Dar cât de benefic este un film horror depinde de două lucruri: cât de înspăimântător ţi se pare filmul pe care îl vizionezi şi cât de mult îţi doreşti să fii speriat de acesta.
Oamenii de ştiinţă au rugat zece persoane să vizioneze zece filme de groază, timp în care le-au monitorizat ritmul cardiac, oxigenul inspirat şi nivelul de dioxid de carbon expirat.
Potrivit unilad.co.uk, aceştia au descoperit că expunerea subiecţilor la stimuli care le provoacă teamă conduce la eliberarea adrenalinei în organism, care la rândul său declanşează răspunsul numit "luptă sau fugi" al sistemului nervos.
Atunci când acest răspuns este declanşat, corpul începe să ardă grăsime pentru a obţine mai multă energie şi în acelaşi timp eliberează zahăr în sânge.
Dar vizionarea filmelor horror are mai multe beneficii, nu doar pentru slăbit. Un alt studiu a evidenţiat faptul că imaginile înfricoşătoare determină organismul să producă mai multe celule albe.
Şi în acest caz mecanismul "luptă sau fugi" este cel care provoacă acest efect, care contribuie la o mai bună capacitate a organismului de a combate infecţiile, stimulând astfel funcţionarea sistemului imunitar.
Mai mult decât atât, deşi pare improbabil, filmele horror pot îmbunătăţi starea de spirit a unei persoane, potrivit lui Margee Kerr, sociolog specializat în cercetarea fricii.
După ce au fost înspăimântaţi, oamenii tind să fie mai puţin anxioşi sau frustraţi şi declară că au o stare de fericire.
Dar poţi avea parte de toate aceste beneficii cu o condiţie, şi anume dacă îţi doreşti să fii speriat. Cu alte cuvinte, dacă nu eşti fan al acestui gen de film, atunci vizionarea unei producţii horror îţi poate accentua stările de anxietate. Iar în cazul copiilor care sunt expuşi la filme horror, efectele negative pot fi de lungă durată. De aceea nu este indicat să-ţi laşi copilul să vizioneze scene care l-ar putea speria.