Deși este o afecțiune recunoscută în lumea medicală, este destul de puțin cunoscută, fiind diagnosticată rar. Poate coincide adesea cu alte tulburări ale somnului, ceea ce o face și mai periculoasă pentru persoanele afectate și nu numai. Este o problemă pe care medicii încă se străduiesc să o înțeleagă. Spectrul larg de afecțiuni ale somnului din care face parte și sexomnia poartă denumirea de parasomnie.
Ce este sexsomnia?
Sexsomnia este o parasomnie de tip NREM. Persoanele afectate se angajază în mod inconștient în acte sexuale în timp ce dorm și adesea se trezesc fără să își amintească ceea ce au făcut în timpul somnului. Au fost cazuri în care persoane afectate au descoperit că au semne pe corp, iar unele femei au descoperit că sunt însărcinate, fără să știe că au întreținut relații sexuale.
Se întâmplă adesea ca sexomnia să fie asociată și cu alte tulburări ale somnului. Poate apărea simultan cu somnabulismul, coșmaruri, mersul în somn etc.
Factorii care declanșează sexsomnia
La fel cazul altor tulburări ale somnului,această problemă poate fi declanșată de stres, somn insuficient, excesul de alcool sau consumul de droguri. Iar o combinație a acestor factori poate accentua riscul de apariție a episoadelor de sexsomnie.
Riscurile acestei afecțiuni
Bolile cu transmitere sexuală se numără printre riscurile acestei afecțiuni neobișnuite. De asemenea, comportamentul cu tendință sexuală din timpul somnului îl poate aduce pe cel afectat în situații foarte periculoase. Oamenii pot fi profund afectați de o astfel de problemă medicală, consecințele fiind foarte variate atât pe plan medical, cât și social.
Tratament
Psihoterapia este un prim pas în tratarea persoanelor afectate de sexsomnie. Trauma emoțională provocată de aflarea adevărului despre activitățile pe care le fac în timpul somnului poate fi extrem de gravă, putând cauza depresie puternică. În unele cazuri, sexsomnia este tratată folosind tratament medicamentos.
Posteaza comentariu