Tu cum iti folosesti capul?

Prin intermediul tehnologiei, cercetatorii au putut schimba, in unele cazuri, sexul si timbrul vocal al avatarului, astfel incat persoana folosita drept cobai avea impresia ca discuta cu un barbat, cand, in fapt, discuta cu o femeie, sau viceversa.

"Am descoperit ca oamenii se adapteaza la miscarile capului si la expresiile faciale ale celeilalte persoane, fara sa tina cont de sexul persoanei cu care discuta", a explicat Boker. "Acest lucru e important pentru ca arata ca modul in care arati este mai putin important decat modul in care te misti, atunci cand e vorba de ceea ce simt alti oameni atunci cand vorbesc cu tine", a adaugat el.

Boker si echipa sa incearca sa inteleaga modul in care interactioneaza oamenii in conversatii si influentele asupra discutiei pe care le au factori ca sexul si rasa interlocutorilor.

Gesturile "in oglinda" ii determina pe interlocutorii sa se simta mai apropiati


Cercetatorii au observat, de pilda, ca atunci cand cineva da din cap a incuviintare in timpul discutiei, interlocutorul face acelasi gest. Acest proces "in oglinda" ajuta participantii la discutie sa simta ca se formeaza o legatura intre ei.
"Cand expresiile mele faciale si miscarile capului sunt coordonate cu ale tale, activez un sistem care ma ajuta sa empatizez cu ceea ce simti tu", a explicat Boker.

Studiul cercetatorilor americani sugereaza ca modul in care ne miscam capul intr-o discutie, impreuna cu expresiile faciale pe care le producem, poate influenta mersul conversatiei. Si ne poate ajuta sa servim anumite argumente cu mai multa eficienta, sa fim mai bine intelesi sau chiar sa castigam interlocutorul de partea noastra.

Mai mult decat atat, un studiu mai vechi Scienceagogo sugereaza ca atunci cand dai din cap a aprobare sau a dezaprobare nu transmiti doar un mesaj catre interlocutor, ci este foarte probabil sa te autoinfluentezi.
Cu alte cuvinte, gesturile servesc si drept instrumente de validare pentru propriile noastre ganduri.

"Daca dam din cap a incuviintare, capatam incredere in ceea ce gandim. Dar cand dam din cap dintr-o parte in alta, a dezaprobare, pierdem increderea in propriile noastre ganduri", spunea cercetatorul Richard Petty, profesor de psihologie la Ohio State University.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod