Casatoria ne schimba?

Unele cupluri aleg casatoria drept nivel urmator inca din primele etape ale relatiei, insa altii se tem ca aceasta nu va insemna decat inceputul sfarsitului. Intre aceste extreme, casatoria aduce...

Unele cupluri aleg casatoria drept nivel urmator inca din primele etape ale relatiei, insa altii se tem ca aceasta nu va insemna decat inceputul sfarsitului. Intre aceste extreme, casatoria aduce cu adevarat niste schimbari, si in relatie, si la fiecare dintre parteneri in parte. Cat de benefice sunt insa ele?

Securizarea in cuplu


Pentru unii parteneri, cuplul este imaginea unui loc "caldut", in care se simt in siguranta. Atunci cand apare casatoria, acel loc se poate transforma in centrul universului lor. Discuta totul cu partenerul, fac totul pentru casa, pentru familie. Restul planurilor vietii isi pierd mult din importanta.

In cazul in care celalalt partener nu priveste la fel lucrurile, el poate ajnge sa se simta coplesit, sa aiba sentimentul ca isi pierde intimitatea si individualitatea in favoarea relatiei. Cu cat incearca unul sa isi marcheze teritoriul, cu atat celalalt lupta mai mult sa isi castige independenta, si asta poate duce la anumite tensiuni in cuplu.

Este ideal atunci cand ambii parteneri percep fie in mod echilibrat nevoia de securizare (acordandu-si sustinerea, dar si spatiul de care au nevoie), fie isi dezvolta nevoia de dependenta unul fata de celalalt in mod egal, si atunci nu apar probleme de comunicare, pentru ca niciunul dintre ei nu vede nimic in afara cuplului.

Un alt risc al nevoii de securizare in cuplu poate veni din neputinta de a merge mai departe atunci cand o relatie se termina. Identificandu-se cu relatia, persoana nu poate concepe viata dincolo de ea. Acest lucru devine dramatic mai ales atunci cand nu neintelegerile, ci faptul ca se intampla ceva cu unul dintre parteneri il confrunta pe celalalt cu schimbarea.