Tămâia este un antidepresiv psihoactiv

Tămâia face parte din ceremoniile religioase și din alte ceremonii culturale. Rășina din copacul Boswellia, cunoscută și sub numele de tămâie sau olibanum, este considerată a fi o aromă care îți ajută sufletul să ajungă la exaltare spirituală.
Rășina de tămâie este menționată în numeroase texte antice, inclusiv în testamentul nou și cel vechi. Se spunea că are capacități mistice, o credință care a fost transmisă până la practicile spirituale din prezent. Însă iată cum au ajuns cercetătorii la concluzia că tămâia este un antidepresiv psihoactiv!

Care sunt motivele pentru care tămâia a fost declarată un antidepresiv psihoactiv?


O echipă de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins și Universitatea Ebraică din Ierusalim a făcut un studiu pentru a vedea ce efecte are această practică veche a arderii tămâii. Oamenii de știință au studiat tămâia pentru a determina de ce are efecte psihoactive.

Pentru a realiza studiul și pentru a observa efectele tămâii asupra minții, cercetătorii au administrat un acetat din rășina originală Boswellia la șoareci de laborator.
Aceștia au descoperit că acetatul influențează zonele creierului care reglează emoțiile. Mai exact, a fost activată proteina TRPV3, care este comună pentru creierul tuturor mamiferelor. Această proteină este deja cunoscută pentru implicarea în percepția pielii cu privire la căldură. Efectul asupra minții, cu toate acestea, este antidepresiv și anxiolitic, ajutându-te să te simți relaxat. Tămâia îți ajută mintea să se odihnească și să perceapă lumea din jurul său. 

Este posibil să nu fie o coincidență că multe religii și practici spirituale ard tămâie.

 
Aceasta ar putea induce un sentiment de calm participanților și îi poate face să reflecteze asupra vieții, fiind în același timp capabili să își planifice un viitor mai simplu și mai puțin stresant. Grecii din Antichitate foloseau această rășină ca un dar.
Tămâia era folosită pentru a ajuta oamenii să simtă prezența a diferiți zei și ca semn de mulțumire. În Iudeea Antică se folosea tămâia în timpul ceremoniilor. Aceasta este folosită în multe biserici creștine.

În ciuda informațiilor provenite din textele antice, ingredientele din tămâie nu fuseseră investigate pentru psihoactivitate. Oamenii de știință au descoperit că unul dintre componentele tămâii a dus la scăderea anxietății și a determinat un comportament antidepresiv atunci când a fost testat pe șoareci. Însă cei mai mulți credincioși cred că arderea tămâii are doar o semnificație simbolică.

În prezent, tămâia nu este recunoscută doar pentru rolul său spiritual, ci și ca formă practică de tratament pentru persoanele care suferă de depresie și anxietate.
Foarte multe persoane suferă de depresie. Unii au o tulburare care este o depresie mai puțin severă, însă mult mai mulți oameni suferă de o formă de anxietate severă. Depresia și anxietatea sunt corelate și adesea se suprapun în multe cazuri. În final, totul pare să stea într-o încercare de a restabili echilibrul minții. 

Nu toate cazurile necesită medicamente, care pot avea și efecte secundare. În schimb, poți încerca lucruri naturale, cum ar yoga, meditația și nutriția adecvată, pentru a reveni la o stare echilibrată a sănătății.

Mirosul este strâns corelat cu sistemul limbic din creier, unde sunt gestionate motivația și anxietatea. Dacă se utilizează cu moderație, inhalarea tămâii prezintă un risc moderat spre scăzut și poate ajuta persoanele care suferă de anxietate și depresie.
Tămâia poate ajuta organismul în mai multe moduri, nu doar în ceea ce privește sănătatea mintală. S-a dovedit a fi un remediu bun pentru greață, tuse toracică, febră, hipertensiune arterială. De asemenea, este o modalitate bună de a ține insectele dăunătoare precum țânțarii la distanță. 
iulia-mirica