Somnul si influenta lui asupra calitatii vietii

Unii oameni se trezesc foarte usor din somn, altii foarte greu. Somnul nu este in intregime o stare de pasivitate, persoanele adormite nu sunt insensibile la mediul lor inconjurator. Literatura de specialitate vorbeste despre existenta a cinci stadii ale somnului. Cand o persoana inchide ochii si se relaxeaza undele cerebrale incep sa se modifice. Cu cat somnul devine mai profund, cu atat undele cerebrale devin mai lente.

In general, este destul de greu sa trezesti o persoana aflata in faza a treia sau a patra a somnului, desi aceasta poate fi trezita de un lucru familiar. Creierul poseda doua procese opuse, care guverneaza tendinta de a adormi sau de a ramane treaz. Tendinta homeostazica la somn este un proces fiziologic activat pentru a obtine cantitatea de somn necesara unui nivel stabil de vigilenta si viteza de reactie. Nevoia de somn se acumuleaza pe parcursul intregii zile, daca am dormit prea putin noaptea trecuta, tendinta de a adormi in timpul zilei va fi destul de mare.

Procesul de alertare circadiana ne face sa atingem un maxim de energie intr-un anumit moment al zilei. Ceasul biologic al organismului controleaza schimbarile psihologice si fiziologice. Ceasul biologic este afectat de expunerea la lumina, acesta semanlizand creierului reducerea secretiei de melatonina, un hormon care induce somnul. In general, persoanele adulte dorm intre 6 si 9 ore pe noapte. Oamenii care dorm mai putine ore pe noapte au semne caracteristice de somnolenta in timpul zilei, chiar daca nu isi dau seama de acest lucru.

Incapacitatea de a adormi bine duce la o functionare inadecvata in timpul zilei sau la o somnolenta excesiva. O mare parte din populatia adulta are probleme cu starea de somnolenta din timpul zile, datorita acumularilor anilor din urma in care nu au dormit suficient de mult. O ora de somn pierduta in fiecare noapte, pentru o saptamana, echivaleaza cu o noapte nedormita.

Un simptom frecvent al somnului insuficient este incapacitatea de a parcurge ziua fara o scadere temporara a energiei si atentiei, care se produce de obicei in jurul amiezii. In general, aceasta stare este atribuita altor factori cum ar fi: consumul de alcool, o masa bogata, activitati plictisitoare, etc. Acesti factori nu fac decat sa puna in evidenta faptul ca avem in spate un numar de ore de somn pierdute care s-au acumulat.

Dormind normal, suficient, o persoana este la fel de atenta si plina de energie toata ziua, chiar atunci cand este angajata in activitati sedentare, nesemnificative. O serie de cercetari au evidentiat faptul ca nivelul atentiei distributive si viteza de reacatie creste semnificativ cand oamenii care dorm de obicei opt ore pe noapte mai au posibilitatea de a mai dormi doua ore in plus.

Desi majoritatea oamenilor pot functiona satisfacator dormind, in general, opt ore pe noapte, acestia nu reusesc sa obtina performante maxime. Se pare ca si orele de somn in plus constituie un fel de rezerva de somn care pot sa sustina persoana in momentul in care nu mai poate dormi suficient. Pierderea unei ore de somn creste posibiliatatea aparitiei bolilor, erorilor si a accidentelor.

Pentru a combate problemele cauzate de lipsa somnului este util sa luam anumite masuri:

  • Stabilirea unui orar de somn regulat, mai ales trezirea periodica la aceiasi ora, indiferent de cat ati dormit pentru a nu perturba ciclul de somn, fiind de preferat ca la sfarsitul saptamanii sa nu va treziti mai tarziu decat ora la care va treziti in timpul saptamanii;
  •  Este de preferat sa se evite consumul de substante care contin cafeina inainte cu cateva ore de culcare. Chiar daca unele persoane sustin ca nu sunt afectate de cafeina, corpul are nevoie de cateva ore pentru a reduce cantitatea de cafeina din fluxul sanguin;
  •  Seara este de preferat sa beti un pahar cu lapte pentru ca acesta induce somnul. Mesele bogate inainte de culcare sunt de evitat deoarece ingreuneaza activitatea sistemului digestiv;
  •  Este de preferat sa evitati somniferele pentru ca acestea perturba ciclul de somn si folosirea lor pe termen lung duce inevitabil la insomnie. Chiar si in noptile dinaintea examenelor este indicat sa renuntati la folosirea lor. O noapte de somn prost tinde sa nu afecteze performanta in ziua urmatoare, dar mahmureala indusa de un calmant poate sa o faca;
  •  Inainte de culcare evitati gandurile sau activitatile care va streseaza;
  •  Alegeti acele activitati care va calmeaza si va ajuta sa va relaxati. Atunci cand nu reusiti sa adormiti, ramaneti in pat si incercati sa va relaxati. Daca nu va reuseste, puteti face un lucru linistitor, care sa va reduca anxietatea. Exercitiul fizic regulat va va ajuta sa dormiti mai bine. De preferat ar fi sa evitati eforturile mari inainte de culcare.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dana s pe 3 Sep 2008, 13:50
    ce sa fac

    Tatal meu lucreaza pe schimburi 1,2,3. Cand este schimbul trei nu poate dormi noapte. Ce sa-i dau sa se poata odihni? el are probleme si cu inima , cu tensiunea si urmeaza un tratament. O problema foarte importanta este are o piatra de 2 cm la rinichi si nu vrea sa mearga la doctor. ce este de facut?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod