Neuroștiința a ajuns la aceeași concluzie ca budismul: nu există un sine constant

Evan Thomson, un om de știință de la Universitatea British Colombia, a confirmat că învățămintele budiste conform cărora există un sine care se schimbă mereu sunt adevărate. Conform budiștilor, schimbarea este singura constantă din univers, ceea ce înseamnă că nu există un sine constant.

De ce nu există un sine constant? Iată ce spun specialiștii!


Neuroștiința afirmă și că organismul și creierul sunt constant în acțiune sau într-o stare de plutire progresivă, ceea ce demonstrează că nu există un sine constant. Iar dintr-o perspectivă a neuroștiinței, creierul și corpul sunt într-un flux continuu. Nu există nimic care să corespundă cu sentimentul că există un sine neschimbat.

Neuroplastia spune că avem un creier maleabil și capabil de schimbare.
Acest lucru înseamnă că îți poți schimba creierul în multe aspecte, deschizându-ți posibilitățile de a crește.

Iar acest concept pare să ne elibereze? De ce? Pentru că nu ești definit de gândurile tale sau de propria idee că ești cine ești. Posibilitățile de a te schimba sunt nelimitate. Aceste descoperiri sunt contrare și încurajărilor de a ne descoperi. În schimb, viața este despre schimbări și creștere. 

Buddha a spus că nimic nu este permanent.
Totul este supus schimbării. A fi este întotdeauna a deveni. Călugării budiști au spus mereu că universul și oamenii se schimbă constant. Prin antrenarea minții noastre, aceștia spun că putem ridica nivelul controlului pe care îl deținem. De asemenea, este amintită și practica non-atașamentului. Dacă ne atașăm de ceva, vrem ca acel ceva să rămână stabil, iar acest lucru este contrar forțelor universului.
Impermanența este un principiu al armoniei, după cum spunea învățătorul budist Pema Chodron. 

Însă conștiința ce rol are în toate acestea?


Neuroștiința a fost depășită de conceptul conștiinței. Nu poate explica de ce sau cum există. Însă budiștii definesc conștiința în trei arii diferite: 

  • conștiința este condiționată de fabricații materiale;
  • conștiința și mintea-corpul sunt interdependente;
  • conștiința acționează ca o forță a vieții, care se continuă de-a lungul renașterilor.

Pe măsură ce neuroștiința avansează, poate că budismul va fi dovedit ca fiind adevărat și în ceea ce privește conștiința.
iulia-mirica