Oamenii de știință explică de ce e bine să te trezești devreme

Femeile care se culcă și se trezesc mai devreme au un risc mai scăzut de a face depresie, potrivit unui nou studiu.
Studiul, publicat în Journal of Psychiatric Research, a examinat datele a peste 32000 de asistente medicale pentru a determina dacă există o corelație între obiceiurile legate de orele de somn și tulburări ale stărilor de spirit.

Cronotipul, care reprezintă preferințele pentru orele de culcare și de trezire, este determinat parțial de moștenirea genetică. Cu alte cuvinte, obiceiul de a te culca la ore târzii și de a te trezi mai târziu dimineața sau invers este influențat de trăsăturile genetice moștenite.

Iar cercetătorii au descoperit că acesta pare să influențeze riscul de apariție a depresiei.

"Rezultatele obținute arată o legătură între cronotip și riscul de a dezvolta depresie", a declarat Celine Vetter, coordonatorul studiului.

Un alt studiu, publicat în anul 2016, a mai arătat că persoanele care se culcă târziu noaptea sunt mai predispuse de a suferi de depresie.
Dar acest studiu mai vechi ia în considerare un singur factor de risc pentru depresie, ceea ce înseamnă că deși cercetarea este utilă, nu poate determina dacă depresia îi face pe oameni să se culce mai târziu sau dacă ora târzie de culcare crește riscul de depresie.

Cercetarea recentă, realizată la Universitatea din Colorado, SUA, a urmărit timp de patru ani tiparul de somn și simptomele depresiei în cazul a peste 32000 de participanți, luând în considerare și alți factori de risc pentru depresie, printre care greutatea corporală, nivelul de activitate fizică, bolile cronice sau munca în schimbul de noapte.
Cei care au declarat că se culcă târziu de obicei s-au dovedit a fi preponderent persoane necăsătorite, care locuiesc singure, sunt mai predispuse să fumeze și să aibă un program de somn haotic.

Chiar și după ce au fost luați în considerare toți factorii sociali și de mediu, participanții la studiu care se culcau mai devreme și se trezeau dimineața devreme aveau un risc cu 12-27% mai mic de a fi depresivi, comparativ cu cei care aveau un tipar de somn intermediar și nu se încadrau nici în grupa celor care se culcă târziu, nici a celor care se culcă devreme.

"Aceste informații ne arată că poate exista un efect al obiceiurilor de somn asupra riscului de depresie și care nu este determinat de factori de mediu sau de stilul de viață.
De asemenea, nivelul de lumină și orele la care te expui la lumină influențează cronotipul, iar expunerea la lumină influențează riscul de depresie
", declară coordonatorul studiului.

Dar asta nu înseamnă că obiceiul de a sta noaptea până târziu și de a dormi mai mult dimineața te va face să devii depresiv. De fapt, specialiștii spun că oricine își poate scădea riscul de depresie dacă doarme suficient, dacă petrece suficient timp în aer liber, la lumina zilei, și dacă scade intensitatea luminii în camera în care doarme.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă