E mai bine să ierţi, dar cum să faci asta?
Care sunt paşii prin care controlezi emoţiile negative? Miller nu are răspunsul complet la această întrebare. Pe de o parte, e greu să ierţi pentru că simţi că astfel ar părea că i-ai da cumva dreptate celui care ţi-a făcut ceva rău. Dar şi mai greu e să ierţi pe cineva care nici măcar nu recunoaşte că a greşit: de ce l-ai ierta?
Înainte de a afla de ce, trebuie să ştii cum, consideră autorul articolului.
1. Treci prin toate stadiile durerii.
Lasă ofensa sau greşeala să te marcheze, apoi las-o să te rănească complet. Nu evita durerea. Obişnuieşte-te cât poţi cu ideea că s-a întâmplat, oricât de insuportabilă ar fi. Dar nu uita că se va estompa cu timpul. "Va fi cu 2% mai uşoară în fiecare zi. O vei simţi ca pe o durere de dinţi, apoi va deveni ceva suportabil", scrie Miller.
2. Lasă ofensa să te înfurie.
N-o elibera, pentru că altfel te vei învinovăţi singur. Vorbeşte despre asta cu apropiaţii tăi, dar explică-le că eşti furios şi nu-ţi poţi stăpâni emoţiile.
Furia, ca şi durerea, se vor estompa cu timpul, şi vei accepta situaţia aşa cum e. Evită să o mai analizezi: gata, s-a întâmplat şi nu mai poţi schimba asta. La început ţi se va părea şocant, dar în timp vei accepta situaţia ca pe un fapt pe care nu-l mai poţi schimba.
"De aici încolo te afli în poziţia din care poţi ierta. Va fi o muncă grea, dar merită", scrie Miller. Autorul propune un exerciţiu prin care oricine poate căpăta puterea de a ierta dacă îşi doreşte asta: "Stai jos şi roagă-te pentru cel care îl urăşti. Stai şi imaginează-ţi că are o viaţă bună, apoi realizează că ţi-a greşit, poate nu ţie, poate altcuiva sau lui Dumnezeu. Atunci preţuieşte-l din toată inima. Roagă-te pentru el, doreşte-i tot binele din lume. Încetează să te mai rogi la Dumnezeu să-l distrugă şi roagă-te să-l binecuvânteze. Roagă-te la Dumnezeu să-i deschidă inima ca să poată primi dragostea şi să-l oprească să-i rănească şi pe alţii. Aceasta e singura cale pe care o ştiu pentru a ierta."
Posteaza comentariu