Cum poți să recunoști oamenii deprimați?
Oamenii de știință au încercat mult timp să stabilească relația exactă dintre depresie și limbaj, iar tehnologia i-a ajutat să se apropie de un răspuns exat. Există chiar și o clasă de cuvinte care poate indica cu exactitate dacă cineva suferă de depresie.
Limbajul poate fi împărțit în două componente: conținut și stil. Conținutul se referă la ceea ce exprimăm, adică sensul sau subiectul. Nu o să surprindă pe nimeni faptul că oamenii deprimați folosesc o cantitate excesivă de cuvinte care transmit emoții negative, adverbe și adjective negative - cum ar fi singuratic, trist sau mizerabil.
Mai interesantă este folosirea pronumelor. Oamenii deprimați folosesc în mod semnificativ mai multe pronume singulare la persoana I și mai puține pronume la persoana a II-a și a III-a. Acest tip de utilizare a pronumelor sugerează că persoanele cu depresie se concentrează mai mult pe sine și mai puțin pe alte persoane. Cercetătorii au raportat că pronumele sunt mult mai fiabile decât cuvintele emoționale negative când vine vorba de identificarea depresiei. Nesiguranța în ceea ce privește problemele personale și izolarea socială sunt trăsături comune ale depresiei. Cu toate acestea, nu știm dacă aceste constatări reflectă diferențe în ceea ce privește atenția sau gândirea. Depresia îi determină pe oameni să se concentreze la propria persoană sau oamenii care se concentrează pe sine încep să manifeste simptome ale depresiei?
Stilul limbajului se referă la felul în care ne exprimăm. Cuvintele absolutiste, care exprimă magnitutide sau probabilități absolute, cum ar fi întotdeauna, nimic sau complet, s-au dovedit a fi markeri mai buni pentru formele de sănătate mentală decât pronumele sau cuvintele emoționale negative. Persoanele cu depresie au o viziune alb-negru asupra lumii, iar acest lucru se manifestă în stilul limbajului. Prevalența cuvintelor absolutiste este cu aproximativ 50% mai mare în cazul persoanelor care suferă de depresie și anxietate și cu aproximativ 80% mai mare pentru persoanele care au gânduri suicidale. Cuvintele emoționale negative au fost paradoxal mai puțin răspândite în grupurile de persoane care au avut idei de suicid decât în cazul persoanelor care suferă de anxietate și depresie.