Simturile care ucid sau exalta dragostea

De foarte multe ori, intalnirea dintre doua fiinte umane debuteaza cu o cautare senzoriala. Apoi, treptat sau, cateodata, foarte rapid, sexualitatea cuplului se focalizeaza asupra genitalitatii, in detrimentul senzualitatii. Pe masura ce cuplul inainteaza in timp, mangaierile, saruturile, cuvintele se pierd. Treptat, survine uitarea simturilor si precipitarea asupra zonelor sexuale primare (...).

Frecventa la barbat, aceasta evolutie spre sexualitatea genitala, se cere pusa in relatie cu primatul performantei in sexualitatea masculina. Pentru a privilegia corpul, simturile, zonele erogene primare si secundare, intregul si nu "partile", trebuie abandonata credinta ca tinta, cu orice pret, este "sacrosancta penetrare". O femeie trece prin senzualitate inainte de a continua spre sexualitate. Uneori, chiar, ea va fi satisfacuta si fara a ajunge la etapa sexuala.

Importanta simturilor

Toate simturile isi au locul lor in sexualitate. Cunoastem rolul vederii in apropierea erotica de un partener: cei doi se privesc in ochi, fiecare vede ce-l atrage, fiecare este vazut si captat atragand atentia. Pentru a trezi acest simt, se folosesc tot felul de strategii. La fel se intampla cu pipaitul, prelungire a privirii, abordare personalizata de la corp la corp. Intre ochi si piele intervine urechea: ceea ce aud, sunetele, cuvintele, melodiile purtatoare de povesti si de senzatii. Este organul de comunicare cu vederea si cu pipaitul. Aceste trei simturi de baza fac parte integranta din comunicarea senzoriala, care va deveni senzuala daca asa decid partenerii.

Pe plan sexual, fiecare simt poate avea un efect incitativ sau unul disuasiv. Aceasta diferenta si aceasta specificitate sunt inscrise in istoria noastra, ca niste amprente memorizate. Atunci cand privesc, ascult sau pipai, in joc nu e doar simtul solicitat de clipa, ci si intreaga istorie a acestui simt.

Testeaza-ti propria senzorialitate si pe cea a partenerului


Unii se impaca mai bine cu un anumit simt; altii se blocheaza foarte repede cu un altul. Altii, iarasi, se pot juca, deopotriva, cu toate. Limbajul sexual, pe langa cuvinte, este si un limbaj al simturilor. Este, deci, esential sa stii cu care dintre simturi te impaci sau nu te impaci bine; aceasta inlesneste comunicarea in doi.

1. Explorati-va fiecare din simturi, facand de fiecare data abstractie de toate celelalte.

Pipaitul
Nu-i vorba doar de atingerea corpului cu mainile sau cu degetele. Este vorba doar de contactul oricareia dintre partile corpului cu oricare alta (gura, buze, limba, sex, piele) si de toate combinatiile posibile. Mai e si contactul cu o tesatura (o haina, de exemplu) sau cu secretii (sperma, de exemplu). Pipaitul e asociat si cu presiunea mangaierilor, care pot fi resimtite pozitiv sau negativ.

Vazul
Este vorba de privirea corpului meu, a corpului partenerei/partenerului, gol sau imbracat, de vederea miscarilor, a pozitiilor, a corpului excitat. Mai este si vederea locului in care se desfasoara jocul amoros. Si, in fine, este vorba de ceea ce vad inchizand ochii (fantasme, ganduri, imagini, spaime).

Auzul
E vorba de sunete, de cuvintele rostite, de muzica limbajului, de a ma asculta si auzi deopotriva pe mine, ca si pe partenera mea / partenerul meu. Mai e si contextul, pozitiv sau negativ: ambianta, zgomotele placute sau neplacute, ceea ce imi excita dorinta sau o paraziteaza.

Gustul
Este contactul salivei mele, al limbii mele, al palatului meu cu corpul partenerei/partenerului (oricare ar fi aceasta zona a corpului). Gustul se apropie adesea de miros: de multe ori, cand gust ceva, in acelasi timp ii simt mirosul. Exista gust amar, acru, dulce sau fad al pielii, al salivei, al mucoaselor, al secretiilor.

Mirosul
E vorba de mirosurile naturale ale corpului (rasuflarea, sudoarea, secretiile etc.), dar si de parfumurile asociate erotismului sau obiceiurilor cotidiene. Apoi, de asemenea, de mirosurile din jur, din mediul inconjurator.

2. Puneti-va acum urmatoarele intrebari:

  • Cu care din simturi ma impac cel mai bine? Dar cel mai rau?

  • Cu care din simturi se impaca cel mai bine partenerul meu / partenera mea? Cu care cel mai rau?

  • Care sunt combinatiile de simturi pe care le prefer? Ce prefera partenerul meu / partenera mea?

  • Care simt ma excita cel mai mult? Dar pe partenerul meu / partenera mea?

  • Care simt ma blocheaza cel mai mult? Dar pe partenerul meu / partenera mea?

  • Este la curent partenerul meu / partenera mea cu ceea ce imi place sau displace cel mai mult pe plan senzorial?

  • Sunt eu la curent cu ceea ce-i place, respectiv displace cel mai mult partenerului meu / partenerei mele?

  • Stiu oare ce ambianta, ce climat senzorial favorizeaza sexualitatea partenerului meu / partenerei mele?

  • Stie oare partenerul meu / partenera mea ce ambianta, ce climat favorizeaza sexualitatea mea?

Preluare din cartea "Cum sa depasim dificultatile sexuale" de Francois-Xavier Poudat aparuta la Editura Trei.