Trezitul de dimineață nu este pentru oricine. De fapt, specialiștii au împărțit oamenii în două categorii, în funcție de obiceiurile lor legate de somn: "ciocârlii" - persoane matinale, care se culcă devreme și reușesc să se trezească cu ușurință dimineața, chiar și fără alarmă - și "păsări de noapte" - persoane care sunt mai active noaptea, se culcă târziu și nu se pot trezi la primele ore ale dimineții.
Categoria din care faci parte, numită cronotip, este determinată genetic și probabil știi deja până acum în care dintre ele te încadrezi. Acesta este motivul pentru care unii oameni se trezesc plini de energie dimineața, uneori chiar fără alarmă, în timp ce alții amână alarma telefonului la infinit.
În afara factorilor genetici, specialiștii au mai descoperit că ora la care te-ai născut îți afectează această predispoziție.
Persoanele care s-au născut dimineața au obținut rezultate mai bune la testele efectuate dimineața
Se pare că natura ne „programează” încă de la naștere.
La această concluzie au ajuns unii medici care au realizat un studiu pe un grup mare de studenți. Cei care erau născuți seara au obținut cele mai bune rezultate la testele desfășurate după amiaza, iar cei născuți dimineața au avut cele mai bune rezultate în primele ore ale zilei.Ora la care te-ai născut îți poate seta ceasul biologic pentru tot restul vieții. Anotimpul și nivelul de lumină naturală la care ești expus la scurt timp după naștere te pot influența întreaga viață. Dacă ești născută noaptea, când nivelul luminii este scăzut, acesta este momentul în care îți începi activitatea. Prin urmare, ești programată să funcționezi mai bine după lăsarea întunericului.
Cei care s-au născut prematur sunt și mai puternic influențați de ora nașterii
Unele persoane se trezesc foarte devreme dimineața indiferent ce ar face. studiu a arătat că acești adulți au fost copii născuți prematur. Au fost făcute și alte descoperiri interesante. Un grup de copii născuți prematur au fost studiați în timpul somnului. Cercetătorii au descoperit că aceștia au avut o durată de somn cu 45 de minute mai scurtă și o calitate mai proastă a somnului pe timpul nopții comparativ cu copiii născuți la termen.
Un De asemenea, oamenii de știință au mai descoperit că cei care au avut o greutate mai mică la naștere au tendința de a se trezi cu, în medie, 40 de minute mai devreme decât restul oamenilor.
Fiecare categorie de cronotip are propriile avantaje și dezavantaje
S-a descoperit că persoanele matinale sunt în general mai sănătoase, în timp ce persoanele mai active noaptea sunt predispuse să sufere de probleme ale stării de spirit și de depresie.
În același timp, oamenii care sunt mai activi seara sunt mai creativi. Persoanele matinale sunt mai puțin impulsive și mai productive când vine vorba de activitățile care trebuie desfășurate în prima parte a zilei, precum munca de birou. Poate fi un avantaj major când ai întâlniri și ședințe programate dimineața și te simți în cea mai bună formă.