Motivul pentru care oamenii văd culorile diferit
În trecut, oamenii de știință erau de părere că persoanele cu vedere normală vedeau aceleași culori, datorită modului creierului de a prelucra lumina și a percepțiilor despre culori. Însă răspunsul acestora s-a schimbat recent. Joseph Carroll de la Colegiul Medicilor din Wisconsin a dezvăluit că unele persoane nu văd aceleași culori. Roșul unei persoane ar putea fi albastrul altei persoane și viceversa.
Un experiment realizat cu ajutorul maimuțelor sugerează faptul că percepția culorilor apare în creierul nostru ca răspuns al experiențelor din lumea exterioară, însă acest proces se desfășoară conform unui model predeterminat. În 2009, oamenii de știință au injectat un virus în ochii maimuțelor, care a infectat aleator unele dintre celulele conice sensibile la culoarea verde. Virusul a introdus o genă în ADN-ul conurilor verzi, care au fost transformate în conuri roșii. Această acțiune a oferit maimuțelor conuri albastre, verzi și roșii. Deși creierul lor nu era conectat la mesajele date de conurile roșii, maimuțele au înțeles informațiile noi și au reușit să găsească puncte verzi și roșii într-o imagine gri. Oamenii de știință au încercat să își dea seama dacă aceeași tehnică ar putea fi folosită și în cazul oamenilor. Iar aceste studii speră că oamenii ar putea avea într-o zi al patrulea tip de celulele de con, cum ar fi conul sensibil la radiații ultraviolete.
Dar experimentul de mai sus a avut o altă implicație profundă: chiar dacă neuronii din creierul maimuțelor erau obișnuiți să primească semnale de conuri verzi, aceștia s-au adaptat în mod spontan să primească semnale din conurile roșii, permițându-le maimuțelor să perceapă culori noi. Însă ce au crezut maimuțele despre noile culori? De fapt, nu există percepții predeterminate atribuite fiecărei lungimi de undă, după cum a afirmat Carroll. Abilitatea de a diferenția anumite lungimi de undă a apărut din albastru, prin simpla introducere a unei noi gene. Astfel, circuitele creierului iau orice informație și îi oferă o anumită percepție.
Atunci când ne naștem, creierul nostru probabil că face același lucru. Neuronii noștri nu sunt configurați să răspundă la culori într-un anume fel, fiecare din noi dezvoltă o percepție unică a culorilor. Culoarea este o senzație privată, după cum a dezvăluit Carroll.