Coșmarurile îți pot afecta sănătatea mentală, spun studiile

Nimic nu-ți strică somnul mai mult decât o poate face un coșmar. Un studiu efectuat în Germania explică modul în care un vis urât ne poate influența dispoziția a doua zi.
Cercetatorii au descoperit ca, printre altele, un cosmar poate declanaa cresterea nivelului de cortizol dupa trezire. Mind Body Green ne arata care este legatura dintre somn si stres, dar si cum sa-ti incepi dimineata daca un cosmar ti-a stors toata energia.

Pentru acest studiu, cercetatorii au monitorizat 30 de voluntari care aveau frecvent cosmaruri pentru a vedea daca acestea le afecteaza raspunsul cortizolului la trezire – o crestere intre 38% si 75% in nivelurile de cortizol care la unii oameni ating nivelul maximum timp de 30–45 minute, dimineata, dupa trezire.

Acest raspuns face parte din ritmul circadian care provoaca o crestere a nivelului de cortizol in prima ora dupa trezire.
Cand suntem stresati, organismul tinde sa produca mai mult cortizol, iar acest surplus al hormonului de stres poate conduce la fluctuatii ale dispozitiei, ingrasare, perturbari ale florei intestinale si alte probleme.

Timp de doua saptamani, participantii la studiu au oferit esantioane de saliva si au raspuns la intrebari despre calitatea somnului lor si despre orice cosmar. Dupa ce raportau ca au avut un cosmar, cercetatorii comparau datele inregistrate despre raspunsul cortizolului la trezire cu cele colectate dupa visele inofensive. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro