Exista o diferenta esentiala intre modurile in care "aud" femeile, respectiv barbatii. Oamenii difera foarte mult intre ei in privinta sensibilitatii fata de asa-numitele "semnale nonverbale".
Femeile sunt mai pricepute la identificarea si interpretarea semnalelor nonverbale, cum ar fi expresia fetei si tonul vocii
Modurile diferite in care oamenii reactioneaza la exprimarea emotiilor par sa fie legate de o diferenta functionala de la nivelul creierului. Un studiu arata ca, atunci cand femeile vad o expresie de frica pe chipul cuiva, centrul de avertizare din creierul lor, care controleaza sentimentul de frica si recunoasterea acesteia, reactioneaza mai repede decat la barbati.
Ce nu-ti convine?
Nu trebuie sa ne surprinda faptul ca diferentele dintre barbati si femei in materie de receptivitate la semnalele nonverbale ajung sa reprezinte sursa multor neintelegeri. Esti convinsa ca emotiile pe care le resimti nu pot sa nu fie la fel de clare ca lumina zilei - si totusi, el parca nici nu le observa!
Femeile se simt adeseori frustrate de incapacitatea barbatilor de a le "citi"; cand se bosumfla, intorc spatele, plang, ies din camera trantind usa ori pur si simplu se arata lezate, ele asteapta o reactie din partea barbatilor, dar de multe ori nu au parte de nici una, ceea ce le creeaza un sentiment de mare frustrare. "De unde sa stiu eu ce e-n capul tau?!" - se apara barbatul de obicei, exasperat, cand ii reprosezi faptul ca nu baga in seama starea ta de spirit evidenta.
Adevarul este ca nu e tocmai just sa dai vina pe el fiindca nu reuseste sa descifreze semnalele nonverbale pe care i le trimiti. Pur si simplu nu poseda capacitatea innascuta de a face acest lucru! Cand il acuzi ca nu observa semnalele tale, este ca si cum te-ai juca "de-a v-ati ascunselea" cu cineva care de fapt a plecat de mult acasa. Daca iti doresti o comunicare eficienta, nu uita ca barbatul cu care stai de vorba nu poate interpreta semnalele nonverbale la fel de bine cum le poti interpreta tu pe ale lui.
Interpretarea semnalelor nonverbale este unul dintre domeniile in care barbatii si femeile au multe de invatat unii de la altii. Acest lucru este valabil mai cu seama in cazul medicilor. Dupa cum spunea Bernard Lown, laureat al Premiului Nobel, doctorii trebuie sa se arate deosebit de "sensibili la orice lacrima nevarsata, la orice suspin retinut".
Sigur ca nu numai in domeniul medicinei se dovedeste necesar ca oamenii sa se asculte unii pe altii mai bine si mai participativ. Si nu numai in activitatea profesionala a medicilor trebuie sa utilizezi toate informatiile transmise de celalalt pentru a-ti face o idee asupra starii lui de spirit. Daca un tata este atent la modul in care copilul sau utilizeaza limbajul trupului pe masura ce se apropie de scoala, poate capata informatii esentiale despre cum se integreaza copilul in viata scolara; daca o femeie urmareste reactia iubitului ei la avansurile altei femei, poate afla mai multe din gesturile lui decat daca-l bombardeaza cu intrebari mai tarziu.
Preluare din cartea "De ce femeile uita greu si barbatii repede" de Marianne J. Legato aparuta la editura Curtea Veche.