Ai o stare de spirit proastă? Sunt șanse să fii mai productivă

O stare de spirit negativă ar putea să-ți sporească productivitatea, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii au descoperit că în cazul unor persoane, o stare de spirit proastă poate să îmbunătățească atenția, managementul timpului și prioritizarea eficientă a taskurilor.

Dar se pare că depinde ce fel de persoană ești. Unii oameni au temperamente hiperreactive, iar răspunsurile lor emoționale sunt intense și durează mai mult. Alții, în schimb, sunt hiporeactivi, ceea ce înseamnă că starea lor de negativă nu durează prea mult atunci când se enervează.

În cadrul acestui studiu, persoanele cu o reactivitate scăzută la emoții nu au fost ajutați de starea de spirit proastă.
Din contră, productivitatea și eficiența lor a scăzut.

Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo, Canada, sunt de părere că descoperirile lor oferă informații importante cu privire la felul în care emoțiile afectează funcționarea executivă, un grup important de aptitudini în care sunt incluse amintirea unor informații, gândirea rapidă sau atenția la detalii.

"Rezultatele studiului nostru arată că în cazul unor persoane starea de spirit negativă ar putea să îmbunătățească genul de gândire și abilitățile care sunt importante în viața de zi cu zi", declară psiholog Tata McAuley, unul dintre coordonatorii studiului.

Studiul a analizat datele oferite de 95 de participanți care au fost rugați să realizeze nouă sarcini diferite și să răspundă la întrebări despre starea lor de spirit și tipul de personalitate.
Pentru indivizii hiperreactivi la stimuli emoționali, o stare de spirit negativă a fost asociată cu o performanță mai bună.

Starea de spirit pozitivă nu a avut niciun impact asupra performanțelor cognitive ale celor care au participat la studiu, indiferent dacă erau persoane hiporeactive sau hiperreactive.

Nu se știe exact de ce oamenii cu o stare negativă au obținut rezultate mai bune, dar cercetătorii sunt de părere că persoanele care reacționează mai puternic la stimulii emoționali sunt obișnuiți să se confrunte des cu emoții negative și fac față mai ușor stărilor proaste.

"Oamenii nu ar trebui să interpreteze rezultatele ca și cum ar fi în regulă să-ți pierzi cumpătul, să reacționezi exagerat la situații minore sau să fii morocănos.
Reactivitatea emoțională diferă de la o persoană la alta încă din primii ani de viață, iar aceste diferențe individuale au implicații asupra sănătății mintale pe parcursul dezvoltării
", spune psihologul.

Un studiu precedent a arătat, de asemenea, că stările de nervozitate pot avea efecte pozitive, cu condiția de a fi temporare și de scurtă durată. Psihologii cred că aceste stări de spirit negative ne pot ajuta să facem față mai ușor provocărilor și situațiilor dificile de zi cu zi.

Cu alte cuvinte, o zi începută prost, în care te-ai trezit cu fața la cearșaf, poate deveni o zi bună, cel puțin în ceea ce privește productivitatea.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă