la convingeri absolutiste despre ceea ce trebuie sa facem in sex, si ceea nu trebuie sa se intample. Aceste generalizari (sacralizarea unui act sexual si demonificarea altuia) sunt caracteristice omului.

4. In ceea ce priveste deviantele sexuale ca rezultat al ignorarii legilor lui D-zeu, nimeni nu a definit  aceste legi cu claritate, si probabil nici nu o va face. Legile lui D-zeu  sunt variate si difera in functie de credintele fiecaruia, de aceea nu sunt obiective si nu au validitate universala.

5. Actele  sexuale care fac rau celorlalti - cum ar fi violul sau seducerea unui minor - sunt acte impotriva legii, dar si imorale sau antisociale.
Dar nu le putem numi deviante sau perversiuni, ele sunt infractiuni, la fel ca talharia sau mita. Pare ciudat  faptul ca doar infractiunile sexuale  intra in aceasta categorie.  Multe acte imorale, ca furtul si minciuna, sunt atat de frecvente incat nu pot fi numite deviante dupa nici un standard, pentru ca devianta implica neobisnuitul, devierea de la o norma comuna. Chiar si actele   imorale, cum ar fi  violul,  care este din punct de vedere statistic mai putin comun decat actul sexual normal, nu pot fi numite chiar perverse.

6. Daca exista o semnificatie a termenului de devianta sexuala, il putem folosi ca sinonim pentru  tulburare sexuala. De ce sa nu spunem ca indivizii care isi pericliteaza existenta si fericirea in mod nenecesar prin angajarea in anumite acte sexuale (exhibitionism), sau care evita fobic anumite acte ( sex oral ) sunt tulburati din acel punct de vedere, fara a-i eticheta ca perversi sau devianti?

Cu alte cuvinte, chiar daca termenul de devianta sexuala a fost util in trecut, acum s-a pierdut o mare parte din semnificatia sa.
Acest termen inseamna multe lucruri diferite pentru oameni diferiti. E de preferat sa incetam a vorbi despre deviatii sexuale, sa renuntam la conotatii rautacioase si sa incercam a diferentia intre comportamente sexuale (si ne-sexuale) la persoane cu tulburari emotionale si la cele fara.
 
 Psiholog Daniela Petrescu, Clinica Aquamarine